Μελέτη Ευαγγελίου της ημέρας – Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

ΕΟΡΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (16, 13-19)

          Όταν έφθασε ο Ιησούς στα μέρη της Καισαρείας του Φιλίππου, ρώτησε τους μαθητές του λέγοντας: «Οι άνθρωποι ποιος λένε ότι είναι ο Υιός του Ανθρώπου;». Κι εκείνοι είπαν: «Άλλοι λένε ότι είναι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, άλλοι λένε ο Ηλίας, και άλλοι ο Ιερεμίας ή κάποιος από τους Προφήτες». Τους λέει: «Κι εσείς ποιος λέτε ότι είμαι;». Απαντώντας ο Σίμων Πέτρος, είπε: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζωντανού».

Κι ο Ιησούς απαντώντας, είπε: «Μακάριος είσαι, Σίμωνα Βαριωνά, επειδή δε σου το αποκάλυψε αυτό σάρκα και αίμα, αλλά ο Πατέρας μου που είναι στους ουρανούς. Και εγώ σου λέω: Εσύ είσαι Πέτρος και επάνω σ’ αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την εκκλησία μου, και οι πύλες του Άδη δε θα την κατανικήσουν. 19Θα σου δώσω τα κλειδιά της Βασιλείας των ουρανών, κι ό,τι θα δέσεις επάνω στη γη θα είναι δεμένο στους ουρανούς, και ό,τι θα λύσεις επάνω στη γη, θα είναι λυμένο στους ουρανούς».

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Δυο ερωτήματα  και μια απάντηση, στο σημερινό Ευαγγέλιο, τα οποία κάνουν την καρδιά να σκιρτά. Η πρώτη ερώτηση: «Ο κόσμος ποιος λέει ό,τι είμαι;», και το αποκορύφωμα  βρίσκεται σ’ εκείνη την ερώτηση που θα ακολουθήσει, γιατί απευθύνεται στον καθένα μας: Ο κόσμος, πράγματι, μπορεί να λέει αυτό που θέλει, να σκέφτεται σωστά ή λάθος. Εξάλλου, στις μέρες μας ακούμε τα πάντα. Αλλά το σημαντικό σήμερα, είναι η σχέση μας μαζί του. «Εσείς όμως, ποιος λέτε ό,τι είμαι» δεν είναι ερώτηση από περιέργεια. Είναι μια ερώτηση που τη γεννά η αγάπη. Είναι η ερώτηση του ερωτευμένου στο πρόσωπο που αγαπά: «Ποιος είμαι εγώ για σένα; Τι εκπροσωπώ; Ποια θέση κατέχω στη ζωή σου;» Δεν πρέπει βέβαια να απαντήσουμε αμέσως. Δεν είναι μια ερώτηση του «κατηχητικού» αυτή, σήμερα. Και ο Ιησούς δεν δέχεται επιπόλαιες απαντήσεις, ούτε απαντήσεις που δεν είναι αληθινές. Γιατί η αγάπη, η αληθινή, η αυθεντική, προϋποθέτει την αλήθεια.

Ας αξιοποιήσουμε όλη τη μέρα σήμερα, για να σκεφτούμε καλά. Τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς Εκείνον; Μπορούμε να τη φανταστούμε; Θα καταφέρναμε, παρ’ όλα αυτά να ζήσουμε καλά, ή μήπως η σκέψη να ζούμε χωρίς Εκείνον θα μας προκαλούσε θλίψη, ακόμη και αγωνία; Στο τέλος της ημέρας, ο καθένας ας απαντήσει όπως πιστεύει, όπως ο καρδιά του θα του ψιθυρίσει. Αλλά, αν κάποιος αληθινά με την καρδιά του απαντήσει «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζωντανού», τότε ας χαρεί. Γιατί, ούτε η σάρκα ούτε το αίμα του το φανέρωσαν, αλλά ο Πατέρας που είναι στους ουρανούς. Και στα χέρια του έχει ήδη «τα κλειδιά» του Παραδείσου.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Κύριε, Εσύ έκανες θαυμαστά στη ζωή των Αγίων Πέτρου και Παύλου, ακόμη και στο θάνατό τους.
Κάνε και εγώ να μη φοβάμαι.
Είμαι βέβαιος Κύριε, πως τα πάντα, όλα όσα θέλεις ή επιτρέπεις για μένα, είναι για ένα μεγαλύτερο καλό.
Σου ζητώ Κύριε, να μάθω να «διαβάζω» το χρόνο που μου δίνεις ως χάρη:
τόσο το χρόνο που με ικανοποιεί και μου δίνει χαρά όταν ενεργώ, όσο και εκείνο που μου ζητά στερήσεις και πόνο.
Και δώσε μου, πάντοτε, την αγάπη, «καρπό του Αγίου Πνεύματος», που δίνει νόημα και αγιάζει τα πάντα, Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου