Μελέτη Ευαγγελίου της Δεύτερας 7 Ιουνίου 2021

της 6ης εβδομάδας του Πάσχα 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (15,26-16,4)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Όταν θα έλθει ο Παράκλητος, που εγώ  θα σας στείλω από τον Πατέρα, το Πνεύμα της αλήθειας που εκπορεύεται απ’ τον Πατέρα, εκείνος θα δώσει μαρτυρία για μένα. Αλλά κι εσείς δίνετε μαρτυρία διότι από την αρχή είστε μαζί μου.
Αυτά σας τα είπα για να μην σκανδαλιστείτε. Θα σας διώξουν απ’ τις συναγωγές. Θα έλθει, μάλιστα, η στιγμή που όποιος σας σκοτώσει θα νομίζει ότι προσφέρει λατρεία στο Θεό. Και θα πράξουν αυτά επειδή δε γνώρισαν τον Πατέρα, ούτε μένα. Αλλά όλα αυτά σας τα είπα, ώστε, όταν έλθει η ώρα τους, να θυμηθείτε ότι εγώ σας τα είπα.
Όμως, αυτά δε σας τα είπα απ’ την αρχή, διότι ήμουν μαζί σας.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Έχουμε ανάγκη έναν «παράκλητο». Έχουμε ανάγκη έναν υποστηρικτή. Έχουμε ανάγκη έναν υπερασπιστή. Έχουμε ανάγκη έναν παρηγορητή, να μπορεί να μας βοηθήσει στην καθημερινότητά μας, ώστε να δίνουμε μαρτυρία για την αλήθεια. «Και τι είναι η αλήθεια;» ρωτάει ο Πιλάτος τον Ιησού. Την είχε δίπλα του, Εκείνον που είναι η αλήθεια. Αλλά δεν τον αναγνώρισε.
Είναι πραγματικά δύσκολο σήμερα να δώσουμε μαρτυρία για την αλήθεια, σήμερα περισσότερο από ποτέ. Έχουμε ακόμη δίπλα μας την αλήθεια, και δυσκολευόμαστε να την αναγνωρίσουμε. Ακόμη και εμείς, οι πιστοί, συχνά αποδυναμωμένοι από συμβιβασμούς, αγωνιζόμαστε. Είναι δύσκολο για μένα να δουλεύω ειλικρινά, χωρίς να αγωνιώ, γνωρίζοντας ότι η αλήθεια περνάει και από αυτό, και κυρίως όταν συνειδητοποιώ ότι ενεργώ και δικαιολογώ τον εαυτό μου, κοιτάζοντας την αλήθεια από την πλευρά με βολεύει καλύτερα.
Είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να φορούν το σταυρό γύρω στο λαιμό τους, όταν οι συμμαθητές τους, οι συνάδελφοί τους και οι «διανοούμενοι» τους ρωτούν με απαξιωτικό τρόπο τι θέλουν αυτόν τον “πεθαμένο” πάνω στην αλυσίδα. Ήταν και είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους που γνωρίζω, να παραμείνουν πιστοί στο γάμο τους, όταν έχει φύγει ο σύζυγός τους, και όλοι λένε «ξαναφτιάξε τη ζωή σου». Είναι πολύ δύσκολο για μερικούς ανθρώπους που αισθάνονται ομοφυλοφιλικές τάσεις, να παραμείνουν στην αγνότητα, θυσιάζοντας ακόμη και την ανάγκη του καθενός για αγάπη, αλλά χαρούμενοι που υπηρετούν μια υψηλότερη αξία, όταν ο κόσμος λέει “δεν υπάρχει τίποτα λάθος” σε τέτοιες συμπεριφορές. Ήταν δύσκολο για μια κοπέλα που έμεινε έγκυος στα 18 της, όταν οι φίλοι της και όσοι την συμβούλευαν την προέτρεπαν να κάνει έκτρωση και εκείνη είπε «Όχι. Είδα την καρδιά του να χτυπά. Αν χρειαστεί, θα προχωρήσω μόνη…» Ποιος ξέρει πόσο τρομερό και δύσκολο ήταν για εκείνους τους Χριστιανούς που εκτελέστηκαν λόγω της πίστης τους στον Ιησού, να πουν «πιστεύω σε εσένα Ιησού», μέχρι τέλους.

Έχουμε ανάγκη έναν παράκλητο. Χρειαζόμαστε έναν υπερασπιστή. Έναν δικηγόρο. Χρειαζόμαστε, ο Παράκλητος να επιστρέψει για να μας υπενθυμίσει την αλήθεια. Να μας την διδάξει από την αρχή. Χρειαζόμαστε το Άγιο Πνεύμα να επιστρέψει και να κάνει τον κόσμο να ανακαλύψει τα λόγια του Ιησού και να φωτιστεί από το φως που προέρχεται από αυτά. Να διδάξει ότι όταν υπάρχει ο ήλιος είναι μέρα και όταν έχει φεγγάρι είναι νύχτα. Και ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με ανθρώπινο διάταγμα. Και βρίσκω όμορφα και παρηγορητικά τα λόγια κατανόησης, από την πλευρά του Ιησού, ακόμη και γι΄ αυτούς τους ανθρώπους. Αν ενεργούν με αυτόν τον τρόπο “Είναι επειδή δεν γνωρίζουν τον Πατέρα”. Δε γνώρισαν το Θεό. Πρέπει να προσευχόμαστε γι’ αυτό, ώστε να τον γνωρίσουν.
Και εμείς πρέπει να μάθουμε να γνωρίζουμε το Θεό αληθινά και ολοένα και περισσότερο.

Έλα λοιπόν, Άγιο Πνεύμα! Έλα σε όλους μας! Και οδήγησέ μας στην αλήθεια, σε όλη την αλήθεια, στην αλήθεια που είναι ο Ιησούς.
Βοήθησέ μας να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν άλλες αλήθειες.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πνεύμα της Αλήθειας, Πνεύμα της Αγάπης, ελθέ μέσα μας, άλλαξε τις καρδιές μας.
Πνεύμα του Θεού, ζωντανό νερό, πλημμύρισε με αγάπη για να μπορώ να ζω.
Πνεύμα του Θεού, ζωντανό νερό, πλημμύρισε με τα δώρα σου, για να ξεδιψάσω.
Πνεύμα, εσύ είσαι η ζωή του Θεού μέσα μας.
Πνεύμα της αγάπης, άλλαξε τις καρδιές μας ώστε να είμαστε εικόνα του Ιησού Χριστού μέσα στον κόσμο.
Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 23 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου