Μελέτη Ευαγγελίου της Δευτέρας 28 Ιουνίου 2021

ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (8,18-22)

Τον καιρό εκείνο, βλέποντας ο Ιησούς γύρω του μεγάλο πλήθος, διέταξε να περάσουν στην άλλη όχθη.
Κι ένας γραμματέας, πλησιάζοντας, του είπε: “Διδάσκαλε, θα σε ακολουθήσω, όπου κι αν πας”. Και ο Ιησούς του λέει: “Οι αλεπούδες έχουν καταφύγια και τα πουλιά του ουρανού έχουν φωλιές, αλλά ο Υιός του ανθρώπου δεν έχει πού να γείρει το κεφάλι”.

Κι άλλος μαθητής του είπε: “Κύριε, επίτρεψέ μου να πάω πρώτα να θάψω τον πατέρα μου”. Και ο Ιησούς του είπε: “Ακολούθα με και άφησε τους νεκρούς να θάψουν τους νεκρούς των”.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος γύρω από τον Ιησού. Εκείνος αποφασίζει να περάσει στην άλλη όχθη της λίμνης. Και ιδού, ένας γραμματέας, ένας άνθρωπος μορφωμένος, που προφανώς διέκρινε την αξία του Διδασκάλου, ο οποίος πλησιάζει και εκφράζεται με ενθουσιασμό… «Διδάσκαλε θα σε ακολουθήσω όπου και αν πας». Η απάντηση του Κυρίου; Δεν είναι μια απάντηση με καλοπιάσματα, που προσπαθεί να κρύψει το ρίσκο και την ευθύνη που επιφέρει το να τον ακολουθήσει κάποιος. Η απάντησή του έχει σκοπό να αποδημήσει τον εύκολο ενθουσιασμό και να αναδείξει τη θυσία.
Ακολουθώ τον Ιησού σημαίνει γίνομαι «παιδί του φωτός», γιατί ο ίδιος μας είπε: «εγώ είμαι το φως του κόσμου, όποιος με ακολουθεί δε βαδίζει στο σκοτάδι αλλά έχει το φως της ζωής».
Αλλά, αν πραγματικά θέλεις «το φως της ζωής» και θέλεις να «έχεις τη ζωή σε αφθονία», το αντίτιμο που πρέπει να πληρώσεις είναι να πετάξεις μακριά την ψεύτική ζωή, δηλαδή μια ζωή που είναι προσκολλημένη στην «κατάκτηση», στην «άνεση», στα «υλικά αγαθά». Και προσοχή! Ο Ιησούς μιλά για πλήρη αποστασιοποίηση από υλικά αγαθά αλλά και από πρόσωπα. Πράγματι, σε αυτόν που μετά του ζητά να του επιτρέψει να πάει να θάψει τον πατέρα του, απαντά: «Ακολούθησέ με, άφησε τους νεκρούς να θάψουν τους νεκρούς τους». Εκείνος που πήρε από το θάνατο το γιο της χήρας, που έβγαλε έξω από το μνήμα το Λάζαρο, σίγουρα δε θέλει να μας πει πως δεν πρέπει να σεβόμαστε τους νεκρούς. Μας ζητά να απαντήσουμε στο «Ακολούθησέ με», με όλο το φως και με όλη τη χαρά της ζωής μας. Για να ακολουθήσουμε Εκείνον, πρέπει να επιλέξουμε τι θα πάρουμε και τι θα αφήσουμε. Πάρε τα πάντα που είναι Αυτός ο ίδιος, και άφησε όλα τα άλλα που είναι σχετικά και που δίχως Εκείνον δεν έχουν κανένα νόημα.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού, θα ήθελα να σε ακούσω να μου λες: «ακολούθησέ με!».
Δίδαξε την καρδιά μου να σε αναζητά, δίδαξέ την πώς να σε βρίσκει, πώς να σε ακολουθεί.
Τίποτα δεν αξίζω δίχως Εσένα.
Σε αγαπώ Κύριε, Κύριέ μου και Θεέ μου.
Ελευθέρωσέ με, σε παρακαλώ, από κάθε μορφή υπεροψίας από ανώφελες επιθυμίες.
Κάνε να επιθυμώ πάντοτε Εσένα, το μοναδικό και αληθινό Καλό μου
και να δίνω αγάπη στον καθένα για Σένα και στο όνομα Σου. Αμήν

(πηγή: episkopisyrou.gr)
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου