ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ. Την Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 στον Καθεδρικό ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η  ευλογία των Ελαίων και η καθαγίαση του Μύρου, από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νάξου – Τήνου π. Νικόλαο, με τη συμμετοχή των Καθολικών Ιερέων της Τήνου και του π. Μάρκου Βιδάλη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών της Αθήνας ο οποίος προσκληθείς έφθασε στην Τήνο για να βοηθήσει τις άγιες ημέρες του Πάσχα την Ενορία της Καρδιανής.

Στην τελετή παρέστησαν και τα παιδιά της τοπικής Εκκλησίας που πρόκειται να λάβουν κατά τη φετινή χρονιά το Μυστήριο του Χρίσματος.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη  Εκκλησία και είπε:

Σήμερα εορτάζουμε το Ιερατείο του Χριστού, στο οποίο όλοι συμμετέχουμε είτε δυνάμει του Βαπτίσματος είτε δυνάμει της Ιερατικής Χειροτονίας. Είμαστε ένας Ιερατικός Λαός. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Τόσο το πρώτο ανάγνωσμα όσο και το Ευαγγέλιο που σήμερα ακούσαμε, μας παρουσιάζουν τον Ιησού Χριστό ως Ιερέα. Ιδιαίτερα στο ανάγνωσμα του Ευαγγελίου ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός αυτοπαρουσιάζεται ως Ιερέας και χρησιμοποιώντας το προφητικό κείμενο του Ησαΐα λέει: «Ο Κύριος με έχρισε και με έστειλε να αναγγείλω το χαρμόσυνο μήνυμα στους φτωχούς, να κηρύξω την απελευθέρωση στους υποδουλωμένους, το φως στους τυφλούς, την ελευθερία στους καταπιεσμένους, να αναγγείλω τον ερχομό του χρόνου της σωτηρίας.»

Αυτή είναι η Ιεροσύνη του Ιησού Χριστού. Αυτή την Ιεροσύνη, ο ίδιος ο Χριστός θέλησε να την εξασκήσει για μας, θυσιαζόμενος, όχι όμως χωρίς εμάς.

Ακούσαμε από το βιβλίο της Αποκάλυψης ότι: Ο Ιησούς Χριστός με το αίμα του μας ελευθέρωσε από τις αμαρτίες και μας κατέστησε βασίλειο, δηλαδή ένα λαό αφιερωμένο  στο Θεό, μας κατέστησε Ιερείς, δηλαδή μας ένωσε μαζί του και μας έκανε ένα με τον εαυτό του, για να συνεχίσουμε μαζί του την αποστολή του.

«Ο Κύριος με έχρισε και με έστειλε», είπε ο Ιησούς. Το ίδιο μπορεί να πει κάθε βαπτισμένος διότι στο Βάπτισμα χριστήκαμε με το Άγιο Χρίσμα. Είμαστε όλοι χρισμένοι και σταλμένοι. Χρισμένοι και σταλμένοι να κηρύξουμε το Ευαγγέλιο.

Ο κάθε Χριστιανός οφείλει να αναγνωρίσει την αξία του, διότι  ο Ιησούς Χριστός τον κατέστησε συμμέτοχο στην αποστολή του και σωτήρα για τους άλλους.

Ο Χριστιανός γίνεται Σωτήρας, όταν καλλιεργεί τριγύρω του με τη συμπεριφορά του τις αξίες του Ευαγγελίου, την αγάπη πρώτ’ απ’ όλα και πάνω απ’ όλα. Η κάθε μια και ο κάθε ένας από τα μέλη της Εκκλησίας γίνεται Σωτήρας, όταν προσφέρει εκείνο που είναι το χαρακτηριστικό των Χριστιανών, δηλαδή την αγάπη προς όλους ακόμη και προς τους εχθρούς. Μόνο ο Χριστός λέει στους μαθητές του: «Να αγαπάτε τους εχθρούς σας». Η αγάπη τώρα όταν δεν έχει όρια, η αγάπη αποτελεί τώρα το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μαθητών του Χριστού, της ίδιας της Εκκλησίας.

Οι Πρεσβύτεροι της Εκκλησίας, καθαγιασμένοι και χρισμένοι με την Ιερατική Χειροτονία, είμαστε σταλμένοι ανάμεσα στους άλλους αδελφούς για να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο και να ασχολούμαστε με το Θεό. Πρώτα να μιλούμε μαζί του και μετά να μιλούμε για Εκείνον στο λαό. Στην επιστολή προς Εβραίους διαβάζουμε: «Ο Ιερέας είναι διαλεγμένος από το Θεό και παρμένος ανάμεσα από άλλους ανθρώπους, για να υπηρετεί τους άλλους ανθρώπους εις τα του Θεού.» (Εβρ. 5,1) 

Να μην ξεχνούμε όμως ότι η  Ιερατική Χειροτονία δεν εξαϋλώνει τον άνθρωπο, απλώς τον καθιερώνει εις τα του Θεού. Και ο άνθρωπος – ιερέας, όπως όλοι οι άνθρωποι έχει τα προσόντα του και τα ελαττώματά του, τον χαρακτήρα του, τα χαρίσματά του, την προσωπικότητά του, που πρώτος ο Θεός την σέβεται και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να την προσβάλει.

Ο Ιερέας εφ’ όσον είναι σταλμένος να εξασκεί την αποστολή του Χριστού για τους ανθρώπους, πρέπει να την ασκεί για τους ανθρώπους της εποχής του και του τόπου του, διότι διαφορετικά κινδυνεύει να είναι αναχρονιστικός, εκτός χρόνου και τόπου.

Στο Ευαγγέλιο σήμερα ακούσαμε ότι ο Ιησούς διάβασε το Λόγο του Θεού και άρχισε να τους τον ερμηνεύει και τα μάτια όλων ήταν προσηλωμένα πάνω του. Όλοι κοιτάζουν με προσοχή τον Ιησού.

Αγαπητοί μου ιερείς, σήμερα αυτά τα μάτια του λαού είναι προσηλωμένα επάνω μας, στο πρόσωπό μας θέλουν να βλέπουν το πρόσωπο του Ιησού, για να ακούσουν το Λόγο του Ιησού από μας. Και αυτό πάντοτε, σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Όταν τελούμε την Θεία Λειτουργία,  όταν προσευχόμαστε, όταν κηρύττουμε αλλά και όταν κυκλοφορούμε, όταν συζητάμε, όταν διασκεδάζουμε. Πάντοτε ο λαός έχει στραμμένα τα μάτια του πάνω μας και θέλει  σε μας να βλέπει τον Ιησού. Ο Ιερέας είναι  «ο άλλος Χριστός».

Αγαπητά μου παιδιά που θα λάβετε την ημέρα της Πεντηκοστής το Μυστήριο του Χρίσματος σας καλέσαμε σήμερα εδώ, για να δείτε από κοντά τι ετοιμάζει και για σας ο Κύριος, για να σας δείξει πόσο σας αγαπά. Τα λάδια που σε λίγο θα ευλογήσουμε, μας θυμίζουν τον κήπο των ελαιών. Εκεί πήγε ο Ιησούς με τους αποστόλους του να προσευχηθεί για να προετοιμαστεί πριν  θυσιαστεί  για μας για να δείξει πόσο μας αγαπά. Στον ίδιο κήπο των ελαιών θα πάει πάλι αργότερα με τους μαθητές  και λίγο πριν ανέβει με την Ανάληψή του στον ουρανό σαράντα μέρες μετά την Ανάστασή του, τους δίνει εντολή να συνεχίσουν το έργο που Εκείνος ξεκίνησε πάνω στη γη.

Κάθε φορά λοιπόν που χρησιμοποιούμε το λάδι των κατηχουμένων, το λάδι το ασθενών και το άγιο μύρο στην τέλεση των Μυστηρίου του Βαπτίσματος, του Χρίσματος, των ασθενών και της Χειροτονίας ο Κύριος μας ενώνει με τον εαυτόν του και μας υπενθυμίζει αυτή την υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε το έργο του, αυτό που είχε προβλέψει ο Προφήτης Ησαΐας και που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Ιησούς στη Συναγωγή του χωριού του.

Το Μυστήριο του Βαπτίσματος και των ασθενών στα οποία  χρησιμοποιούμε το λάδι των κατηχουμένων και των ασθενών, όπως γνωρίζετε τα τελούν οι ιερείς και το Μυστήριο του Χρίσματος και της Χειροτονίας τα τελεί ο Επίσκοπος. Σας παρακαλώ παιδιά μου να ζητάτε από το Άγιο Πνεύμα να έχουμε πάντοτε μαζί μας ένα επίσκοπο και πολλούς ιερείς για να τελούν τα Μυστήρια της Εκκλησίας που είναι τα μέσα με τα οποία πραγματοποιείται η σωτηρία μας.

Και εμείς αγαπητοί μου ιερείς που είμαστε οι διάκονοι των Μυστηρίων της Εκκλησίας, υπηρέτες του μικρού ποιμνίου που ο Κύριος μας ανέθεσε να φροντίζουμε, να το αγαπούμε και να το υπηρετούμε στο όνομά του. Να αγαπούμε και το συναγμένο και το σκορπισμένο φροντίζοντας ιδιαίτερα εκείνους που για οποιοδήποτε λόγο έχουν απομακρυνθεί.

Αγαπητή μου Εκκλησία σ’ ευχαριστώ για την αγάπη σου, τη συνεργασία σου και μην ξεχνάς πως το φετινό Πάσχα  θα είναι τόσο όμορφο και αποτελεσματικό αφού το τελούμε εμπλουτισμένοι με την ιδιαίτερη χάρη που μας προσφέρει το έκτακτο Ιωβηλαίο έτος της Ευσπλαχνίας. Αμήν.

Πριν από την απόλυση,  η κυρία Μαρίνα Πυλαρά ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο  και όλους τους ιερείς για το έργο που επιτελούν στην τοπική Εκκλησία και αναφέρθηκε στην απουσία του π. Αντωνίου Φόνσου ο οποίος λόγω ασθενείας παραμένει ακόμη στην Αθήνα και συνεχίζει τη θεραπεία του.

Από την Επιτροπή Νεολαίας η κυρία Πιρπινιά απευθύνθηκε με θερμά λόγια στα παρόντα παιδιά που προσκληθέντα από τον Αρχιεπίσκοπο  συμμετείχαν, όπως κάθε χρόνο συμμετέχουν τα παιδιά του Χρίσματος, και παρακολουθούν  από κοντά την ευλογία των ελαίου και ιδιαίτερα την καθαγίαση του Μύρου, το οποίο γενόμενο  Χρίσμα θα χρησιμοποιηθεί για τη χρίση τους όταν θα λάβουν το Μυστήριο του Χρίσματος την ημέρα της Πεντηκοστής.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν στους ιερείς  συμβολικά δύο φιάλες κρασί για τη Θεία Λειτουργία , στα παιδιά λαζαράκια και σε όλο το εκκλησίασμα ένας μικρός άρτος, σύμβολο της Ευχαριστίας και ένα φιαλίδιο με  λάδι,  για να τους θυμίζει τη συμμετοχή τους στην όμορφη ιεροτελεστία της Θείας Λειτουργίας της ευλογίας των ελαίων και της καθαγίασης του Μύρου.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου