Μεγάλη Παρασκευή στη Νάξο Στολισμός επιταφίου – Ακολουθία Δρόμου του σταυρού

Μεγάλη Παρασκευή στη Νάξο

Στολισμός επιταφίου – Ακολουθία Δρόμου του σταυρού 

Η ημέρα της Μ. Παρασκευής στη Νάξο ξεκίνησε με την ακολουθία του όρθρου που τελέστηκε από τον εφημέριο και συμμετείχε ο Π. Μανόλης 

Μετα το πέρας της ακολουθίας οι γυναίκες παρέμειναν στο ναό και ξεκίνησαν την διαδικασία στολισμού του επιτάφιου.

Όλες  μαζί μια παρέα , άλλοτε ψάλλοντας και άλλοτε κουβεντιάζοντας, μοιράστηκαν τις αρμοδιότητες. Μερικές μαδούσαν τις βιολέτες, άλλες τις μετάτρεπαν σε χρωματιστές λουλουδένιες γιρλάντες, και οι υπόλοιπες τις τοποθετούσαν περίτεχνα στον επιτάφιο υπό την καθοδήγηση του πατέρα Valter Zubek Volochen

Έτσι ο ιστορικός επιτάφιος της Νάξου του οποίου η κατασκευή χρονολογείται γύρω στα 1740 μαζί με το τέμπλο του ναού, και έκτοτε περιφέρεται  ανελλιπώς στα σοκάκια του κάστρου την ημέρα της Μ. Παρασκευής, στολίστηκε με πραγματικά ξεχωριστό και εντυπωσιακό τρόπο , και προετοιμάστηκε να δεχτεί το θείο σώμα.

Βλέποντας τον τελειωμένο και γεμάτο λουλούδια , συνειδητοποιούμε ότι όπως η φύση αναγεννάτε  την Άνοιξη μετά την χειμερία την νάρκη και μας προφέρει την ποικιλία και το πλήθος των καρπών της και με τους οποίους στολίζομε τους επιτάφιους, έτσι και η ζωή των χριστιανών, δια μέσω της σταύρωσης του θανάτου της ταφής, αλλά και της Ανάστασης που ακολουθεί, αναγεννάτε από την σκλαβιά της αμαρτίας στην ελευθέρια των παιδιών του θεού , και από τη θνητή ζωή στη θειική ζωή μαζί με το Χριστό.

Αργότερα στις τρεις το μεσημέρι, ώρα κατά την οποία ο Χριστός άφησε την τελευταία του πνοή στο σταυρό, ο πατέρας Μανόλης τέλεσε στον Μητροπολιτικό ναό την ακολουθια του δρομου του σταυρου.

Ολες αυτές οι τελετές που προηγήθηκαν μας βοηθούν να νιώσουμε βαθύτερα το νόημα και τη σημασία της ημέρας αυτής ώστε να συμμετάσχουμε στη βραδινή  ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου τη σταυροπροσκύνηση, και την περιφορά του επιταφίου.

[module-434]

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου