ΜΑΣ ΚΑΤΕΠΛΗΞΑΝ

ΜΑΣ ΚΑΤΕΠΛΗΞΑΝ

Στο πλαίσιο  του εορτασμού των 200 χρόνων από την ανέγερση του Καθολικού Ενοριακού Ναού του Αγίου Νικολάου Χώρας Τήνου και των 300 από την ίδρυση της ενορίας έγινε την Κυριακή βράδυ στο προαύλιο του Α’ Δημοτικού Σχολείου Χώρας εντυπωσιακή εκδήλωση.

        Το Ενοριακό Συμβούλιο του Ναού, με  εμπνευστή της ιδέας τον εφημέριο π. Μάρκο Φώσκολο, σε συνεργασία με το Δήμαρχο  κ. Σίμο Ορφανό και στα πλαίσια  του Φεστιβάλ του Δήμου, προγραμμάτισαν  μία καλλιτεχνική εκδήλωση με τη συμμετοχή της γνωστής  χορωδίας του Συλλόγου Γυναικών Τήνου, η οποία ενθουσίασε το πολυάριθμο ακροατήριο που έσπευσε να την απολαύσει στο όμορφο φυσικό περιβάλλον του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Τήνου. Τίτλος της εκδήλωσης: «ΟΡΜΟΣ Ο ΓΑΛΗΝΟΤΑΤΟΣ» (Τραγούδια και εικόνες για τον Αϊ Νικόλα και τη θάλασσα).

        Στη  αρχή της εκδήλωσης ο εφημέριος του  Ναού  παρουσίασε το πνεύμα και το σκοπό της εκδήλωσης και εξήγησε τον πρωτότυπο τίτλο της. Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Τήνου, που με λόγια λίγα και απλά, όπως συνηθίζει, δήλωσε πως ο Δήμος θεώρησε καθήκον του να συμμετάσχει στην εκδήλωση αυτή και εξήγησε με σαφήνεια τους λόγους που έπεισαν. Στη συνέχεια η χορωδία του Συλλόγου γυναικών Τήνου με την διεύθυνση της καταξιωμένης μουσικού κυρίας Μαργαρίτας Σαλταμανίκα  και τη συνοδεία του κεντητή  των πλήκτρων του πιάνου κ.  Πέτρου Κουσουνάδη πρόσφεραν  στο πολυάριθμο φιλόμουσο κοινό μιάμιση περίπου ώρα μία καλλιτεχνική πανδαισία.

Η ιστορική εικόνα στην οθόνη, η μελίρρυτη απαγγελία της κυρίας Αμάντας  Φωσκόλου με τον λογοτεχνικό θρησκευτικό λόγο, η γλυκιά μελωδία του πιάνου, η σίγουρες και σταθερές  γλυκές  φωνές των στα  κάτασπρα ντυμένων μελών της χορωδίας, με τη δεξιοτεχνία, τη λεπτή και  γαλήνια  διεύθυνση της μαέστρου και το ήθος και το ύφος του καλλιτεχνικού συνόλου, μετέτρεπαν τα τραγούδια  για τον Άγιο Νικόλα και τη θάλασσα   σε ύμνο προς τον Άγιο και Δοξολογία προς το Θεό.

Πολλές φορές έχουμε εκφράσει τη γνώμη μας και έχουμε διαπιστώσει, ότι το νησί της Τήνου έχει  πολλά και πολύμορφα ταλέντα, τα οποία μπορούν να συναγωνιστούν ακόμη και  επαγγελματίες και να προσφέρουν, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που θα εκπλήξει τους κατοίκους αλλά και τους παραθεριστές και  επισκέπτες του νησιού.

Αντί να φέρνουμε τους ακριβοπληρωμένους  καλλιτέχνες  των μεγάλων αστικών κέντρων, μήπως θα έπρεπε να προβάλλουμε τον ντόπιο καλλιτεχνικό θησαυρό. Τελικά οι επισκέπτες που έρχονται στο νησί θέλουν να ακούσουν και να θαυμάσουν τους καλλιτέχνες των μεγαλουπόλεων ή του τόπου που επισκέπτονται;

Εξ άλλου είναι παρατηρημένο πως, συχνά, επαγγελματίες καλλιτέχνες, άθελά τους, προδίδουν την τέχνη, ενώ οι ερασιτέχνες την υπερασπίζονται, διότι είναι οι εραστές της τέχνης και όχι υπάλληλοί της.

Θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές  και στους εκτελεστές  της όμορφης  βραδιάς της 10ης Ιουλίου 2016. Το αποτέλεσμα δικαίωσε και τους δύο. Ήταν ένας όμορφος καρπός μιας άψογης συνεργασίας Δήμου – Εκκλησίας  και γυναικείας ευαισθησίας, που πρέπει να συνεχιστεί προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της Τήνου.

σν

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου