Μήνυμα Urbi et Orbi του Αγίου Πατέρα Φραγκίσκου

ΜΗΝΥΜΑ URBI ET ORBI

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2021

Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2021

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Καλά Χριστούγεννα!

Ο Λόγος του Θεού, που δημιούργησε τον κόσμο και δίνει νόημα στην ιστορία και στην πορεία του ανθρώπου, έγινε σάρκα και ήρθε να κατοικήσει ανάμεσά μας. Φανερώθηκε σαν ψίθυρος, σαν το μουρμουρητό ενός απαλού ανέμου, για να γεμίσει με δέος την καρδιά κάθε άνδρα και κάθε γυναίκας που ανοίγεται στο μυστήριο.

Ο Λόγος σαρκώθηκε για να συνομιλήσει μαζί μας. Ο Θεός δεν θέλει να κάνει μονόλογο, αλλά διάλογο. Διότι ο ίδιος ο Θεός, Πατέρας και Υιός και Άγιο Πνεύμα, είναι διάλογος, αιώνια και άπειρη κοινωνία αγάπης και ζωής. Ερχόμενος στον κόσμο, στο Πρόσωπο του Σαρκωθέντα Λόγου, ο Θεός μας έδειξε τον δρόμο της συνάντησης και του διαλόγου. Μάλιστα ο ίδιος ενσάρκωσε στον εαυτό του αυτή την Οδό, για να τη γνωρίσουμε και να την ακολουθήσουμε με εμπιστοσύνη και ελπίδα.

Αδελφοί και αδελφές, «τι θα ήταν ο κόσμος χωρίς τον υπομονετικό διάλογο τόσων γενναιόδωρων ανθρώπων που κράτησαν οικογένειες και κοινότητες ενωμένες;» (Εγκ. Αδελφοί όλοι, 198). Σε αυτή την εποχή της πανδημίας το συνειδητοποιούμε ακόμη περισσότερο. Η ικανότητά μας για κοινωνικές σχέσεις δοκιμάζεται σοβαρά. Ενισχύεται η τάση να αποσυρόμαστε, να ενεργούμε μόνοι μας, να αρνούμαστε να εξέλθουμε, να συναντηθούμε, να κάνουμε πράγματα μαζί. Και επίσης σε διεθνές επίπεδο υπάρχει ο κίνδυνος να μην θέλουμε να κάνουμε διάλογο, ο κίνδυνος η περίπλοκη κρίση να οδηγήσει στην επιλογή συντομεύσεων και όχι σε μακρύτερα μονοπάτια διαλόγου. Όμως αυτά από μόνα τους, στην πραγματικότητα, οδηγούν στην επίλυση των συγκρούσεων και σε κοινά και διαρκή οφέλη.

Μάλιστα, ενώ η αναγγελία της γέννησης του Σωτήρος, πηγή αληθινής ειρήνης, αντηχεί γύρω μας και σε όλο τον κόσμο, βλέπουμε ακόμα πολλές συγκρούσεις, κρίσεις και αντιφάσεις. Μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ και σχεδόν δεν τις παρατηρούμε πια. Τις έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ που τεράστιες τραγωδίες περνούν τώρα στη σιωπή. Κινδυνεύουμε να μην ακούσουμε την κραυγή του πόνου και της απελπισίας τόσων πολλών αδελφών μας.

Ας σκεφτούμε τον συριακό λαό, ο οποίος ζει σε έναν πόλεμο για πάνω από μια δεκαετία που έχει προκαλέσει πολλά θύματα και έναν ανυπολόγιστο αριθμό προσφύγων. Ας κοιτάξουμε το Ιράκ, το οποίο εξακολουθεί να αγωνίζεται για να ανορθωθεί μετά από μια μακρά σύγκρουση. Ας ακούσουμε την κραυγή των παιδιών που αναδύεται από την Υεμένη, όπου μια τεράστια τραγωδία, ξεχασμένη από όλους, διαδραματίζεται εδώ και χρόνια στη σιωπή, προκαλώντας καθημερινά θανάτους.

Ας θυμηθούμε τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίες συνεχίζονται χωρίς λύση, με ολοένα μεγαλύτερες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Ας μην ξεχάσουμε τη Βηθλεέμ, τον τόπο όπου ο Ιησούς είδε το φως και που ζει δύσκολες στιγμές και λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προκλήθηκαν από την πανδημία, που εμποδίζει τους προσκυνητές να φτάσουν στους Αγίους Τόπους, με αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του πληθυσμού. Ας σκεφτούμε τον Λίβανο, ο οποίος υποφέρει από μια άνευ προηγουμένου κρίση με πολύ ανησυχητικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Αλλά ιδού, στην καρδιά της νύχτας, το σημάδι της ελπίδας! Σήμερα, «η αγάπη που κινεί τον ήλιο και τα άλλα αστέρια» (Παρ., XXXIII, 145), όπως λέει ο Δάντης, έγινε σάρκα. Ήρθε με ανθρώπινη μορφή, μοιράστηκε τα δράματά μας και έσπασε το τείχος της αδιαφορίας μας. Στο κρύο της νύχτας απλώνει τα χέρια του προς το μέρος μας: έχει ανάγκη από τα πάντα, αλλά έρχεται να μας δώσει τα πάντα. Από Αυτόν ας ζητήσουμε τη δύναμη να ανοιχτούμε στον διάλογο. Αυτή την ημέρα της γιορτής, ας τον παρακαλέσουμε να εγείρει στις καρδιές όλων τη λαχτάρα για συμφιλίωση και αδελφοσύνη. Σε Αυτόν ας απευθύνουμε την ικεσία μας.

Θείο Βρέφος, δώσε ειρήνη και ομόνοια στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο. Υποστήριξε όσουν έχουν δεσμευτεί να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε πληθυσμούς που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους· παρηγόρησε τον αφγανικό λαό, ο οποίος για πάνω από σαράντα χρόνια δοκιμάζεται σκληρά από συγκρούσεις που έχουν ωθήσει πολλούς να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Βασιλέα των εθνών, βοήθησε τις πολιτικές αρχές να ειρηνεύσουν τις κοινωνίες που αναστατώνονται από εντάσεις και συγκρούσεις. Στήριξε τον λαό της Μιανμάρ, όπου η μισαλλοδοξία και η βία επηρεάζουν συχνά τη χριστιανική κοινότητα και τους τόπους λατρείας, και συσκοτίζουν το ειρηνικό πρόσωπο αυτού του πληθυσμού.

Να είσαι φως κι ενίσχυση για όποιον, πηγαίνοντας ακόμη και ενάντια στο ρεύμα, πιστεύει και εργάζεται υπέρ της συνάντησης και του διαλόγου, και μην επιτρέψεις να εξαπλωθούν στην Ουκρανία οι μεταστάσεις μιας γαγγραινώδους σύγκρουσης.

Άρχοντα της Ειρήνης, βοήθησε την Αιθιοπία να ανακαλύψει εκ νέου το μονοπάτι της συμφιλίωσης και της ειρήνης μέσα από μια ειλικρινή συζήτηση που θέτει στην πρώτη θέση τις ανάγκες του πληθυσμού. Άκουσε την κραυγή του λαού της περιοχής του Σαχέλ, που βιώνει τη βία της διεθνούς τρομοκρατίας. Στρέψε το βλέμμα σου στους λαούς των χωρών της Βόρειας Αφρικής που μαστίζονται από διαιρέσεις, ανεργία και οικονομική ανισότητα, και ανακούφισε τα δεινά των πολλών αδελφών μας που υποφέρουν από τις εσωτερικές συγκρούσεις στο Σουδάν και στο Νότιο Σουδάν.

Κάνε να επικρατήσουν στις καρδιές των λαών της αμερικανικής ηπείρου οι αξίες της αλληλεγγύης, της συμφιλίωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης, μέσω του διαλόγου, του αμοιβαίου σεβασμού και της αναγνώρισης των δικαιωμάτων και των πολιτιστικών αξιών όλων των ανθρώπων.

Υιέ του Θεού, παρηγόρησε τα θύματα της βίας κατά των γυναικών, μιας βίας που είναι αχαλίνωτη σε αυτή την εποχή της πανδημίας. Χάρισε ελπίδα στα παιδιά και στους εφήβους που υφίστανται εκφοβισμό και κακοποίηση. Δώσε παρηγοριά και στοργή στους ηλικιωμένους, ειδικά σε αυτούς που είναι περισσότερο μόνοι. Δώσε γαλήνη και ενότητα στις οικογένειες, που αποτελούν τον πρώτο πυρήνα της εκπαίδευσης και τη βάση του κοινωνικού ιστού.

Εμμανουήλ – «Μεθ’ ημών ο Θεός» -, χάρισε υγεία στους ασθενείς και δώσε σε όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους να βρουν τις καταλληλότερες λύσεις για να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και οι συνέπειές της. Κάνε τις καρδιές γενναιόδωρες, για να φτάσει η απαραίτητη φροντίδα, ειδικά τα εμβόλια, στους πληθυσμούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αντάμοιψε όλους εκείνους που δείχνουν προσοχή και αφοσίωση στη φροντίδα των μελών της οικογένειας, των ασθενών και των πιο αδύναμων.

Βρέφος της Βηθλεέμ, επίτρεψε στους πολλούς αιχμαλώτους πολέμου, πολίτες και στρατιωτικούς, των πρόσφατων συγκρούσεων και σε όσους φυλακίστηκαν για πολιτικούς λόγους, να επιστρέψουν σύντομα στο σπίτι τους. Μην μας αφήνεις αδιάφορους μπροστά στο δράμα των μεταναστών, των εκτοπισμένων και των προσφύγων. Τα μάτια τους μας ζητούν να μην γυρίσουμε από την άλλη μεριά, να μην αρνηθούμε την ανθρωπιά που μας ενώνει, να κάνουμε τις ιστορίες τους δικές μας και να μην ξεχάσουμε τα δράματά τους. [1]

Αιώνιε Λόγε που έγινες σάρκα, κάνε μας να προσέχουμε τον κοινό μας οίκο, ο οποίος υποφέρει από την αμέλεια με την οποία συχνά τον αντιμετωπίζουμε, και ώθησε τις πολιτικές αρχές να καταλήξουν σε αποτελεσματικές συμφωνίες, ώστε οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε ένα περιβάλλον με σεβασμό στη ζωή.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

πολλές είναι οι δυσκολίες της εποχής μας, αλλά η ελπίδα είναι πιο δυνατή, διότι «ένα παιδί γεννήθηκε για μας» (Ησ 9,5). Αυτός είναι ο Λόγος του Θεού που έγινε βρέφος, και στην αρχή κλαίει και έχει ανάγκη από τα πάντα. Θέλησε να μάθει να μιλάει, όπως κάθε παιδί, για να μάθουμε εμείς να ακούμε τον Θεό, τον Πατέρα μας, να ακούμε ο ένας τον άλλον και να κάνουμε διάλογο ως αδέλφια.

Χριστέ, που γεννήθηκες για μας, δίδαξέ μας να βαδίζουμε μαζί Σου στους δρόμους της ειρήνης.

Καλα Χριστούγεννα σε όλους!

__________________

[1] Βλ. Λόγος στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης», Μυτιλήνη, 5 Δεκεμβρίου 2021.

———–

Μετάφραση: π. Λέω Κισκίνης

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 10 Δεκεμβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου