Μήνυμα Urbi et Orbi, Ημέρα Χριστουγέννων 2022

 

ΜΗΝΥΜΑ URBI ET ORBI
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2022

Κεντρικός εξώστης της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2022

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές της Ρώμης και όλου του κόσμου, Καλά Χριστούγεννα!

Είθε ο Κύριος Ιησούς, ο οποίος γεννήθηκε από την Παρθένο Μαρία, να φέρει σε όλους σας την αγάπη του Θεού, που είναι πηγή εμπιστοσύνης και ελπίδας· και να φέρει μαζί το δώρο της ειρήνης, την οποία ανήγγειλαν οι άγγελοι στους ποιμένες της Βηθλεέμ: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία» (Λκ 2,14).

Αυτή την εορταστική ημέρα στρέφουμε το βλέμμα μας στη Βηθλεέμ. Ο Κύριος έρχεται στον κόσμο σε ένα σπήλαιο και τίθεται σε μια φάτνη για τα ζώα, επειδή οι γονείς Του δεν μπορούσαν να βρουν κατάλυμα, παρά το γεγονός ότι είχε έλθει πλέον η ώρα να γεννήσει η Μαρία. Έρχεται ανάμεσά μας μέσα στην ησυχία και στο σκοτάδι της νύχτας, διότι ο Λόγος του Θεού δεν χρειάζεται προβολείς ούτε τη ζητωκραυγή των ανθρώπινων φωνών. Αυτός ο ίδιος είναι ο Λόγος που δίνει νόημα στην ύπαρξη, Αυτός είναι το φως που φωτίζει τον δρόμο μας. «Ο Λόγος ήταν το αληθινό το φως  –λέει το Ευαγγέλιο– εκείνο που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο» (Ιω 1,9).

Ο Ιησούς γεννιέται ανάμεσά μας, είναι ο Εμμανουήλ, «ο Θεός μαζί μας». Έρχεται για να συντροφεύσει την καθημερινότητά μας, να μοιραστεί τα πάντα μαζί μας, χαρές και λύπες, ελπίδες και αγωνίες. Έρχεται σαν αβοήθητο παιδί. Γεννιέται στο κρύο, φτωχός μεταξύ των φτωχών. Έχοντας ανάγκη από όλα, χτυπά την πόρτα της καρδιάς μας για να βρει ζεστασιά και καταφύγιο.

Όπως οι βοσκοί της Βηθλεέμ, ας αφήσουμε τον εαυτό μας να κατακλυστεί από το φως και ας πάμε να δούμε το σημείο που μας έδωσε ο Θεός. Ας νικήσουμε τον πνευματικό λήθαργο και τις ψευδοεικόνες της γιορτής που μας κάνουν να ξεχνάμε ποιος είναι ο εορταζόμενος. Ας βγούμε από τον θόρυβο που αναισθητοποιεί την καρδιά και μας οδηγεί να ετοιμάζουμε διακοσμήσεις και δώρα παρά να συλλογιστούμε το Γεγονός: ο Υιός του Θεού γεννήθηκε για εμάς.

Αδελφοί και αδελφές, ας στραφούμε στη Βηθλεέμ, όπου αντηχεί το πρώτο κλάμα του Άρχοντα της Ειρήνης. Ναι, διότι Αυτός ο ίδιος, ο Ιησούς, Αυτός είναι η ειρήνη μας: αυτή η ειρήνη που δεν μπορεί να δώσει ο κόσμος και που ο Θεός Πατέρας έδωσε στην ανθρωπότητα στέλνοντας τον Υιό του στον κόσμο. Ο Άγιος Λέων ο Μέγας έχει μια έκφραση που, με την ακρίβεια της λατινικής γλώσσας, συνοψίζει το μήνυμα αυτής της ημέρας: «Natalis Domini, Natalis est pacis», «η Γέννηση του Κυρίου είναι η Γέννηση της ειρήνης» (Sermo 26, 5).

Ο Ιησούς Χριστός είναι και η οδός της ειρήνης. Αυτός, με τη Σάρκωσή Του, τα Άγια Πάθη, τον Θάνατο και την Ανάστασή Του, άνοιξε το πέρασμα από έναν κλειστό κόσμο, καταπιεσμένο από το σκοτάδι της εχθρότητας και του πολέμου, σε έναν ανοιχτό κόσμο, ελεύθερο να ζει αδελφικά και με ειρήνη. Αδελφοί και αδελφές, ας ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο! Αλλά για να το κάνουμε αυτό, για να μπορέσουμε να περπατήσουμε πίσω από τον Ιησού, πρέπει να απογυμνωθούμε από τα βάρη που μας εμποδίζουν και μας κρατούν μπλοκαρισμένους.

Και ποια είναι αυτά τα βάρη; Τι είναι αυτή η «σαβούρα»; Είναι τα ίδια αρνητικά πάθη που εμπόδισαν τον βασιλιά Ηρώδη και την αυλή του να αναγνωρίσουν και να δεχτούν τη γέννηση του Ιησού: δηλαδή, η προσκόλληση στην εξουσία και το χρήμα, η αλαζονεία, η υποκρισία, το ψεύδος. Αυτά τα βάρη μάς εμποδίζουν να πάμε στη Βηθλεέμ, μας αποκλείουν από τη χάρη των Χριστουγέννων και κλείνουν την πρόσβαση στην οδό της ειρήνης. Και πράγματι, πρέπει να σημειώσουμε με λύπη ότι, ενώ μας δίνεται ο Άρχοντας της Ειρήνης, άνεμοι πολέμου συνεχίζουν να πνέουν παγωμένοι πάνω στην ανθρωπότητα.

Αν θέλουμε να είναι Χριστούγεννα, η Γέννηση του Ιησού και της ειρήνης, ας κοιτάξουμε στη Βηθλεέμ και ας προσηλώσουμε το βλέμμα στο πρόσωπο του Θείου Βρέφους που γεννήθηκε για εμάς! Και σε αυτό το αθώο προσωπάκι, ας αναγνωρίσουμε το προσωπάκι των παιδιών που σε κάθε μέρος του κόσμου λαχταρούν για ειρήνη.

Το βλέμμα μας ας γεμίσει με τα πρόσωπα των Ουκρανών αδελφών, που ζουν αυτά τα Χριστούγεννα στο σκοτάδι, στο κρύο ή μακριά από τα σπίτια τους, λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε από δέκα μήνες πολέμου. Είθε ο Κύριος να μας κάνει έτοιμους για συγκεκριμένες πράξεις αλληλεγγύης για να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν, και να φωτίσει τον νου εκείνων που έχουν τη δύναμη να φιμώσουν τα όπλα και να βάλουν άμεσο τέλος σε αυτόν τον παράλογο πόλεμο! Δυστυχώς, προτιμάμε να ακούμε άλλους λόγους, που υπαγορεύονται από τη λογική του κόσμου. Αλλά τη φωνή του Θείου Βρέφους, ποιος την ακούει;

Η εποχή μας βιώνει επίσης μια σοβαρή έλλειψη ειρήνης σε άλλες περιοχές, σε άλλα θέατρα αυτού του τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Ας σκεφτούμε τη Συρία, που εξακολουθεί να βασανίζεται από μια σύγκρουση που έχει περάσει στο παρασκήνιο, αλλά δεν έχει τελειώσει. Και ας σκεφτούμε τους Αγίους Τόπους, όπου η βία και οι συγκρούσεις αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες, με νεκρούς και τραυματίες. Ικετεύουμε τον Κύριο ώστε εκεί, στη χώρα που Τον είδε να γεννιέται, να ξαναρχίσει ο διάλογος και η αναζήτηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Είθε το Παιδίον Ιησούς να στηρίξει τις χριστιανικές κοινότητες που ζουν σε όλη τη Μέση Ανατολή, έτσι ώστε σε καθεμία από αυτές τις χώρες να βιωθεί η ωραιότητα της αδελφικής συνύπαρξης μεταξύ ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες. Ας βοηθήσει ιδιαιτέρως τον Λίβανο, ώστε να μπορέσει επιτέλους να ανακάμψει, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και με τη δύναμη της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης. Είθε το φως του Χριστού να φωτίσει την περιοχή του Σαχέλ, όπου η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ λαών και παραδόσεων διαταράσσεται από συγκρούσεις και βία. Να προσανατολίσει προς μια διαρκή εκεχειρία στην Υεμένη και προς τη συμφιλίωση στη Μιανμάρ και στο Ιράν, ώστε να σταματήσει κάθε αιματοχυσία. Είθε να εμπνεύσει τις πολιτικές αρχές και όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο να εργαστούν για την ειρήνευση των πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων που επηρεάζουν διάφορες χώρες. Σκέφτομαι ιδιαιτέρως τον πληθυσμό της Αϊτής που υποφέρει εδώ και πολύ καιρό.

Αυτή την ημέρα, που είναι όμορφο να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικά στρωμένο τραπέζι, ας μην πάρουμε τα μάτια μας από τη Βηθλεέμ, που σημαίνει «οίκος του άρτου», και ας σκεφτούμε τους ανθρώπους που υποφέρουν από την πείνα, προπάντων τα παιδιά, ενώ καθημερινά μεγάλες ποσότητες τροφίμων σπαταλούνται και πόροι δαπανώνται για όπλα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία  επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση, αφήνοντας ολόκληρους πληθυσμούς σε κίνδυνο λιμού, ειδικά στο Αφγανιστάν και στις χώρες του Κέρατος της Αφρικής. Κάθε πόλεμος -το ξέρουμε- προκαλεί πείνα και εργαλειοποιεί την ίδια την τροφή ως όπλο, εμποδίζοντας τη διανομή της σε ήδη υποφέροντες πληθυσμούς. Αυτή την ημέρα, μαθαίνοντας από τον Άρχοντα της Ειρήνης, ας δεσμευτούμε όλοι, εν πρώτοις όσοι έχουν πολιτικές ευθύνες, ώστε η τροφή να είναι μόνο στοιχείο ειρήνης. Καθώς απολαμβάνουμε τη χαρά της επανένωσης με τους δικούς μας, ας σκεφτούμε τις οικογένειες που πληγώθηκαν περισσότερο από τη ζωή και εκείνες οι οποίες, σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δυσκολεύονται λόγω της ανεργίας και στερούνται των βασικών αναγκών για να ζήσουν.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, σήμερα όπως και τότε, ο Ιησούς, το φως το αληθινό, έρχεται σε έναν κόσμο άρρωστο από αδιαφορία –μια κακή ασθένεια!– ο οποίος δεν Τον δέχεται (πρβλ. Ιω 1,11), μάλλον Τον απορρίπτει, όπως συμβαίνει σε πολλούς ξένους, ή Τον αγνοεί, όπως πολύ συχνά κάνουμε με τους φτωχούς. Ας μην ξεχάσουμε σήμερα τους πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες που χτυπούν τις πόρτες μας αναζητώντας στήριξη, ζεστασιά και φαγητό. Ας μην ξεχάσουμε τους περιθωριοποιημένους, τους μοναχικούς, τα ορφανά και τους ηλικιωμένους -σοφία ενός λαού- που κινδυνεύουν να καταλήξουν πεταμένοι, τους φυλακισμένους τους οποίους κοιτάμε μόνο για τα λάθη τους και όχι ως ανθρώπους.

Αδελφοί και αδελφές, η Βηθλεέμ μας δείχνει την απλότητα του Θεού, ο οποίος αποκαλύπτεται όχι στους σοφούς και τους λόγιους, αλλά στους μικρούς, σε όποιον έχει την καρδιά καθαρή και ανοιχτή  (πρβλ. Μτ 11,25). Όπως οι βοσκοί, ας πάμε κι εμείς χωρίς καθυστέρηση και ας εκπλαγούμε από το αδιανόητο γεγονός του Θεού που ενανθρωπίζεται για τη σωτηρία μας. Αυτός που είναι η πηγή όλων των αγαθών γίνεται φτωχός [1] ζητώντας ως ελεημοσύνη τη δική μας φτωχή ανθρωπότητα. Ας αφήσουμε τον εαυτό μας να συγκινηθεί από την αγάπη του Θεού και ας ακολουθήσουμε τον Ιησού, ο οποίος απογυμνώθηκε από τη δόξα Του για να μας κάνει να συμμετάσχουμε στην πληρότητά Του [2]. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

_____________________________________

[1] Βλ. Άγ. Γρηγόριος Ναζιανζηνός, Λόγος 45.

[2] Βλ. Αυτόθι.

————-

Μετάφραση: π. Λέων Κισκίνης

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

6η Κυριακή του Έτους

  ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 31 [30], 3-4) Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο, και τόπος καταφυγής, για να με σώσεις. Επειδή εσύ είσαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου