Μέσα για να αποκτήσουμε την ευλάβεια στην Ιερά Καρδία του Ιησού (Ι)

Κεφάλαιο 1.

Απαραίτητες διαθέσεις για να αποκτήσουμε την ευλάβεια στην Ιερά Καρδία του Ιησού

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποκτήσουμε αυτή την ευλάβεια είναι κυρίως τέσσερις: μεγάλη απέχθεια προς την αμαρτία, μια ζωντανή πίστη, μια μεγάλη επιθυμία να αγαπούμε τον Ιησού Χριστό και εσωτερικός στοχασμός.

Πρώτη προϋπόθεση: Μεγάλη απέχθεια προς την αμαρτία

Αφού ο σκοπός της ευλάβειας στην Ιερά Καρδία είναι να αγαπάμε τον Ιησού με μια ένθερμη και τρυφερή αγάπη, είναι απαραίτητο να έχουμε χάρη στην ψυχή, καθώς και μια μεγάλη απέχθεια προς κάθε είδους αμαρτίας, επειδή η αμαρτία είναι ασυμβίβαστη με αυτήν την αγάπη. Η Ιερά Καρδία, που είναι η πηγή κάθε αγνότητας, αγαπάει τις ψυχές που ζουν στην αγνότητα της χάρης.

Η οικογένεια του Ιησού αποτελείται από αγνές ψυχές. Πώς να μην μπει μια αγνή ψυχή σε αυτή τη θεϊκή Καρδιά; Ο Ιησούς αγαπούσε τον Άγιο Ιωάννη με έναν ιδιαίτερο τρόπο, γιατί; Διότι η μοναδική αγνότητά του τον έκανε άξιο γι’ αυτήν την Αγάπη. «Τον αγαπούσα τόσο πολύ, λέει ο Άγιος Κύριλλος της Αλεξάνδρειας, επειδή είχε υπέρτατη αγνότητα στην καρδιά».

Όλες οι ψυχές που επιδιώκουν να επιτύχουν μια αληθινή ευλάβεια προς στην Ιερά Καρδία του Ιησού είναι ψυχές που λαχταρούν να αγαπηθούν από Αυτόν, και γι’ αυτό πρέπει να Τον αγαπούν με έναν πιο οικείο τρόπο. Αλλά αν δεν λυπούνται για τη διάπραξη ακόμα και μιας μικρής αμαρτίας, δεν δύναται να περιμένουν να δοκιμάσουν την ανεξάντλητη γλυκύτητα με την οποία ο Ιησούς γεμίζει εκείνους που Τον αγαπούν πραγματικά.

Το φυσικό είναι ότι όταν θέλουμε να μεγαλώσουμε σε αυτήν την ευλάβεια προσπαθούμε, με κάθε τρόπο, να επιτύχουμε μια αγνότητα της καρδιάς που ανώτερη από τους υπόλοιπους. Πράγματι, η πράξη αυτής της ευλάβειας είναι το μέσο για την επίτευξη αυτής της ιδιαιτέρας αγνότητας.

(Ιδέες από το βιβλίο «Η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού», του πατέρα Jean Croiset.)

π. Ιωσήφ Rossi

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΙΞΤΟΥ Β’ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

  Εκλέχτηκε Πάπας κατά την περίοδο των διωγμών και ύστερα από έντεκα μήνες θανατώθηκε για την πίστη του από τον αυτοκράτορα Βαλεριάνο. Κατά πάσα πιθανότητα

Το κήρυγμα της Κυριακής

19η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΚΥΚΛΟΣ Γ Ο Λόγος του Κυρίου επανέρχεται σε δύο θέματα που αναφέρθηκαν και την περασμένη Κυριακή, δηλαδή την προσκόλληση στα υλικά αγαθά

Εορτάστηκε η Παναγία των Χιόνων

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος εόρτασε πανηγυρικά ο παλιός ενοριακός Ναός του Χατζηράδου που είναι αφιερωμένος στην Παναγία των Χιόνων. Αποβραδίς, 4 Αυγούστου 2022,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου