Μέσα για να αποκτήσουμε την ευλάβεια στην Ιερά Καρδία του Ιησού (IX)

 

ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 

 

Κεφάλαιο 4. Συγκεκριμένα μέσα για να αγαπήσουμε τον Ιησού Χριστό και να εφαρμόσουμε μια αληθινή ευλάβεια στην Ιερή του Καρδία

 

Αφού μελετήσαμε τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε και τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχουμε για να αγαπήσουμε τον Ιησού Χριστό και να επιτύχουμε την ευλάβεια προς την Ιερά του Καρδία, τώρα θα μιλήσουμε για τα συγκεκριμένα μέσα για να το κάνουμε.

 

Δεύτερο μέσο: Η συχνή Μετάληψη (1)

Το δεύτερο μέσο είναι τα Μυστήρια, ιδιαίτερα η συχνή Μετάληψη. Αρκεί να γνωρίζουμε τί είναι η Θεία Κοινωνία για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος από το να την λαμβάνουμε πολλές φορές για να γίνουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ψυχές που φλέγονται από την αγάπη προς τον Ιησού Χριστό. Όπως λέει ένας σοφός, «δεν γίνεται να κουβαλάς φωτιά μέσα χωρίς να καείς». Η θεία αγάπη, θα μπορούσαμε να πούμε, έχει ανάψει μια μεγάλη πυρκαγιά στο βωμό, στην αξιολάτρευτη Θεία Ευχαριστία.

Είναι σαφές ότι η μεγάλη αγάπη που είχαν οι πρώτοι Χριστιανοί για τον Χριστό ήταν αποτέλεσμα της συχνής Μετάληψης. Όσοι κοινωνούν συχνά βιώνουν τους καρπούς: κάθε μέρα αγαπούν περισσότερο το Χριστό, η αγάπη τους αυξάνεται ανάλογα με τη συχνότητα με την οποία τρέφονται με τον «Άρτο των αγγέλων». Και η πείνα τους αυξάνεται αισθητά και η αγάπη τους για τον Χριστό μεγαλώνει.

Η Ευχαριστία είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης αγάπης του Ιησού για εμάς και ταυτόχρονα είναι η βαθύτερη πηγή από την οποία πηγάζει η αγάπη που πρέπει να έχουμε για το Χριστό. Όλα συμβάλλουν ώστε να αυξηθεί αυτή η αγάπη. Ο Χριστός μας δίνει το αξιολάτρευτο Σώμα Του και το πολύτιμο Αίμα Του, που γίνονται η τροφή μας.

Αλλά που αποσκοπεί τόσο επίμονα ο Σωτήρας μας; Προσπαθεί να γίνει αγαπητός στους ανθρώπους, μας δίνει το Σώμα και το Αίμα του για να κερδίσει τις καρδιές μας, χωρίς να μας αφήνει κατά κάποιο τρόπο καμία δυνατότητα να αντισταθούμε. «Ο πρώτoς στόχος που πρέπει να έχουμε όταν Κοινωνήσουμε», λέει ο Άγιος Φραγκίσκος ντε Σάλες, «πρέπει να είναι να προχωρήσουμε και να γίνουμε δυνατοί στην αγάπη του Θεού, επειδή μόνο με αγάπη πρέπει να λάβουμε εκείνο που δίνεται μόνο από αγάπη. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τον Κύριό μας σε μια πράξη ούτε πιο στοργική ούτε πιο τρυφερή από αυτή, στην οποία γίνεται τροφή για να εισέλθει στις ψυχές μας και να ενωθεί στενά με την καρδιά και το σώμα μας».

Ο Άγιος Κλαύδιος έλεγε: «Πώς μπορεί ένας Χριστιανός που τρέφεται τόσες φορές με το Σώμα του Ιησού Χριστού να επιθυμεί κάτι μάταια; Πώς να πιστέψει κανείς ότι ένας ολόκληρος Θεός που προσέφερε τον εαυτό του ως τίμημα για τις χάρες που του ζητούνται δεν μπορεί να τις αποκτήσει; Και ότι ο Χριστός, που σύστησε αυτό το Μυστήριο για να αγαπηθεί, αρνείται την αγάπη του σε αυτόν για τον οποίο έχει ήδη δώσει τον εαυτό Του ολοκληρωτικά, χωρίς επιφυλάξεις;».

Αλλά αν μας συμβεί η ατυχία ότι, κοινωνώντας συχνά, ακόμη και καθημερινά, ή συμμετέχοντας στην Λειτουργία κάθε μέρα, δεν αποκτούμε κανένα καρπό από αυτό το Μυστήριο, και νομίζουμε ότι δεν έχουμε καμία αλλαγή, ότι δεν αγαπάμε περισσότερο τον Χριστό και που νιώθουμε τις ίδιες αδυναμίες κάθε μέρα, μήπως γι’αυτό πρέπει να σταματήσουμε να λαμβάνουμε Κοινωνία; Όχι, βέβαια, αλλά πρέπει να διορθώσουμε τη ζωή μας, πρέπει να καταργήσουμε τα ελαττώματά μας που μας εμποδίζουν να εκμεταλλευτούμε τις χάρες της Κοινωνίας. Το λάθος δεν προέρχεται από το να κοινωνούμε συχνά, αλλά από το να μην κοινωνούμε όπως θα έπρεπε.

Ο Άγιος Φραγκίσκος ντε Σάλες λέει: «Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων που πρέπει να κοινωνούν συχνά: οι τέλειοι, επειδή έχοντας καλή διάθεση θα έκαναν πολύ άσχημα αν δεν πλησιάσουν την πηγή της αγιότητας και της τελειότητας και οι ατελείς, για να γίνουν τέλειοι· οι δυνατοί, για να μην αποδυναμωθούν και οι αδύναμοι, για να γίνουν δυνατοί· οι άρρωστοι, για να θεραπευτούν, και οι υγιείς, για να μην αρρωστήσουν». Δηλαδή,  όλοι χρειαζόμαστε τη συχνή Κοινωνία για να αγαπάμε πραγματικά τον Χριστό, να γίνουμε άγιοι και να φτάσουμε στον Ουρανό.

Ιδέες από το βιβλίο «Η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού», του πατέρα Jean Croiset.

π. Ιωσήφ Rossi

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου