Μέσα για να αποκτήσουμε την ευλάβεια στην Ιερά Καρδία του Ιησού (VI)

ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ (VI)

 

 

Κεφάλαιο 3. Μέσα για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να επωφεληθούμε τους καρπούς της ευλάβειας προς την Ιερά Καρδία του Ιησού

Έχουμε μελετήσει τα τέσσερα βασικά εμπόδια που δεν μας επιτρέπουν να επωφεληθούμε από όλους τους καρπούς αυτής της ευλάβειας καινα γίνουμε άγιοι: η πνευματική χλιαρότητα, η υπερβολική αγάπη για τον εαυτό μας, η κρυφή υπερηφάνεια και ορισμένα κακά πάθη που δεν έχουν ξεριζωθεί από την ψυχή.

Αυτά είναι οι κύριες πηγές των ατελειών μας. Καθώς η αγάπη μας είναι αδύνατη, μεγαλώνουν μέσα μας τους πιο επιζήμιους εχθρούς μας.

Έξω από εμάς έχουμε τον διάβολο, ο οποίος μας βάζει σε πειρασμό· τον κόσμο που μας ελκύει στα υλικά πράγματα που μας δελεάζουν· τους πειρασμούς που μας περιβάλλουν· τα κακά παραδείγματα που μας παρασύρουν… Επομένως, εάν δεν είμαστε συνεχώς άγρυπνοι και προετοιμασμένοι για μάχη και αν δεν κλείσουμε την πόρτα των αισθήσεών μας σε όλους αυτούς τους εχθρούς που μας πολιορκούν, πολύ σύντομα θα πάρουν τον έλεγχο της καρδιάς μας και θα χάσουμε την χάρη.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι η αγιότητα δεν συνίσταται μόνο στο να είμαστε πιστοί για μια ημέρα ή ένα χρόνο, αλλά στο να επιμένουμε και να μεγαλώνουμε σε αυτήν μέχρι το θάνατο.

Τι θα κάνουμε; Θα παραιτηθούμε; Θεέ μου! Μην επιτρέψεις τέτοια δυστυχία σε κανέναν που διαβάζει αυτά τα πράγματα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε τα μέσα που όλοι οι άγιοι και ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός μας διαβεβαιώνουν ότι είναι τα καταλληλότερα για να μειώσουν ή να καταστρέψουν την αγάπη προς τον εαυτό μας και την κρυφή υπερηφάνεια, που είναι η προέλευση των εμποδίων.

Αυτά τα μέσα είναι ιδιαίτερα η ταπείνωση και η απονέκρωση. Είναι απαραίτητο να αποφασίσουμε ένα από τα δύο πράγματα: είτε να μην έχουμε ποτέ τέλεια αγάπη προς τον Χριστό είτε να είμαστε πραγματικά ταπεινοί. Θα μελετήσουμε αυτά τα μέσα, για να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να αγαπήσουμε όλο και περισσότερο την Καρδία του Ιησού.

(Ιδέες από το βιβλίο «Η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού», του πατέρα Jean Croiset)

π. Ιωσήφ Rossi

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου