Μέσα για να αποκτήσουμε την ευλάβεια στην Ιερά Καρδία του Ιησού (V)

ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ (V)

 

 

Κεφάλαιο 2. Εμπόδια για να επωφεληθούμε τους καρπούς αυτής της ευλάβειας

Σε αυτό το κεφάλαιο θα μελετήσουμε τα τέσσερα βασικά εμπόδια που δεν μας επιτρέπουν να ωφεληθούμε από όλους τους καρπούς αυτής της ευλάβειας και να γίνουμε άγιοι: η πνευματική χλιαρότητα, η υπερβολική αγάπη για τον εαυτό μας, η κρυφή υπερηφάνεια και ορισμένα κακά πάθη που δεν έχουν ξεριζωθεί από την ψυχή.

Τρίτο εμπόδιο. Oρισμένα κακά πάθη που δεν έχουν ξεριζωθεί από την ψυχή

Το τέταρτο εμπόδιο είναι ορισμένα κακά πάθη που δεν έχουν ξεριζωθεί από την ψυχή, δηλαδή, που έχουμε κρατήσει για τον εαυτό μας και που, αργά ή γρήγορα, θα είναι η αιτία μεγάλης δυστυχίας.

Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε τον εαυτό μας πλήρως στο Θεό, αλλά πολλές φόρες δεν μπορούμε να αφήσουμε μερικά πράγματα, κάποια πάθη, αισθήματα, κλπ. Δεν θέλουμε να κανουμε την θυσία για να καθαρίσουμε εντελώς την ψυχή μας από όλες τις ατέλειες.

Έτσι το εκφράζει ένας συγγραφέας: «Θεέ μου! Τι αταξία, τι επανάσταση είναι αυτή! Τώρα είμαστε χαρούμενοι και αμέσως λυπημένοι. Σήμερα νιώθουμε στοργή για όλους και αύριο θα είμαστε σαν σκαντζόχοιροι που τσιμπάμε όλους όσους έρχονται κοντά μας. Αυτό είναι ένα προφανές σημάδι μικρής αρετής: αυτό είναι ότι ο χαρακτήρας μας εξακολουθεί να βασιλεύει μέσα μας και ότι δε έχουμε ακόμα ξεριζώσει τα πάθη μας. Ένας πραγματικά ενάρετος άνθρωπος είναι πάντα ο ίδιος και, όσο δεν είναι, όταν κάνουμε κάτι καλά, τις περισσότερες φορές είναι περισσότερο λόγω της ψυχικής μας κατάστασης παρά λόγω της αρετής».

Πρέπει να καθαρίζουμε κάθε μέρα την ψυχή μας, για να προσφέρουμε τα πάντα στο Θεό. Μόνο έτσι θα προχωρούμε στο δρόμο της αγιότητας και της ευλάβειας προς την Ιερά Καρδία.

Αυτά είναι, λοιπόν, τα μεγάλα εμπόδια για την αγάπη προς τον Χριστό και, επομένως, για την ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία Του. Είναι οι πηγές των ατελειών: ατέλειες που προκαλούν απίστευτη ζημιά στην αληθινή αρετή. Η αληθινή αγάπη προς τον Χριστό δεν επιτρέπει ατέλειες κρυφής υπερηφάνειας ή αγάπης προς τον εαυτό μας. Και χωρίς αυτήν την αληθινή και καθαρή αγάπη προς το Χριστό δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτα σταθερή ευλάβεια και τέλεια αρετή.

(Ιδέες από το βιβλίο «Η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού», του πατέρα Jean Croiset).

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου