Μέσα για να αποκτήσουμε την ευλάβεια στην Ιερά Καρδία του Ιησού (IV)

 

ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ (ΙV)

 

Κεφάλαιο 2. Εμπόδια για να επωφεληθούμε τους καρπούς αυτής της ευλάβειας

Σε αυτό το κεφάλαιο θα μελετήσουμε τα τέσσερα βασικά εμπόδια που δεν μας επιτρέπουν να ωφεληθούμε από όλους τους καρπούς αυτής της ευλάβειας και να γίνουμε άγιοι: η πνευματική χλιαρότητα, η υπερβολική αγάπη για τον εαυτό μας, η κρυφή υπερηφάνεια και ορισμένα κακά πάθη που δεν έχουν ξεριζωθεί από την ψυχή.

Τρίτο εμπόδιο. Η κρυφή υπερηφάνεια

Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο εμπόδιο για την τελειότητά μας (και κατά συνέπεια για την αγάπη προς τον Χριστό) είναι η κρυφή υπερηφάνεια, το πνεύμα της ματαιοδοξίας που λίγοι πολεμούν. Αν το νικήσουμε, όλοι οι άλλοι εχθροί θα αποδυναμώνονταν.Ο εχθρός γίνεται ισχυρός με την υπερηφάνεια, επειδή ο διάβολος χρησιμοποιεί ακόμα και τις ίδιες μας τις νίκες ως μέσα για να μας νικήσει και τις εκμεταλλεύεται για να μας κάνει περίφανους.

Η υπερβολική ανησυχία που μας προκαλεί το φόβο μήπως και δε μας χειροκροτήσουν, η θλίψη και η αποθάρρυνση στην οποία πέφτουμε μετά από ένα κακό γεγονός, η χαρά και η έπαρση που έπονται όταν μας τιμούν και μας επαινούν… είναι ξεκάθαρες αποδείξεις του πνεύματος της ματαιοδοξίας που μας διακατέχει.

Μερικές φορές επιθυμούμε να διακριθούμε στην άσκηση ορισμένων αρετών και στην άσκηση καλών έργων. Αλλά όλη αυτή η προθυμία έρχεται περισσότερο για να ξεχωρίζουμε παρά για την αγάπη προς τον Θεό. Και αν κάνουμε κάποιο λάθος, νοιώθουμε μια θλίψη που δεν είναι το αποτέλεσμα της καλής συνείδησης αλλά μόνο της κρυφής υπερηφάνειας που μας κάνει να θεωρούμε τον εαυτό μας πιο άγιο από ό,τι πραγματικά είμαστε.

Είναι προφανές ότι η αγάπη του Χριστού είναι ασυμβίβαστη με αυτό το ελάττωμα, το τόσο αντίθετο με αυτή την αγάπη.

Εάν δεν εμψυχωθούμε πραγματικά από το πνεύμα ειλικρινούς ταπεινότητας, θα είναι αδύνατο για εμάς να θεμελιώσουμε την κατοικία μας επάνω στην Καρδιά του Χριστού. Όταν θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τον Θεό και τους ανθρώπους, συμβαίνει συχνά να μην ευχαριστούμε ούτε τον Θεό ούτε τους ανθρώπους.

(Ιδέες από το βιβλίο «Η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού», του πατέρα JeanCroiset)

π.Ιωσήφ Rossi

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΙΞΤΟΥ Β’ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

  Εκλέχτηκε Πάπας κατά την περίοδο των διωγμών και ύστερα από έντεκα μήνες θανατώθηκε για την πίστη του από τον αυτοκράτορα Βαλεριάνο. Κατά πάσα πιθανότητα

Το κήρυγμα της Κυριακής

19η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΚΥΚΛΟΣ Γ Ο Λόγος του Κυρίου επανέρχεται σε δύο θέματα που αναφέρθηκαν και την περασμένη Κυριακή, δηλαδή την προσκόλληση στα υλικά αγαθά

Εορτάστηκε η Παναγία των Χιόνων

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος εόρτασε πανηγυρικά ο παλιός ενοριακός Ναός του Χατζηράδου που είναι αφιερωμένος στην Παναγία των Χιόνων. Αποβραδίς, 4 Αυγούστου 2022,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου