Μέσα για να αποκτήσουμε την ευλάβεια στην Ιερά Καρδία του Ιησού (ΙΙΙ)

ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

Κεφάλαιο 2. Εμπόδια για να επωφεληθούμε τους καρπούς αυτής της ευλάβειας

Σε αυτό το κεφάλαιο θα μελετήσουμε τα τέσσερα βασικά εμπόδια που δεν μας επιτρέπουν να ωφεληθούμε από όλους τους καρπούς αυτής της ευλάβειας και να γίνουμε άγιοι: η πνευματική χλιαρότητα, η υπερβολική αγάπη για τον εαυτό μας, η κρυφή υπερηφάνεια και ορισμένα κακά πάθη που δεν έχουν ξεριζωθεί από την ψυχή.

 

Πρώτο εμπόδιο. Η πνευματική χλιαρότητα

Η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού είναι μια συνεχής άσκηση ένθερμης αγάπης. Η Καρδιά του Σωτήρα ζητά καθαρές ψυχές αντάξιες της αγάπης Του, πρόθυμες να λάβουν τις χάρες Του και να φτάσουν στον βαθμό τελειότητας στην οποία τις προορίζει, αλλά αυτό δεν θα το βρει σε εκείνους που είναι χλιαροί.

Μια χλιαρή ψυχή βρίσκεται σε μια κατάσταση τύφλωσης που προκαλείται από τα πάθη που την βασανίζουν, τη διαλύουν και την κάνουν να πέσει σε ένα πλήθος μικρών αμαρτιών και αποκρανίνουν τις χάρες του Ουρανού. Εξαιτίας αυτής της τύφλωσης η ψυχή επιμένει σε μικρές αμαρτίες, αφού η θέλησή της δεν κατέχει τη σταθερή απόφαση να διορθωθεί· προσποιείται και κρύβει τα πάθη της· αρχίζει να εξετάζει τον εαυτό της σε όλα, αναζητά συνεχώς όσα μπορούν να την ευχαριστήσουν, κάνοντας έτσι την αυτοεκτίμησή της όλο και πιο δυνατή. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που την απομακρύνει από τον Χριστό.

Υπάρχουν άνθρωποι που, έχοντας δείξει μεγάλη γενναιοδωρία για να αφήσουν σπουδαία πράγματα για τον Θεό, αργότερα στερούν στον εαυτό τους από τις μεγαλύτερες ευλογίες του Θεού επειδή δεν πολεμούν ενάντια στα μικρά πράγματα που τους κάνουν να αφήσουν τον δρόμο της αρετής. Εδώ είναι μερικά σημάδια της χλιαρότητας:

  1. Μεγάλη αμέλεια στις πνευματικές ασκήσεις: προσευχή χωρίς προσοχή, παραίτηση από την εξομολόγηση, Κοινωνία χωρίς την χάρη, χωρίς αγάπη και χωρίς καρπό.
  2. Μια παρατεταμένη εγκατάλειψη του εσωτερικού στοχασμού.
  3. Μια κακή συνήθεια να ενεργούν χωρίς καμία ορθότητα πρόθεσης, αλλά μόνο από συνήθεια.
  4. Οκνηρία για την απόκτηση των αρετών.
  5. Η ψυχή δεν βρίσκει ουσία στα πνευματικά πράγματα. Δεν θέλει να ασκεί τη σεμνότητα, τις απονεκρώσεις και τον εσωτερικό στοχασμό.
  6. Περιφρόνηση για τα μικρά πράγματα, αγνοώντας συνηθισμένα σφάλματα.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με αγαθές επιθυμίες που όμως δυστυχώς δεν τις κάνουν πράξη. Όσον αφορά τον πλούτο, κανείς δεν πιστεύει ότι εργάζεται πολύ σκληρά ή ξοδεύει πολύ χρόνο για να κερδίσει υλικά. Αλλά για να πετύχουμε τον Παράδεισο και την αιώνια ευτυχία, πόσο χρόνο αφιερώνουμε;

Ιδέες από το βιβλίο «Η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού», του πατέρα Jean Croiset.

π. Ιωσήφ Rossi

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου