Μέσα για να αποκτήσουμε την ευλάβεια στην Ιερά Καρδία του Ιησού (ΙΙ)

ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

Κεφάλαιο 2. Εμπόδια για να επωφεληθούμε τους καρπούς αυτής της ευλάβειας

Επειδή αυτή η ευλάβεια είναι τόσο εξαιρετικά εύκολη και λογική, είναι λίγοι εκείνοι που δεν τους αρέσει ή που δεν την ασκούν. Αλλά δεν θα φτάσουν όλοι να νιώσουν μια δυνατή αγάπη προς το Χριστό, παρόλο που αυτός είναι ο καρπός αυτής της ευλάβειας.

Ο δρόμος της τελειότητας δεν είναι άλλος από αυτόν στον οποίο πορεύτηκαν όλοι οι άγιοι. Όλοι έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από αυτήν που βίωσαν στην υπηρεσία του Θεού. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι κόποι τους φάνηκαν ευχάριστοι και ότι τους φαινόταν σκληρό τους έδωσε μια τόσο αγνή και τέλεια χαρά που οι πιο δύσκολες συνθήκες της ζωής δεν μπορούσαν να την σβήσουν. Διαβεβαίωσαν ότι, ακόμη και στις φοβερές δοκιμασίες που τους έστειλε ο Θεός, βρήκαν παρηγοριά και ότι μόνο η αμαρτία μπορούσε να διαταράξει την ειρήνη που απολάμβαναν. Η εμπιστοσύνη που τους είχε δώσει ο Θεός στο έλεός Του ήταν τόσο μεγάλη που ακόμη και τα δικά τους λάθη δεν τους έκαναν να χάσουν αυτή την ειρήνη.

Γιατί είναι λίγοι εκείνοι που υπηρετούν τόσο πολύ τον Θεό, ώστε να έχουν αυτή την ειρήνη και χαρά; Αναμφίβολα, συμβαίνει επειδή είναι λίγοι εκείνοι στους οποίους η αρετή είναι πραγματικά σταθερή. Αλλά, η εσωτερική χαρά, η ειρήνη που δεν διαταράσσει κανένα γεγονός, η τέλεια υποταγή στο θέλημα του Θεού και η γλυκιά εμπιστοσύνη στο έλεός Του, που είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της ευλάβειας, είναι για όλους.

Θα δούμε, τότε, ποια είναι τα εμπόδια που δεν μας επιτρέπουν να πάρουμε όλους τους καρπούς αυτής της ευλάβειας, και να γίνουμε άγιοι: η πνευματική χλιαρότητα, η μεγάλη αγάπη για τον εαυτό μας, μια κρυφή υπερηφάνεια και ορισμένα κακά πάθη που δεν έχουν ξεριζωθεί από την ψυχή.

Από αυτές τις τέσσερις αρχές, που θα μελετήσουμε στις επόμενες μελέτες γεννιούνται όλα τα ελαττώματα και οι ατέλειες που εμποδίζουν τόσες ψυχές στο δρόμο της αρετής και της αγιοσύνης, εξαφανίζουν τις καλύτερες και πιο γενναιόδωρες αποφάσεις και επιτέλους καταστρέφουν τον καρπό αυτής της ευλάβειας.

Ιδέες από το βιβλίο «Η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού», του πατέρα Jean Croiset.

 

π. Ιωσήφ Rossi

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου