Μέσα για να αποκτήσουμε την ευλάβεια στην Ιερά Καρδία του Ιησού

Κεφάλαιο 1. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποκτήσουμε την ευλάβεια στην Ιερά Καρδία του Ιησού

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποκτήσουμε αυτή την ευλάβεια είναι κυρίως τέσσερις: μεγάλη απέχθεια προς την αμαρτία, μια ζωντανή πίστη, μια μεγάλη επιθυμία να αγαπούμε τον Ιησού Χριστό και εσωτερικός στοχασμός. Σήμερα θα στοχαστούμε επάνω στη δεύτερη.

Τρίτη προϋπόθεση: Μια μεγάλη επιθυμία να αγαπούμε τον Ιησού Χριστό

Η τρίτη προϋπόθεση είναι να έχουμε μια μεγάλη επιθυμία να αγαπάμε τον Χριστό. Δεν μπορούμε να έχουμε ζωντανή πίστη χωρίς ταυτόχρονα να έχουμε μια μεγάλη αγάπη προς τον Χριστό ή, τουλάχιστον, μια πραγματική επιθυμία να Τον αγαπούμε. Είναι, επομένως, προφανές ότι αυτή η επιθυμία είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτής της ευλάβειας που, από μόνη της – όπως έχουμε ήδη πει -, δεν είναι παρά μια συνεχής άσκηση ένθερμης αγάπης. Ο Χριστός δίνει την αγάπη του σε εκείνους που την επιθυμούν με πάθος. Η ικανότητα της καρδιάς μας σε αυτό μετριέται από το μεγαλείο των επιθυμιών μας και η καταλληλότερη διάθεση είναι να λαχταράμε την αγάπη Του: «Μακάριοι όσοι πεινούν και διψούν για δικαιοσύνη, γιατί θα χορτάσουν». Ας θέλουμε πραγματικά να τον αγαπούμε γιατί αυτή η επιθυμία είναι πάντα αποτελεσματική και δεν έχει ακουστεί ποτέ ότι ο Χριστός δεν έχει δώσει την αγάπη Του σε εκείνους που το επιθυμούν πραγματικά.

Αν είναι αλήθεια ότι αυτή η επιθυμία είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί μια φλογερή αγάπη για τον Χριστό, πώς είναι τόσο λίγοι αυτοί που Τον αγαπούν έτσι, παρόλο που όλοι πιστεύουν ότι έχουν αυτή τη διάθεση; Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε την καρδιά γεμάτη με αγάπη για τον εαυτό μας. Και αυτό που ονομάζουμε «επιθυμία να αγαπάμε τον Χριστό» δεν είναι παρά μια ανεπιτυχής γνώση της υποχρέωσής μας να τον αγαπήσουμε: είναι μια πράξη κατανόησης και όχι θέλησης και πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η απλή γνώση -που είναι κοινή σε όλους όσοι γνωρίζουν τα οφέλη που έχουν λάβει από το Θεό- είναι μια πραγματική επιθυμία να αγαπούν τον Χριστό.

Ας συγκρίνουμε αυτήν την φαινομενική επιθυμία με άλλες. Τι φροντίδα, τι πόθους υποφέρουμε όταν επιθυμούμε έντονα κάτι; Όλη η ψυχή παρασύρεται από αυτό: δεν σκεφτόμαστε ούτε μιλάμε για τίποτα άλλο, αναζητούμε συνεχώς τα μέσα για να το πετύχουμε. Όλα χάνονται, ακόμη και ο ύπνος. Και η επιθυμία να αγαπάμε τον Χριστό έχει παρόμοια επίδραση σε εμάς; Ο φόβος να μην έχουμε αυτήν την αγάπη μας έχει προκαλέσει πόνο; Η αληθινή επιθυμία να αγαπήσουμε αυτόν τον Θείο Λυτρωτή είναι πολύ κοντά στην αληθινή αγάπη και πρέπει να έχει παρόμοια αποτελέσματα. Και όποιος είναι γεμάτος αγάπη για τον εαυτό του, είναι αλήθεια ότι δεν θέλει να αγαπήσει πολύ τον Χριστό, γιατί τον αγαπά πολύ λίγο.

Εάν δεν έχουμε αυτήν την ένθερμη αγάπη προς τον Χριστό, ας σκεφτούμε σοβαρά, τουλάχιστον κάποια στιγμή στη ζωή μας, την υποχρέωση που έχουμε να τον αγαπάμε, και αυτές οι σκέψεις θα γεννήσουν, μια πραγματική επιθυμία να καιγόμαστε σε αυτήν την ουράνια Φωτιά, που είναι η Αγάπη του Χριστού.

(Ιδέες από το βιβλίο «Η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού», του πατέρα Jean Croiset).

π. Ιωσήφ Rossi

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου