Λόγος του Σεβασμιοτάτου Σύρου, π. Πέτρου κατά την υποδοχή του νέου Ποιμενάρχη Νάξου Τήνου

ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ – ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΝΑΞΟΥ – ΤΗΝΟΥ

19 ΜΑΙΟΥ 2021

          Αγαπητοί μου,

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης της εκλογής του πατέρα Ιωσήφ, ως νέου Αρχιεπισκόπου, επικαλούμαι συχνά την «επίσκεψη» του Αγίου Πνεύματος, δίχως το φως του οποίου «ο άνθρωπος είναι φτωχός και τα πάντα ανώφελα». Είναι το Άγιο Πνεύμα που μας βοηθά να ερμηνεύουμε την πραγματικότητα με τα μάτια και την καρδιά του Θεού, να ακολουθούμε τον Κύριο Ιησού και να είμαστε υπηρέτες της ζωής σ’ ετούτη την πληγωμένη και αναστατωμένη από γεγονότα και πολύπλοκες καταστάσεις εποχή.

Η εκκλησιαστική επαρχία της Σύρου αποχωρίζεται έναν ακόμη άξιο Ιερέα της, προκειμένου η «αδελφή» εκκλησιαστική επαρχία Νάξου – Τήνου, να αποκτήσει νέο Ποιμενάρχη, ο οποίος θα την καθοδηγήσει στο μέλλον της, με τη χάρη της επισκοπικής του αποστολής και αφιέρωσης.

          Ανάμεσα στις πολλές εικόνες παρμένες από τη Γραφή, με τις οποίες μπορούμε να αποδώσουμε την επισκοπική διακονία, εκείνη του Ιησού ως Καλού Ποιμένα, είναι που με ιδιαίτερο τρόπο μαρτυρά το νόημα, το σκοπό και το δυναμισμό του καθοδηγητή, του δασκάλου και του υπηρέτη του λαού του Θεού, που είναι ο Επίσκοπος για το ποίμνιό του. Ο Ιησούς, ο Καλός Ποιμένας, υποδεικνύει στον Επίσκοπο την καθημερινή πιστότητα στην αποστολή του, την πλήρη και διαρκή αφιέρωσή του στην Εκκλησία, και τον ανταμείβει με τη χαρά να οδηγεί προς τον Κύριο, το Λαό του Θεού που του έχει ανατεθεί και την ευτυχία να δεχτεί μέσα στην ενότητα της εκκλησιαστικής κοινότητας όλα τα πλανεμένα τέκνα της (Μτ 15,24).
Μέσα στην αλήθεια της ευαγγελικής εικόνας του Καλού Ποιμένα, ο Επίσκοπος ανακαλύπτει το νόημα της καθημερινής προσφοράς του εαυτού του, ενθυμούμενος ότι ο Καλός Βοσκός έδωσε τη ζωή του για τα πρόβατά του και ότι ήρθε για να υπηρετήσει και όχι για να υπηρετηθεί και βρίσκει την αστείρευτη πηγή της ποιμαντορικής του διακονίας, ώστε να ασκεί την τριπλή αποστολή: να διδάσκει, να αγιάζει και να καθοδηγεί το λαό του, με πρότυπο τον Ιησού. Ο Επίσκοπος καλείται λοιπόν να μοιάσει στο Χριστό τόσο στην προσωπική του ζωή όσο και στην άσκηση της αποστολικής του διακονίας, ώστε η παρουσία του Ιησού να διαπερνά ολοκληρωτικά τις ιδέες του, τα αισθήματά του και τη συμπεριφορά του και να επιτρέπει στο φως που έρχεται από το πρόσωπο του Χριστού να φωτίζει τη διαποίμανση των ψυχών.

Εύχομαι σε σένα αγαπητέ αδελφέ μου, πατέρα Ιωσήφ, η ζωοποιός δύναμη του Αγίου Πνεύματος να τρέφει την πνευματικότητά σου, το φως του Αναστημένου Χριστού να φωτίζει τις ημέρες σου, και η αγάπη του Θεού Πατέρα να σε υποστηρίζει σε κάθε δυσκολία, ώστε να οδηγείς όλο το λαό στην πηγή της Ζωής και της Σωτηρίας!

          Σεβασμιότατε Νικόλαε, αγαπητέ αδελφέ ας είναι η εκλογή του διαδόχου σας ένα σημάδι της θεϊκής πρόνοιας και φροντίδας για την τοπική Εκκλησία, που υπηρετήσατε με αγάπη και με πνευματική και ποιμαντική διορατικότητα. Για εικοσιοκτώ ολόκληρα χρόνια προσφέρατε με όλες σας τις δυνάμεις την πολύτιμη υπηρεσία σας στις εκκλησιαστικές κοινότητες οκτώ διαφορετικών νησιών, με έντονες ιδιαιτερότητες και ποικίλα προβλήματα, μεταξύ αυτών δε το μεταναστευτικό και προσφυγικό στα ακριτικά νησιά. Εντούτοις, με αυταπάρνηση εργαστήκατε για να θεραπεύσετε όσα ανθρωπίνως μπορούσαν να θεραπευθούν, αφήνοντας πλούσιο έργο σε όλους τους τομείς της δράσης σας.
Μαζί με όσους βρίσκονται σήμερα εδώ, αλλά και με όλο το λαό του Θεού που ποιμάνατε κατά την αρχιερατική σας ποιμαντορία, σας εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου και παρακαλώ το Θεό και Πατέρα μας να σας ευλογεί και να σας ενισχύει με σωματική υγεία και πνευματική διαύγεια, ώστε να συνεχίσετε να εργάζεστε για το καλό της Εκκλησίας.

+ Πέτρος Επίσκοπος Σύρου

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου