Λόγος ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

κατά τη Θεομητορική Προσευχή

 ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου


Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!
Στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, τελέσθηκε η πανήγυρη της Αναλήψεως του Κυρίου. Η ευαγγελική περικοπή (Μκ 16,15-29 – ο επίλογος του κατά Μάρκον Ευαγγελίου – μας παρουσιάζει την τελευταία συνάντηση του Αναστημένου με τους μαθητές πριν ανέλθει στα δεξιά του Πατέρα. Συνήθως, το ξέρουμε, οι σκηνές του αποχαιρετισμού είναι λυπηρές· σε όποιον μένει προκαλούν ένα συναίσθημα αποχωρισμού και εγκατάλειψης. Όμως όλα αυτά δεν συμβαίνουν στους μαθητές. Παρά την απομάκρυνση από τον Κύριο, αυτοί δεν δείχνουν απαρηγόρητοι. Απεναντίας, είναι χαρούμενοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν ως ιεραπόστολοι στον κόσμο.

Γιατί οι μαθητές δεν είναι λυπημένοι; Γιατί κι εμείς πρέπει να χαιρόμαστε βλέποντας τον Ιησού να ανεβαίνει στον ουρανό;

Η Ανάληψη ολοκληρώνει την αποστολή του Ιησού ανάμεσά μας. Πράγματι, αν είναι για μας που ο Ιησούς κατέβηκε από τον ουρανό, είναι πάντοτε για μας που ανεβαίνει εκεί. Αφού κατήλθε στην ανθρωπότητά μας και την απολύτρωσε – ο Θεός, ο Υιός του Θεού, κατέρχεται και ενανθρωπίζει, λαμβάνει την ανθρώπινη φύση μας και την απολυτρώνει – τώρα ανέρχεται στον ουρανό φέρνοντας μαζί του τη σάρκα μας. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που εισέρχεται στον ουρανό, διότι ο Ιησούς είναι άνθρωπος, αληθινός άνθρωπος, είναι Θεός, αληθινός Θεός· η σάρκα μας είναι στον ουρανό και αυτό μας δίνει χαρά. Στα δεξιά του Πατέρα στέκεται πλέον ένα ανθρώπινο σώμα, για πρώτη φορά, το σώμα του Ιησού, και σε αυτό το μυστήριο καθένας από μας ατενίζει τον δικό του μελλοντικό προορισμό. Δεν πρόκειται καθόλου για μια εγκατάλειψη, ο Ιησούς παραμένει πάντοτε με τους μαθητές, μ’ εμάς. Παραμένει δια της προσευχής, διότι Αυτός ως άνθρωπος, παρακαλεί τον Πατέρα, και ως Θεός, Θεάνθρωπος, Του δείχνει τις πληγές, τις πληγές με τις οποίες μας λύτρωσε.

Και αυτό πρέπει να μας δίνει μια ασφάλεια κι επιπλέον μια χαρά, μια πολύ μεγάλη χαρά! Και ο δεύτερος λόγος χαράς είναι η υπόσχεση του Ιησού. Αυτός μας είπε: «Θα σας στείλω το Πνεύμα το Άγιο». Και δίνει την εξής εντολή κατά τον αποχαιρετισμό: «Πηγαίνετε στον κόσμο, αναγγείλετε το Ευαγγέλιο». Και είναι η δύναμη του Αγίου Πνεύματος που μας οδηγεί στον κόσμο για να φέρουμε το Ευαγγέλιο. Είναι το Άγιο Πνεύμα, το οποίο ο Ιησούς υποσχέθηκε, και που μετά από εννέα μέρες θα έλθει κατά την εορτή της Πεντηκοστής. Είναι ακριβώς το ίδιο αυτό Άγιο Πνεύμα που κατέστησε δυνατό εμείς όλοι να είμαστε σήμερα έτσι. Μια μεγάλη χαρά! Ο Ιησούς ανήλθε στον ουρανό: ο πρώτος άνθρωπος ενώπιον του Πατέρα.

Πήγε εκεί με τις πληγές του, οι οποίες ήταν το αντίτιμο της σωτηρίας μας, και μεσιτεύει για μας. Και στη συνέχεια μας στέλνει το Άγιο Πνεύμα, μας υπόσχεται το Άγιο Πνεύμα, για να πάμε και να ευαγγελίσουμε. Γι’ αυτό και η σημερινή χαρά, γι’ αυτό η χαρά αυτής της ημέρας της Αναλήψεως.

Αδελφοί και αδελφές, κατά την εορτή αυτή της Αναλήψεως, ενώ ατενίζουμε τον Ουρανό, όπου ο Χριστός αναλήφθηκε και κάθεται στα δεξιά του Πατέρα, ας ζητήσουμε από την Παναγία, την Βασίλισσα του Ουρανού, να μας βοηθήσει να είμαστε στον κόσμο θαρραλέοι μάρτυρες του Αναστημένου στις συγκεκριμένες καταστάσεις της ζωής μας.

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου