Λόγος ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ Κυριακή, 9 Μαΐου 2021

κατά τη Θεομητορική Προσευχή

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Στο Ευαγγέλιο της σημερινής Κυριακής 9/5/21 (Ιω 15,9-17) ο Ιησούς, αφού συγκρίνει τον εαυτό του με την άμπελο και εμάς με τα κλήματα, εξηγεί ποιος είναι ο καρπός που φέρουν εκείνοι που μένουν ενωμένοι μαζί του: αυτός ο καρπός είναι η αγάπη. Επαναλαμβάνει το ρήμα κλειδί: μένω. Μας καλεί να μείνουμε στην αγάπη του, ώστε η χαρά του να είναι μέσα μας και η χαρά μας να είναι πλήρης (βλ. στ. 9-11). Να μείνουμε στην αγάπη του Ιησού.

Ας αναρωτηθούμε: ποια είναι αυτή η αγάπη, στην οποία ο Ιησούς μας λέει να μείνουμε για να έχουμε τη χαρά του; Ποια είναι αυτή η αγάπη; Είναι η αγάπη που έχει την αρχή της στον Πατέρα, επειδή «ο Θεός είναι αγάπη» (Α΄Ιω 4,8). Αυτή η αγάπη του Θεού, του Πατέρα, σαν ένα ποτάμι ρέει στον Υιό του Ιησού και μέσω Αυτού φτάνει σ’ εμάς, τα πλάσματά του. Ο ίδιος μας λέει πράγματι: «Όπως ο Πατέρας αγάπησε εμένα, κι εγώ αγάπησα εσάς» (Ιω 15,9). Η αγάπη που μας δίνει ο Ιησούς είναι η ίδια με την οποία τον αγαπά ο Πατέρας: αγάπη καθαρή, αγάπη άνευ όρων, αγάπη που δίνεται δωρεάν. Δεν εξαγοράζεται, είναι δωρεάν. Ο Ιησούς, δίνοντάς την σ’ εμάς, μας αντιμετωπίζει ως φίλους – με αυτή την αγάπη –, μας κάνει να γνωρίσουμε τον Πατέρα και να συμμετάσχουμε στην αποστολή του για τη ζωή του κόσμου.

Και μετά, μπορούμε να θέσουμε το ερώτημα: πώς μένεις σε αυτήν την αγάπη; Ο Ιησούς λέει: «Θα μείνετε πιστοί στην αγάπη μου, αν τηρήσετε τις εντολές μου» (στ. 10). Ο Ιησούς συνόψισε τις εντολές του σε μία, σε αυτήν: «να αγαπάτε ο ένας τον άλλο, όπως εγώ σας αγάπησα» (στ. 12). Το να αγαπάς όπως αγαπά ο Ιησούς σημαίνει να θέτεις τον εαυτό σου σε υπηρεσία, στην υπηρεσία των αδελφών, όπως έκανε Αυτός, όταν έπλυνε τα πόδια των μαθητών του. Σημαίνει επίσης να εξέλθεις από τον εαυτό σου, να ξεκολλήσεις από τις δικές σου ανθρώπινες ασφάλειες, από τις κοσμικές ανέσεις, για να ανοιχτείς στους άλλους, ειδικά σ’ εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Σημαίνει να κάνεις τον εαυτό σου διαθέσιμο, με αυτό που είσαι και με αυτό που έχεις. Αυτό σημαίνει να αγαπάς όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.

Το να αγαπάς όπως ο Χριστός, σημαίνει να λες όχι σε άλλες “αγάπες” που ο κόσμος σου προσφέρει: αγάπη για το χρήμα – όποιος αγαπά το χρήμα δεν αγαπά όπως αγαπά ο Ιησούς –, αγάπη για την επιτυχία, τη ματαιοδοξία, για την εξουσία… Αυτοί οι παραπλανητικοί τρόποι “αγάπης” μας απομακρύνουν από την αγάπη του Κυρίου και μας οδηγούν να γινόμαστε όλο και πιο εγωιστές, νάρκισσοι, αλαζόνες. Και η αλαζονεία οδηγεί σε έναν εκφυλισμό της αγάπης, στην κακομεταχείριση των άλλων, στο να υποφέρει το αγαπημένο μας πρόσωπο. Σκέφτομαι την άρρωστη αγάπη που μετατρέπεται σε βία – και πόσες γυναίκες είναι σήμερα θύματα βίας. Αυτό δεν είναι αγάπη. Το να αγαπάς όπως ο Κύριος σε αγαπά, σημαίνει να εκτιμάς το πρόσωπο που είναι δίπλα σου, να σέβεσαι την ελευθερία του, να το αγαπάς έτσι όπως είναι, όχι όπως εσύ θα ήθελες να είναι· όπως είναι, δωρεάν. Τελικά, ο Ιησούς μας ζητά να μείνουμε στην αγάπη του, να κατοικήσουμε στην αγάπη του, όχι στις ιδέες μας, όχι στη λατρεία του εαυτού μας. Όποιος ζει στη λατρεία του εαυτού του, ζει σε έναν καθρέφτη: κοιτάζει πάντα τον εαυτό του. Μας ζητά να εξέλθουμε από την αξίωση να ελέγχουμε και να χειριζόμαστε τους άλλους. Να μην τους ελέγχουμε, να τους υπηρετούμε. Να ανοίγουμε την καρδιά μας στους άλλους, αυτό είναι αγάπη, και να δινόμαστε στους άλλους.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, πού οδηγεί αυτό το να «μένουμε» στην αγάπη του Κυρίου; Πού μας οδηγεί; Ο Ιησούς μας είπε: «Ώστε η χαρά η δική μου να είναι μέσα σας, και η χαρά σας να είναι ολοκληρωμένη» (στ. 11). Και η χαρά που κατέχει ο Κύριος, επειδή Αυτός είναι σε πλήρη κοινωνία με τον Πατέρα, θέλει να είναι και μέσα μας καθόσον είμαστε ενωμένοι μαζί του. Η χαρά να ξέρουμε ότι μας αγαπά ο Θεός παρά τις απιστίες μας, μας κάνει να αντιμετωπίζουμε με πίστη τις δοκιμασίες της ζωής, μας κάνει να ξεπερνάμε τις κρίσεις για να βγούμε από αυτές καλύτεροι. Ομολογούμε αληθινά τον Χριστό στη ζωή μας, όταν βιώνουμε αυτή τη χαρά, διότι η χαρά είναι το σήμα κατατεθέν του αληθινού Χριστιανού. Ο αληθινός Χριστιανός δεν είναι θλιμμένος, έχει πάντα εκείνη τη χαρά μέσα του, ακόμη και στις άσχημες στιγμές.

Η Παρθένος Μαρία ας μας βοηθήσει να μείνουμε στην αγάπη του Ιησού και να αυξήσουμε την αγάπη μας προς όλους, μαρτυρώντας τη χαρά του Αναστημένου Κυρίου.

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου