ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ (2)

ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Κάθε χρόνο η λιτάνευση της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου στο νησί της Νάξου, είναι ένα εξαιρετικό γεγονός, το οποίο χαίρονται όχι μόνο τα μέλη της εκεί ενοριακής μας κοινότητας της Ιεράς μας Μητροπόλεως, αλλά και  κάτοικοι του νησιού και οι πολυάριθμοι παραθεριστές και τουρίστες.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

        Το Σάββατο 18 Ιουλίου τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπό μας Αρχιερατικός Εσπερινός και μαζί του προσευχήθηκε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νάξου και Πάρου Παν/τατος π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος και ο Εφημέριος του Μητροπολιτικού μας Ναού π. Γεώργιος Παλαμάρης. Τους ύμνους συνόδευε στο αρμόνιο η Λία Πρίντεζη

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής 19 Ιουλίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο, στην οποία συλλειτούργησε ο προσκληθείς Επίσκοπος Σύρου, Σεβασμιότατος π. Πέτρος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παν/τατος π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος και ο Εφημέριος του Μητροπολιτικού ναού π. Γεώργιος Παλαμάρης.

Το ιερό στόλιζε ένας μεγάλος αριθμός λειτουργοϋπηρετών και τα παιδιά που έλαβαν κατ’ αυτή την ποιμαντική χρονιά την πρώτη Αγία Κοινωνία.

Από την αρχή της Θείας Λειτουργίας ο ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς Έλληνες κα άλλους διαφόρων εθνικοτήτων που τον καιρό αυτό ευρίσκονται στο νησί.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπός μας υποδέχθηκε το Επίσκοπο Σύρου π. Πέτρος λέγοντας: « Σας υποδέχομαι αγαπητέ Αδελφέ στην Αρχιεροσύνη με πολλή χαρά στον Μητροπολιτικό μας Ναό και σας εύχομαι το Πανάγιο Πνεύμα να οδηγεί τα βήματά σας ώστε ως καλός ποιμένας να εξασφαλίζετε την   πνευματική τροφή στο νοητό ποίμνιό σας με την  τέλεση της Ευχαριστίας τεμαχίζοντας τον άρτο και να το υπηρετείτε με όλα τα χαρίσματα σας τεμαχιζόμενος για όλο το λαό του Θεού. Τότε αληθινά θα είστε μία μικρή δωρεάν κατά μίμηση της Μεγάλης Δωρεάς του Κυρίου την οποία σήμερα με την   παρουσία σας εδώ με ιδιαίτερα  τρόπο τελούμε».

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρος ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το Μυστήριο της Ευχαριστίας για τη ζωή του κάθε Χριστιανού.  Ο  Κύριος γνωρίζοντας ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την τροφή θέλησε να γίνει ο η βρώση και η πόση της ψυχής. Μια τροφή που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία γήινη τροφή αφού είναι το Σώμα και το Αίμα του Λυτρωτή Χριστού.

Είναι μεγάλη η στιγμή του λαού του Θεού, δηλαδή της Εκκλησίας του Χριστού όταν συνάζεται την ημέρα της Κυριακής για να τελέσει την ανάμνηση του Πάθους και της Αναστάσεως του Κυρίου. Να ζήσει το το Μυστήριο του Πάθους και της Αναστάσεως. Τίποτε δεν θα έπρεπε να είναι εμπόδιο για την παρουσία των πιστών στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Δεν υπάρχει τίποτε  πιο δυνατό από αυτή την εντολή που ο Κύριος μετά το τελευταίο Δείπνο του, λέγοντάς μας «τούτο ποιείτε εις την εμήν  ανάμνησιν».

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε η λιτάνευση των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίων στους γραφικούς δρομίσκους του ιστορικού Κάστρου και αφού στάθμευσε δύο φορές, μία μπροστά στο ιδιωτικό Ενετικό Μουσείο του κυρίου Νίκου Καραβία και μία στην  πανέμορφη «καπέλα του Σανούδου», επανέκαμψε στο Ναό όπου  αναπέμφθηκε  ειδική δέηση για την ειρήνη του κόσμου και την Πατρίδα μας και στη συνέχεια δόθηκε η τελική ευλογία του Παναχράντου Μυστηρίου. 

Στον φετινό πανηγυρισμό προς τιμήν της Αγίας Δωρεάς, έλαβαν μέρος ο Δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτης με Αντιδημάρχους,  ο Έπαρχος  Νάξου κ. Μαργαρίτης, ο κ. Ανωμερίτης,  ο πρώην Δήμαρχος κ. Κόκκοτας, άλλες προσωπικότητες της κοινωνίας της Νάξου, ομάδα προσκόπων Νάξου και πλήθος κόσμου. 

Μετά την απόλυση έγινε η καθιερωμένη δεξίωση στην  αίθουσα υποδοχής της Αρχιεπισκοπής. 

Φωτογραφίες Ιερώνυμος Ρεμούνδος

[module-471]

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου