ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ
Και όμως ο τίτλος που χρησιμοποιούμε είναι αντιγραφή από το Osservatore Romano! Πώς και η εφημερίδα της Αγίας Έδρας φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο την είδηση του θανάτου του επιφανούς “αντιρρησία” θεολόγου…
Μα ο Ελβετός ιερωμένος (ποτέ δεν απαρνήθηκε την ιδιότητα, ούτε του “αφαιρέθηκε” όταν απαγορεύθηκε να διδάσκει καθολική θεολογία) παρέμεινε πάντα ενεργός θεολόγος και πιστός της Καθολικής Εκκλησίας, έστω και σε σύγκρουση με τον Πάπα Ιωάννη – Παύλο Β΄, κυρίως!
Τον κατηγορούσε για απολυταρχική διοίκηση και αμφισβητούσε το παπικό “αλάθητο” και τη χρησιμότητα της αγαμίας του κλήρου.
Στο χώρο της θεολογίας θεωρείτο κορυφαίος και συγκρινόμενος κυρίως με τον Ιωσήφ Ράτσιγγερ, μετέπειτα Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, τον οποίο βοήθησε να εκλεγεί στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Tubingen, όπου ο Kung ήδη δίδασκε! Με αυτόν κυρίως συγκρουόταν, σε θεολογικό επίπεδο, όταν ο Γερμανός Ιεράρχης έγινε υπεύθυνος της “Διδασκαλία της Πίστης” στην Αγία Έδρα, πριν εκλεγεί Ποντίφικας! Όμως οι προσωπικές τους σχέσει ς και η αλληλοεκτίμηση ήταν εμφανείς. Αντίστοιχα καλές σχέσεις είχε ο Kung με τον πρώην βοηθό του στο Πανεπιστήμιο, μετέπειτα Καρδινάλιο και Επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών Walter Kasper. Αυτός είπε τα λόγια που η εφημερίδα της Αγίας Έδρας (και εμείς) χρησιμοποιήσαμε ως τίτλο! Ή, όπως δήλωσε άλλος Ιεράρχης που τον γνώριζε, “επιτίθετο στην Εκκλησία επειδή την αγαπούσε”.
Ο Ελβετός Ιερέας, που άσκησε επιρροή στην καθολική θεολογία για πάνω από 50 χρόνια, ακόμα και όταν επίσημα ήταν “εκτός” διδασκαλίας, ένας από τους σημαντικότερους θεολόγους της Β’ Βατικανής Συνόδου, στα χρόνια του σημερινού Πάπα Φραγκίσκου θεωρούσε ότι η Εκκλησία είχε επιστρέψει “στο πνεύμα της Συνόδου”. Έφυγε γαλήνιος και σε ειρήνη με την Εκκλησία, δεχόμενος την ευλογία του σημερινού Πάπα, όταν έγινε γνωστή η αρρώστια του. Τα γραπτά του θα μείνουν για να θυμίζουν το ανήσυχο πνεύμα του και την αγωνία του για το μέλλον του χριστιανισμού.
Πληροφορίες από δηλώσεις Καθολικών Ιεραρχών και φωτογραφίες από διαδίκτυο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ