ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ομάδας μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας στην Κωνσταντινούπολη, με επικεφαλής τον fr. Ιγνάτιο,  στο πλαίσιο του προγράμματος μαθητικών ανταλλαγών με το Γαλλοτουρκικό Λύκειο SaintBenoit(από το οποίο ήλθαν οι πρώτοι freresστην Ελλάδα, το 1907), μας δόθηκε η δυνατότητα -αλλά και η χάρη- να παρακολουθήσουμε τους Χαιρετισμούς στην εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών. Εκεί μεταβαίνει, κάθε χρόνο την τρίτη Παρασκευή της Τεσσαρακοστής, συνεχίζοντας την παράδοση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, για να ψάλει την τρίτη στάση των Χαιρετισμών. Κατά ευτυχή συγκυρία, παρευρίσκονταν στην εκκλησία εκείνη την ημέρα οι Συνοδικοί Ιεράρχες με την ευκαιρία των εργασιών της Ιεράς Συνόδου.

Όλοι οι πιστοί, παρακολουθήσαμε τους Χαιρετισμούς, μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, με θρησκευτική ευλάβεια, συγκίνηση, εθνική υπερηφάνεια και δέος. Οι στιγμές ήταν συγκλονιστικές, ιδιαίτερα όταν όλοι μαζί ψάλαμε το «Τη Υπερμάχω», λίγα μέτρα από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, όπου ψάλθηκε για πρώτη φορά.

Μετά το τέλος της ακολουθίας των Χαιρετισμών, ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αφού καλωσόρισε το πλήθος των προσκυνητών, μεταξύ των οποίων  υπήρχαν πολλοί μαθητές από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«…Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι, καλοδεχούμενοι, και μας δίνει πολύ μεγάλη χαρά και ενίσχυση η εδώ παρουσία σας, η επίσκεψή σας εις τα όσια και τα ιερά του Γένους μας, τα οποία περικλείει, διασώζει και εκφράζει αυτή η Πόλις των πατέρων μας…

Ήρθαμε εδώ για να ψάλουμε τον Ακάθιστον Ύμνον, το αγαπημένο ποίημα της Ορθοδοξίας, ημών των Ορθοδόξων, γιατί όχι και των Καθολικών που έχουν ιδιαίτερη ευλάβεια στην Υπεραγία Θεοτόκο, και συμψάλλουμε, σιγοψάλλουμε, προσευχόμεθα προς την ιερά μορφή Της, για να σκέπει και να προστατεύει το Γένος μας και να εκπληρώνει τους μύχιους πόθους όλων ημών των Ορθοδόξων, των Ελλήνων Ορθοδόξων, και όλων των Χριστιανών. Εδώ που ήρθαμε μπορεί να μην υπάρχουν πλέον ως βασιλικά ανάκτορα τα γειτονικά ανάκτορα του Πορφυρογεννήτου, όμως πάντοτε υπάρχει το Παλάτιον του μόνου Βασιλέως, η Παναγία, στην Πόλη μας, που την επισκιάζει, και στις καρδιές μας….

Σ’ εσάς τους μαθητάς ευχόμεθα να εκπληρώσετε όλα τα όνειρά σας, να τα δείτε πραγματοποιούμενα, να κάνετε ωραίες χριστιανικές οικογένειες, να πιάσετε τόπο, όπως λέμε, μέσα στην ελληνική κοινωνία, να δημιουργήσετε μια καινούργια Ελλάδα, καλύτερη από τη σημερινή, η οποία υποφέρει, όπως και άλλες χώρες της Νοτίου Ευρώπης και όχι μόνο, και να ζήσετε σε έναν πιο ανθρώπινο κόσμο, μέσα σε έναν κόσμο ειρήνης και δικαιοσύνης. Αυτή είναι σήμερα η προσευχή μας εδώ στις Βλαχέρνες.

Στη συνέχεια, προς μεγάλη μας έκπληξη, απευθυνόμενος στο σχολείο μας, είπε τα εξής:

Αγαπητέ αδελφέ πάτερ Ιγνάτιε, καλωσορίζουμε ιδιαιτέρως το Λεόντειον. Μας έχετε συνηθίσει σ’ αυτές τις χαρές και τις συγκινήσεις της παρουσίας σας εδώ κάθε χρόνο σχεδόν. Σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ευχαριστούμε διότι πάντοτε τείνετε ευήκοον ους προς τας παρακλήσεις του Πατριαρχείου μας, για να παίρνετε μερικά φτωχά παιδιά εις τα σχολεία των Πατησίων και της Νέας Σμύρνης. Ευχαριστούμε δια την αγάπην σας προς τα παιδιά της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τα οποία καταρτίζετε με τα υψηλά χριστιανικά ιδανικά, τα οποία είναι κοινά στις δύο αδελφές Εκκλησίες μας. Και επιλαμβάνομαι της ωραίας αυτής ευκαιρίας, για να πω πόσο πολύ προγεύομαι της χαράς της επικειμένης επισήμου και ιστορικής, επιτρέψτε μου να πω, συναντήσεως στα Ιεροσόλυμα, τον προσεχή Μάιο, με την Αυτού Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκον. Θα είναι ένα γεγονός το οποίον θα εκτιμηθεί από όλον τον χριστιανικόν κόσμον και όχι μόνον. Διότι και οι δύο θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα αδελφοσύνης, ειρήνης, αγάπης και δημιουργικής συνεργασίας των ανθρώπων και των λαών, από την αγίαν γην, όπου εβάδισαν οι άχραντοι πόδες του Κυρίου μας.

Χρόνια Πολλά εις όλους σας. Ο Θεός μαζί σας και η Παναγία να είναι προστάτιδά μας.

Αμήν».


Μετά την τελετή, συνομιλήσαμε για λίγα λεπτά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και του προσφέραμε έναν Σταυρό, έργο του ζωγράφου κ. Γιαγιάνου, αποφοίτου  μας. Κατά την αποχώρησή του από την εκκλησία των Βλαχερνών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μάς έκανε την τιμή να φωτογραφηθεί με όλη την ομάδα των εκπαιδευτικών και των μαθητών του σχολείου μας.

Στα έντονα συναισθήματα που βιώσαμε κατά την Ακολουθία των Χαιρετισμών, στην ψυχική ανάταση και την πνευματική αγαλλίαση μετά και την ομιλία του Πατριάρχη, προστέθηκε η υπερηφάνεια για το σχολείο μας και η ιδιαίτερη χαρά που ο Οικουμενικός Πατριάρχης μάς αφιέρωσε ένα μέρος της ομιλίας του και αρκετά λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο του, για να συνομιλήσει και να φωτογραφηθεί μαζί μας.

Ευχαριστούμε τον Θεό γι’ αυτές τις αλησμόνητες στιγμές που ζήσαμε.

 

Πηγή:cen.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Φόβος να πιστέψουμε και να αγαπήσουμε

ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ «Μη φοβάστε, εγώ νίκησα τον κόσμο»   Σήμερα ακούγεται όλο και περισσότερο: «Εγώ δεν εμπιστεύομαι πιά κανέναν, ούτε τον

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου