Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Pierbattista Pizzaballa: δεν απαντάς στη βία με την βία

 

Ο φραγκισκανός Pierbattista Pizzaballa, δεινός μελετητής της Βίβλου και Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, συμμετείχε στην πρόσφατη συνάντηση Ιεραρχών και Δημάρχων της Μεσογείου, που διεξήχθη στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, αναφέρθηκε στην επέμβαση των Ρώσων στην Ουκρανία.

Είναι τραγική ήττα ότι, μετά από τόσες συναντήσεις, μεσολαβήσεις και διπλωματικές σχέσεις, γίνεται πόλεμος. Όλοι οι πόλεμοι μπορούν να αποφευχθούν, αν υπερτερήσει η επιθυμία για το γενικό καλό. Δεν είναι αυτή η περίπτωση της Ρωσίας. Η βασική ευθύνη του πολέμου είναι του Κρεμλίνου.

Δυστυχώς ούτε οι τοπικές εκκλησιαστικές φωνές ήταν «προφητικές». Παρόλο που η θρησκεία δεν είναι η αιτία της σύγκρουσης αφέθηκε να γίνει όργανο ιδεολογικής προπαγάνδας. Τελικά ο ακραίος εθνικισμός έγινε η κυρίαρχη ιδεολογία και εκμεταλλεύθηκε την αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν που την εξέλαβε ως «αδυναμία». Προφανώς μας ανησυχεί μήπως υπάρξουν παρενέργειες στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ και είναι σύμμαχος της Συρίας, ενώ και η Κίνα περιμένει να παρέμβει. Σε κάθε περίπτωση η απάντηση στη βία δεν μπορεί να είναι η βία, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο! Πρέπει να βρεθεί ειρηνική λύση στην Ουκρανία. Είμαστε κοντά σε νέο «ψυχρό πόλεμο» και στη δημιουργία νέου «σιδηρούν παραπετάσματος», αλλά ελπίζουμε και προσευχόμαστε να το αποφύγουμε. Με αυτό το πνεύμα, του ταπεινού ικέτη, προσήλθε και ο Πάπας στη Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αγία Έδρα, στην έναρξη των εχθροπραξιών, να ζητήσει την επικράτηση της λογικής και την αποφυγή αθώων θυμάτων.

Πληροφορίες από Vatican Insider της La Stampa

Φωτογραφία από Vatican News

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου