Λίβανος: Νέος Πατριάρχης Αρμενίων Καθολικών

ΛΙΒΑΝΟΣ: ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ

 

 

Τον περασμένο Μάιο είχαμε αναφερθεί στο θάνατο του Πατριάρχη των Αρμενίων Καθολικών Kikor Pedros XX Ghabroyan που πέθανε σε ηλικία 87 ετών. 

Στις 23-09-2021 η Σύνοδος του Πατριαρχείου συγκλήθηκε στη Ρώμη και εξέλεξε ως διάδοχό του τον 75χρονο Raphal Bedro XXI Minassian, τιτουλάριο Αρχιεπίσκοπο Καισάρειας, μέχρι τώρα Υπεύθυνο για τους Αρμένιους της Ανατολικής Ευρώπης. Η εκλογή επικυρώθηκε από τον Ρωμαίο Ποντίφικα.

Θυμίζουμε ότι η ιστορική έδρα του Πατριαρχείου είναι στο Bzammar του Λιβάνου, ενώ ο Πατριάρχης κατοικεί στη Βηρυτό.

 

 

Ο νέος Πατριάρχης γεννήθηκε στη Βηρυτό στις 24-11-1946, σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία στο Γρηγοριανό Ποντιφικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, ενώ στο Σαλεσιανό ψυχοπαιδαγωγικά. Στη σχεδόν 50ετή ιερατική του πορεία υπήρξε εφημέριος στο Λίβανο (1973-1989) και στις ΗΠΑ (1989-2003), δημιουργός του Telepace Armenia (2004), πατριαρχικός Έξαρχος στην Ιερουσαλήμ και στο Αμμάν (2005-2011) και Αρχιεπίσκοπος με ευθύνη την Ανατολική Ευρώπη (2011-2021).

Το Αρμενικό Καθολικό Πατριαρχείο δημιουργήθηκε το 1742 από αποχωρήσαντες από το Αποστολικό Αρμενικό Πατριαρχείο. Έχει ελάχιστους πιστούς στο σημερινό κράτος της Αρμενίας αλλά συμπαγείς κοινότητες στη Μέση Ανατολή και μικρότερες στην Ελλάδα (η Εξαρχία Αρμενίων Καθολικών Ελλάδας δημιουργήθηκε από πρόσφυγες το 1928), στην Τουρκία, στην Ουκρανία, στη Ρουμανία και στη Γαλλία, αλλά και σε χώρες της αμερικανικής ηπείρου (ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Αργεντινή, Βραζιλία) 

Οι πιστοί υπολογίζονται σε περίπου 600.000. 

 

                                                                     Πληροφόρηση για την εκλογή και φωτογραφίες από VaticanNews

                                                                                                      ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

                                                                               Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου