Κολομβία: Η “Επιτροπή Αλήθειας” και ο πρόεδρος αυτής π. Francisco de Roux T.I.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ : Η “ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ” 

ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΥΤΗΣ π. FRANCISO DE ROUX T.I.

Έχουμε αναφερθεί ξανά στις προσπάθειες των καθολικών Επισκόπων και των ιερέων της χώρας για τη μείωση της βίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, μετά τον πολυετή ένοπλο εμφύλιο μεταξύ της κυβέρνησης και των επαναστατικών δυνάμεων της FARC που τελείωσε το 2016. 

Όμως ο πόλεμος άφησε πολλές πληγές: τα 18.600 παιδιά που στρατολογήθηκαν ως πολεμιστές υπέρ των επαναστατών, τους χιλιάδες αναίτιους φόνους πολιτών από κυβερνητικές δυνάμεις, με τη δικαιολογία ότι ήταν “επαναστάτες”, την ανεργία των πρώην ανταρτών που τους οδηγεί σε παράνομες δραστηριότητες, το μη έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών, την ελλιπή υγειονομική περίθαλψη που επιδεινώθηκε λόγω πανδημίας.

Στο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο που καταδυναστεύει τη χώρα, ένας 78χρονος Ιησουίτης, ο π. Francisco de Roux, προσπαθεί να πετύχει το φαινομενικά ακατόρθωτο: να πείσει την πλειοψηφία των Κολομβιανών να αρχειοθετήσει το παρελθόν και να βαδίσει μπροστά. Προσοχή, όχι να μη μάθει την αλήθεια για ό,τι συνέβη αλλά, αφού τη μάθει, να καταφέρει να συγχωρήσει και να εργασθεί για το μέλλον της χώρας. Δεν είναι πρόσωπο άγνωστο στο μέσο Κολομβιανό. Ο π. de Roux, γεννηθείς το 1943 στο Cali, μετά από εκπληκτικές σπουδές φιλοσοφίας, θεολογίας και φιλολογίας και έχοντας στην κατοχή του τρία (!) μεταπτυχιακά στα οικονομικά από τα Πανεπιστήμια των Άνδεων, της Σορβόννης και του LSE, έχει εργασθεί για δεκαετίες σε καινοτόμα προγράμματα που προώθησαν οι Ιησουίτες στη χώρα, με σκοπό τη συνύπαρξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε εκτάσεις άνω των 30.000 τ.χλμ. Προώθησε την αγροτική οικονομία, πρωτοστάτησε στην προσπάθεια χορήγησης δανείων για αγρότες, φρόντισε την επιστροφή εκτοπισμένων πληθυσμών και συνετέλεσε στην επίλυση διαφορών σε θέματα γης . Κάποια περίοδο ανέλαβε καθήκοντα Ηγουμένου των Ιησουιτών της Κολομβίας. 

Τα προγράμματα έχουν βραβευθεί από διεθνείς οργανισμούς ενώ τα βιβλία που έχει συγγράψει, ειδικά σε θέματα επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων και εμπέδωσης της ειρήνης, έχουν μεγάλη αναγνώριση.

Το 2018 ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Για την Διερεύνηση της Αλήθειας, τη Συνύπαρξη και τη Μη επανάληψη του Εμφυλίου που συνέστησαν κυβέρνηση και FARC. Ανέλαβε την προεδρία της και προσπαθεί να αποκαλύψει τί πραγματικά συνέβη. Πριν από λίγες ημέρες συνάντησε “ανεπισήμως” τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Alvaro Urbe ο οποίος δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της Επιτροπής, αλλά λόγω του κύρους του Προέδρου της δέχθηκε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις του π. de Roux, προσπαθώντας μάταια να “δικαιολογήσει” τους φόνους πολιτών επί της θητείας του… Η συζήτησή τους μεταδόθηκε μέσω διαδικτύου.

Ο Ιησουίτης ιερέας έχει δηλώσει ότι δε θα διαφωνούσε με μια γενική αμνηστία αν αυτό βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει το παρελθόν, όμως οι αντιστάσεις και τα συμφέροντα είναι πολλά και από διαφορετικές κατευθύνσεις. H παρούσα κυβέρνηση του Ivan Duque δήλωσε ότι δεν προτίθεται να δώσει χρήματα για συνέχιση του έργου της Επιτροπής μετά το τέλος του έτους…

 

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από το ιταλικό πρακτορείο SIR

Βιογραφικά στοιχεία π. de Roux από διαδίκτυο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου