Κοινή έκκληση των Εκκλησιών της Ευρώπης για εμβολιασμό

ΚΟΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

 

 

Η έκκληση υπογράφεται από τον καρδινάλιο J-C Hollerich, Πρόεδρο των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε. (COMECE) και τον αιδεσιμότατο Christian Krieger, Πρόεδρο της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC). Με αφορμή την εορτή των Χριστουγέννων, ζητείται από τους Χριστιανούς να επιδείξουν αγάπη και φροντίδα για τον πλησίον, όπως έκανε ο Κύριος, στέλνοντάς μας τον Υιό του.

«Σύμφωνα με αναφορές οι νοσούντες από τον Covid-19 αυξάνονται, ενώ οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν εξαντληθεί και τα νοσοκομεία είναι στα όρια κατάρρευσης.

Οι αριθμοί εμβολιασμού στην Ευρώπη δίνουν σαφές ενδείξεις για τους λόγους της δραματικής κατάστασης. Σε αρκετά κράτη – μέλη της Ε.Ε. τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων παραμένουν πολύ χαμηλότερα των απαιτουμένων, για να υπάρξει έλεγχος τη πανδημίας, παρόλη την επάρκεια εμβολίων.

Ακούγοντας τους ειδικούς της επιστήμης και της ιατρικής, πιστεύουμε ότι ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου της πανδημίας, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία όχι μόνο σε εμάς αλλά και στους αδελφούς και στις αδελφές μας και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους.  Είναι πράξη αγάπης και φροντίδας αλλά και υπευθυνότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Αναγνωρίζουμε ότι η απόφαση εμβολιασμού δεν είναι εύκολη και μπορεί να υπάρχουν λόγοι ώστε κάποιοι να είναι επιφυλακτικοί π.χ. για σοβαρούς ιατρικούς λόγους. Άλλοι φοβούνται πιθανές παρενέργειες. Ενθαρρύνουμε να ξεπεράσουν την ανησυχία τους και να λάβουν τις αποφάσεις τους μετά από σωστή πληροφόρηση, αφού ενημερωθούν από επαγγελματίες ειδικούς και τις αρμόδιες αρχές.

Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες διάδοσης ψευδών πληροφοριών και ανυπόστατων αιτιάσεων, σχετικά με τους εμβολιασμούς, στις κοινωνίες μας. Αυτές προκαλούν πόλωση και εργαλειοποίηση της πανδημίας, ενώ οι κοινωνίες μας έχουν ανάγκη συνοχής, ενότητας και αλληλεγγύης.

Κάνουμε έκκληση σε όλους για υπευθυνότητα, περιλαμβανομένων πολιτικών και δημοσιογραφικών παραγόντων αλλά και μελών των Εκκλησιών μας, για να αποφεύγονται προσπάθειες παραπληροφόρησης.

Καλούμε όλους τους υπευθύνους να αυξήσουν την επαγρύπνησή τους αλλά και να ενθαρρύνουν σε υπεύθυνες συμπεριφορές, για προστασία των εαυτών μας αλλά και των άλλων, ιδιαίτερα όσων δεν μπορούν να εμβολιασθούν για λόγους υγείας.

Κάνουμε έκκληση στην Ε.Ε. και στα Κράτη – μέλη να εντείνουν τις προσπάθειες για εμβολιασμό, εξασφαλίζοντας σωστή πρόσβαση στα εμβόλια, ιδιαίτερα σε περιοχές με προβληματική παροχή υπηρεσιών υγείας».

Πληροφόρηση και φωτογραφία από την ιστοσελίδα της COMECE 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου