Καρδινάλιος Παρολίν: Η Ευρώπη καθώς παλεύει με τον “δημογραφικό χειμώνα” χρειάζεται πίστη στο Θεό

Ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, δήλωσε την Κυριακή ότι η Ευρώπη χρειάζεται πίστη στο Θεό καθώς παλεύει με έναν “δημογραφικό χειμώνα”.
Κηρύσσοντας στη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Στρασβούργου στη Γαλλία στις 4 Ιουλίου 2021, προέτρεψε την Ήπειρο να ανακαλύψει εκ νέου τις Χριστιανικές της ρίζες.
“Η Ευρώπη χρειάζεται ελπίδα, αν θέλει να βάλει τέλος στον δημογραφικό χειμώνα, ο οποίος δεν είναι πρωτίστως αποτέλεσμα μιας οικονομικής ή κοινωνικής κρίσης, αλλά της εξασθένησης της ελπίδας και του αυθεντικού νοήματος της ζωής και της ύπαρξης”, είπε και συνέχισε: “Η Ευρώπη χρειάζεται πίστη στον Θεό, ο οποίος είναι Πατέρας – χρειάζεται εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της, ιδιαίτερα τις πνευματικές”.
Τα σχόλιά του ακολουθούν μια ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου τον Μάιο, στην οποία υπογράμμισε το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Παρολίν τέλεσε τη Λειτουργία για τα 1.300 χρόνια από τον θάνατο της Αγίας Οντίλ, προστάτιδας της Αλσατίας, μιας περιοχής στη βορειοανατολική Γαλλία, που συνορεύει με τη Γερμανία και την Ελβετία.
Εκτός από το να εκτελεί χρέη Ποντιφικού λεγάτου στον εορτασμό της επετείου, ο Ιταλός καρδινάλιος χειροτόνησε τον Msgr. Gilles Reithinger, πρώην Γενικό Προϊστάμενο της Εταιρείας Εξωτερικών Ιεραποστολών του Παρισιού, σε βοηθό Επίσκοπο της Αρχιεπισκοπής του Στρασβούργου.
Στο κήρυγμά του, ο Παρολίν τόνισε τη σημασία της φιλανθρωπίας για την ανανέωση της Ευρώπης.
“Η Ευρώπη χρειάζεται φιλανθρωπία, να θέσει στο επίκεντρο των ανησυχιών της εκείνους που επιβιώνουν στο περιθώριο, στη φτώχεια ή στον αποκλεισμό, και να διαχειριστεί το μεταναστευτικό φαινόμενο με σοφία και διορατικότητα, ώστε να καταστεί εφικτή μια πραγματική ενσωμάτωση, η οποία θα γίνει πηγή ευκαιριών και αδελφοσύνης και θα απομακρύνει τον κίνδυνο διαχωρισμών και οδυνηρών παρεξηγήσεων, φαντάσματα μιας κουλτούρας που αρνείται ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αδελφοί και αδελφές, fratelli tutti“, είπε, παραθέτοντας τον τίτλο της εγκυκλίου του Πάπα Φραγκίσκου για το 2020.
Ο 66χρονος Καρδινάλιος είχε αρχικά προγραμματίσει να επισκεφθεί το Στρασβούργο πέρυσι, αλλά αναγκάστηκε να ακυρώσει τα ταξίδια του Ιουνίου και του Νοεμβρίου λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.
Είχε σκοπό να επισκεφθεί την πόλη στα σύνορα Γαλλίας –Γερμανίας, για να τιμήσει την 50ή επέτειο της παρουσίας της Αγίας Έδρας ως μόνιμου παρατηρητή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο.
Ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψή του με μια συνάντηση με θέμα την Ευρώπη. Σε ομιλία του, είπε ότι η Αγία Έδρα έχει επιδείξει “έντονο και ζωντανό ενδιαφέρον για το έργο των Ευρωπαϊκών θεσμών” από την ίδρυσή τους.
Υπενθύμισε την επίσκεψη του Φραγκίσκου στο Στρασβούργο το 2014, κατά την οποία ο Πάπας απευθύνθηκε τόσο στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο επίσης εδρεύει στην πόλη.
“Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα αγαπητή στον Πάπα Φραγκίσκο, όχι μόνο λόγω της οικογενειακής του καταγωγής, αλλά και λόγω του κεντρικού της ρόλου στην ιστορία της ανθρωπότητας”, δήλωσε ο Παρολίν, αναφερόμενος στην Ιταλική καταγωγή του Αργεντινού Πάπα.
“Ήλπιζε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να ξαναβρεί τις Χριστιανικές της ρίζες, ξεκινώντας από αυτό το μονοπάτι της αδελφοσύνης, το οποίο αναμφίβολα ενέπνευσε και εμψύχωσε τους ιδρυτές της σύγχρονης Ευρώπης, ξεκινώντας ακριβώς από τον Ρομπέρ Σουμάν”, είπε ο Καρδινάλιος, υπογραμμίζοντας τον Γάλλο πολιτικό που ανακηρύχθηκε «Όσιος» από τον Πάπα τον περασμένο μήνα.
Ο Παρολίν είπε ότι σε μια πλουραλιστική Ευρώπη, το καθήκον της Εκκλησίας είναι να “εξυψώσει τον άνθρωπο” όχι μόνο στο σώμα του, “αλλά και στην ψυχή και το πνεύμα του”.
“Χωρίς σεβασμό στον άνθρωπο στη φυσική και υπερφυσική αξιοπρέπειά του, ως κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού, του Κυρίου και Δημιουργού του, η κοινωνία δεν θα είναι ποτέ καλύτερη”, είπε.
Καταλήγοντας, ο κ. Παρολίν είπε ότι “όποιος θέλει να δημιουργήσει μια δίκαιη, ισότιμη, υποστηρικτική και αδελφική ανθρωπότητα πρέπει να θέσει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του”.
“Ο άνθρωπος, ωστόσο, δεν είναι αυτός που συνελήφθη από τον άνθρωπο, αλλά αυτός που δημιουργήθηκε από τον Κύριο κατ’ εικόνα και ομοίωσή του. Είναι ο Χριστιανός που ζει εν Χριστώ, ο οποίος δημιουργεί, για άλλη μια φορά, την ιστορία της Εκκλησίας και την ιστορία της Ευρώπης και της ανθρωπότητας”.
“Μεγάλη είναι η ευθύνη του Χριστιανού, μεγάλη είναι η αποστολή σας σε αυτή την πόλη, την Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα”.
Πριν από τη λειτουργία και την Επισκοπική χειροτονία, ο Παρολίν απευθύνθηκε στους πολιτικούς και πολιτειακούς ηγέτες της Αλσατίας.
Σημείωσε ότι η περιοχή εξακολουθεί να διέπεται από τις διατάξεις του Κονκορδάτου του 1801 που συμφωνήθηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και τον Πάπα Πίο Ζ΄.
Παρατήρησε ότι ο διορισμός του Msgr. Reithinger ως βοηθού Επισκόπου του Στρασβούργου ακολούθησε τη διαδικασία που περιγράφεται στο Κονκορδάτο, με τον διορισμό να εγκρίνεται από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και να δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Γαλλικής Δημοκρατίας, την εφημερίδα της Κυβέρνησης, στις 26 Ιουνίου.
Ο Παρολίν σημείωσε πώς η Γαλλική Επανάσταση, που προηγήθηκε του Κονκορδάτου, είχε προσπάθησει να χωρίσει τη θρησκεία από την πολιτική.

(πηγή: www.catholicnewsagency.com)
Δ. Μάριος Φώσκολος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 29-30.3.2025

Οικισμός Ενορία 29-30 Μαρτίου 2025 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού 30/3 Κυριακή 18:00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 26 Μαρτίου 2025    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με