“Καμιά θανατική ποινή για το έτος της Ευπλαχνίας!”

“Καμιά θανατική ποινή για το έτος της Ευπλαχνίας!” «Κάνω έκκληση  στις συνειδήσεις των Κυβερνώντων, να φθάσουν σε μία διεθνή συμφωνία  για την κατάργηση της θανατικής ποινής.  Και προτείνω  σε  όσους εξ αυτών είναι Καθολικοί  να κάνουν μία θαρραλέα και υποδειγματική χειρονομία:  καμία θανατική ποινή να μην εκτελεστεί κατά το Άγιο Έτος της Ευσπλαχνίας».

Αυτή την έκκληση έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την Κυριακάτικη προσευχή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, χθες 21 Φεβρουαρίου 2016,  ενώπιον περίπου 50χιλιάδων πιστών. Αυτό το έκανε με την ευκαιρία της έναρξης σήμερα στη Ρώμη  ενός  διεθνούς Συμποσίου με θέμα:   «Για ένα κόσμο χωρίς την ποινή του θανάτου»  που προωθεί η κοινότητα του Sant’Egidio.

«Με αυτή την ευκαιρία εύχομαι – είπε ο Άγιος Πατέρας – το Συμπόσιο αυτό να μπορέσει  να  δώσει και νέα ώθηση  για τη δέσμευση  της κατάργησης της έσχατης των ποινών».

Στη συνέχεια  διευκρίνισε ότι «είναι ένα σημάδι ελπίδας  το γεγονός  ότι στην κοινή γνώμη, επικρατεί συνεχώς   μια πιο διαδεδομένη  άρνηση στη θανατική ποινή,  ακόμη και ως μόνο  μέσον νόμιμης κοινωνικής υπεράσπισης.

 «Πράγματι – συμπλήρωσε-  οι  σύγχρονες  κοινωνίες    έχουν τη δυνατότητα  να καταργήσουν  αποτελεσματικά το έγκλημα,  χωρίς  να αφαιρέσουν τελικά  σε εκείνον  που το τέλεσε , τη δυνατότητα της επανόρθωσης».

«Το πρόβλημα – υπογράμμισε ο Πάπας – πρέπει να τοποθετηθεί στην προοπτική  ενός ποινικού δικαίου  που να είναι  όλο και πιο συνεπές  στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου  και στο σχέδιο  του Θεού για τον άνθρωπο και την πολιτεία».  Γι’ αυτό το λόγο, η εντολή του Θεού «μη φονεύσεις» , έχει απόλυτη αξία  και προσβλέπει  τόσο στον  αθώο όσο και στον ένοχο».

«Το Έκτακτο Ιωβηλαίο έτος της Ευσπλαχνίας είναι μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία,  για να προωθήσουμε στον  κόσμο  όλο και πιο ώριμες μορφές  σεβασμού  της ζωής  του ανθρώπου  και της αξιοπρέπειας του κάθε προσώπου ”.

Σ’ αυτό το πλαίσιο  «ακόμη και ο εγκληματίας διατηρεί το απαραβίαστο δικαίωμα  στη ζωή ,  ως δώρο Θεού  επομένως  όλοι οι Χριστιανοί  και οι άνθρωποι της καλής θέλησης  καλούνται  σήμερα να εργαστούν,  όχι μόνο για την κατάργηση της θανατικής ποινής, αλλά και  για να καλυτερεύσουν  τις συνθήκες  των φυλακών, από σεβασμό στην αξιοπρέπεια των προσώπων εκείνων  που στερούνται την ελευθερία τους”.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβ. Νικολάου)

  ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ακούσαμε είναι ένα από τα πιο γνωστά επεισόδια του Ευαγγελίου, ο «πολλαπλασιασμός των άρτων».

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου