Καλλονή: Πανήγυρη των Αγίων Ζαχαρία και Ελισάβετ

ΚΑΛΛΟΝΗ: ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και τηρώντας τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού τελέστηκε την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 η Πανήγυρη των Αγίων Ζαχαρία και Ελισάβετ πολιούχων της Ποιμαντικής Ενότητας Καλλονής Τήνου.

Ο Ζαχαρίας και η Ελισάβετ ήταν οι γονείς του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.  Ο Ζαχαρίας ήταν αρχιερέας στο Ναό της Ιερουσαλήμ επί βασιλιά Ηρώδη. Το ζευγάρι αυτό δεν είχε απογόνους και όταν με θαυματουργικό τρόπο ο Ζαχαρίας έμαθε ότι η σύζυγος του είναι έγκυος και θα γεννήσει γιο, δυσπίστησε στην αναγγελία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ κι έμεινε κωφός και άλαλος μέχρι τη γέννηση του Ιωάννη του Προδρόμου.

Στο σπίτι του Ζαχαρία και της Ελισάβετ φιλοξενήθηκε η Παναγία  κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της όταν την επισκέφτηκε.

Την παραμονή εψάλη ο Εσπερινός προεδρεύοντος του εφημερίου π. Φραγκίσκου Βιδάλη, ενώ συμμετείχαν οι ιερείς: π. Ιωσήφ Rossi βοηθός Εφημερίου Π.Ε. Στενής και ο π. Αλέξανδρος Πέρρος εφημέριος της Π.Ε. Κώμης. Μεγάλη και η συμμετοχή μελών της Π.Ε. Καλλονής την οποία  αποτελούν τα χωριά Καλλονή, Καρκάδος, Αετοφωλιά και Κάτω Κλείσμα, αλλά και ευλαβών και φιλέορτων από άλλα χωριά και τη Χώρα της Τήνου.

Ανήμερα της πανήγυρης το απόγευμα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Ιωσήφ Πρίντεζη, ενώ μαζί του συλλειτούργησαν οι:  π. Φραγκίσκος Βιδάλης και π. Ιωάννης Σκλάβος ενώ ο π. Ριχάρδος Ταρασκέβιτς είχε το ρόλο του τελετάρχη της Ιεροτελεστίας.

Το Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιότατος Ιωσήφ ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή των Αγίων Ζαχαρία και Ελισάβετ αλλά και στη μεταστροφή. Ο Σεβασμιότατος ανέλυσε τη σημασία της μεταστροφής για τους Χριστιανούς: ο Χριστιανός θα πρέπει να πάψει να βλέπει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο και να τα δει με τον τρόπο που τα βλέπει ο Θεός. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Είναι ενδιαφέρον να προσέξουμε ότι και ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής και ο Ιησούς Χριστός ξεκίνησαν το κήρυγμά τους με το κάλεσμα στην μεταστροφή […]. Από την αρχή της ζωής μας ως το τέλος καλούμαστε στην μεταστροφή. Τι είναι η μεταστροφή; Μεταστροφή είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τρόπος που βλέπει ο Θεός τα πράγματα και ο τρόπος που τα βλέπουμε εμείς διαφέρουν και να αλλάξουμε και να βλέπουμε τα πράγματα όπως τα βλέπει ο Θεός».

Στο τέλος της τελετής ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους αλλά και ιδιαίτερα στους εορταζόμενους, τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους αλλά και για τη συνεργασία τους.

π. Ι. Σ.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου