ΚΑΙ Η ΝΑΞΟΣ ΟΛΗ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΙΜΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΞΑΖΕΙ

Με τριήμερο εορτασμό τελέστηκε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016 η πανήγυρη του Μητροπολιτικού μας Ναού στη Νάξο, αφιερωμένου στην Υπαπαντή του Κυρίου.

Την Κυριακή το απόγευμα τελέστηκε από τον εφημέριο Π. Γεώργιο Παλαμάρη η  Ακολουθία της Αγίας ώρας ενώπιον του Παναχράντου Μυστηρίου.

Πριν από την Ιερή αυτή Ακολουθία ο εφημέριος  ήταν στη διάθεση των ενοριτών για την αγία εξομολόγηση.

Την παραμονή της πανήγυρης το απόγευμα στις 6.30 τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και συμπροσευχήθηκαν μαζί του ο π. Μανώλης και ο π. Γεώργιος.

Την ημέρα της εορτής στις 6 το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία με την παρουσία πολλών ενοριτών, φίλων. 
Παρών ήταν επίσης ο Έπαρχος Νάξου κος Ι. Μαργαριτης,  ο Δήμαρχος  Νάξου και μικρών Κυκλάδων κος Μαργαρίτης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων του νησιού, ο Διευθυντής με καθηγητές και το δεπαπενταμελές Συμβούλιο του Γενικού Λυκείου Νάξου.

Το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Καλλίνικο απουσιάζοντα εκτός Νάξου εκπροσώπησε  ο Ιερέας της Μητροπόλεως π. Νεκτάριος.

Τα ασματικά μέρη της Θεία λειτουργίας συνόδευε στο εκκλησιαστικό όργανο η μουσικός και μέλος του ενοριακού συμβουλίου Ούρσουλα Πρίντεζη.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στη συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Σήμερα η Ανατολή και η Δύση ενωμένες γιορτάζουν και πανηγυρίζουν μία από τις μεγάλες εορτές της Χριστιανοσύνης που έχει δύο τίτλους: Είναι η Δεσποτικοθεομητορική Εορτή της προσφοράς του Ιησού στο Ναό και Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου:

Σήμερα εορτάζομε την Υπαπαντή του Κυρίου, δηλαδή τη συνάντηση του Ιησού στον οίκο του Πατέρα του  με το Λαό του που αντιπροσωπευόταν εκεί από δύο γέροντες δίκαιους και ευσεβείς γέροντες, το Συμεών και Άννα.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση στο εσωτερικό του λαού του Θεού μεταξύ των νέων και ηλικιωμένων: οι νέοι ήταν η Παναγία και ο Ιωσήφ, με τον νεογέννητο Ιησού και οι ηλικιωμένοι ο Συμεών και η Άννα, που έφθασαν εκεί οδηγημένοι από το Άγιο Πνεύμα.

Ας δούμε τώρα μερικές  λεπτομέρειες αυτής της διπλής συνάντηση τις οποίες  που αναφέρει ο ευαγγελιστής Λουκάς.

Το όνομα της Παναγίας και του Αγίου Ιωσήφ αναφέρονται τέσσερις φορές, σημειώνοντας ότι ήθελαν να τηρήσουν το Νόμο του Κυρίου. Ο ευαγγελιστής εντοπίζει τη χαρά που αισθάνονται οι γονείς του Ιησού  στην τήρηση του Θεϊκού Νόμου. Είναι η αγαλλίαση που νιώθει κάθε άνθρωπος που βαδίζει ακολουθώντας το Νόμο του Κυρίου! Δύο νεόνυμφοι με το πρωτότοκο παιδί τους βιώνουν τη ζωή τους εκτελώντας πιστά το θέλημα του Θεού.  Αυτό  συμβαίνει και σε κάθε οικογένεια που έχει ως εσωτερικό κανονισμό ζωής το Νόμο του Κυρίου: Λέει πράγματι ο Ψαλμός: «η χαρά μου είναι να τηρώ τους νόμους σου Κύριε και το λόγο σου ποτέ δεν θα λησμονήσω». (119,14.77).

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους ο ευαγγελιστής Λουκάς σημειώνει περισσότερες από μία φορά ότι καθοδηγόταν από το Άγιο Πνεύμα.

Για τον Συμεών αναφέρει ότι ήταν άνθρωπος δίκαιος  και ευσεβής, περιμένοντας την παρηγοριά του Ισραήλ» (2:25) Ο ίδιος ο Συμεών βεβαιώνει ότι το Άγιο Πνεύμα τού είχε φανερώσει ότι δεν θα πεθάνει προτού δει τον Μεσσία. (26.) Το ίδιο Πνεύμα του υπέδειξε να πάει στο Ναό». (27).

Την Άννα ο ευαγγελιστής τη χαρακτηρίζει Προφήτισσα, δεν έφευγε από το Ναό και λάτρευε το Θεό νύκτα και ημέρα με νηστείες και προσευχές» (36 και 37). Με λίγα λόγια, αυτοί οι δύο ηλικιωμένοι άνθρωποι παρά την ηλικία τους είναι όλο ζωή. Και είναι όλο ζωή επειδή κινούνται από το Άγιο Πνεύμα που δίνει τη ζωή. Ακολουθούν πιστά τις εμπνεύσεις του και εκτελούν τα σχέδιά του.

Να λοιπόν αδελφοί μου και αδελφές μου μια όμορφη Υπαπαντή του Κυρίου και με την κάθε σημερινή οικογένεια: οι γονείς, το παιδί, ένας παππούς και μια γιαγιά. Στο κέντρο αυτής της οικογένειας ο Ιησούς. Όλα γίνονται γύρω από εκείνον και για εκείνον. Οι νέοι γονείς χαίρονται να εκτελούν το Νόμο του Θεού και οι γέροντες με  την παρουσία του Αγίου Πνεύματος εμπλουτίζονται με τη σοφία, τη σύνεση και την εμπειρία. Όλα αυτά γίνονται στο Ναό, στον Οίκο του Πατέρα. Μόνο όταν η οικογένεια οδηγείται από το Άγιο Πνεύμα και εκτελεί το θέλημα του Θεού, απολαμβάνει τη χάρη και τη χαρά όλη την οικογένεια.

Σήμερα αδελφοί μου και αδελφές μου και εμείς κρατώντας στο χέρι το αναμμένο κερί, που συμβολίζει τη φλόγα της πίστης μας, ήλθαμε εδώ στον Μητροπολιτικό μας Ναό για να ζήσουμε ότι έζησε η ανθρώπινη οικογένεια στο Ναό της Ιερουσαλήμ, εκπροσωπουμένη από την αγία οικογένεια της Ναζαρετ και τους δύο ευσεβείς και δίκαιους γέροντες τον Συμεών και την Άννα.

Εκτός από την ανθρώπινη οικογένεια του Ιησού τότε, σήμερα συνάχθηκε σ’ αυτόν τον οίκο του Κυρίου και η πνευματική οικογένεια μας, η τοπική μας Εκκλησία με τον επίσκοπο της, τους ιερείς, τα παιδιά, τους έφηβους,  νέους, ενήλικες και γέροντες και φίλους αγαπητούς, είμαστε όλοι εδώ  οδηγημένοι από το Άγιο Πνεύμα, μαζί με τον εκπρόσωπο του Αδελφού μου στην Αρχιεροσύνη Μητροπολίτη κ Καλλινίκου, τους άρχοντες του νησιού μας, όχι απλά για να τελέσουμε την ετήσια πανήγυρη του Μητροπολιτικού μας Ναού, αλλά ιδιαίτερα για να γιορτάσουμε  τη δική μας με το Θεό Υπάντηση και την μεταξύ μας συνάντηση.

 Σ' αυτόν τον Οίκο του Πατέρα, σε λίγο θα προσφέρουμε  και εμείς τον ίδιο το Μεσσία Χριστό υπό τα είδη του άρτου και του οίνου, τα οποία, με την ενέργεια  του Αγίου Πνεύματος, θα μετουσιωθούν σε Σώμα και Αίμα του Κυρίου. Και όταν και  εμείς αδελφοί μου και αδελφές μου εκτελέσουμε όσα προστάζει ο νόμος  του Θεού, θα επιστρέψουμε στο σπίτι μας, παίρνοντας  μαζί το ευλογημένο αυτό κερί. Αυτό το κερί θα  μας θυμίζει όσα  εδώ σήμερα ακούσαμε και ζήσαμε. Αυτά και θα προσπαθήσουμε να βιώσουμε στην καθημερινή μας ζωή, ζητώντας από το Θεό Πατέρα, με τις ικεσίες της Παναγίας Μητέρας μας, να αξιωθούμε και εμείς, αν όχι να δούμε το Μεσσία Χριστό, όσο ζούμε στη ζωή αυτή, να  δούμε και να απολαύσουμε το φως του προσώπου του στην αιώνια ζωή. Αμήν

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εκ μέρους της Ενορίας του Μητροπολιτικού μας Ναού στη Νάξο, ο εφημέριος π. Γεώργιος ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο για την επέτειο των 50 χρόνων της ιεροσύνης του και πρόσφερε εκ μέρους της ενορίας  δώρο εις ανάμνηση του ιερατικού ιωβηλαίου.

Επίσης δώρο στον Αρχιεπίσκοπο πρόσφεραν και τα παιδιά του κατηχητικού της ενορίας εκφράζοντας τον σεβασμό και την αγάπη τους.

Χαιρετισμό στον Αρχιεπίσκοπο απεύθυνε εκ μέρους του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Καλλινίκου ο εκπρόσωπος του στην πανήγυρη π. Νεκτάριος και πρόσφερε εκ μέρους του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μία ωραιότατη κρυστάλλινη εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος ευχαρίστησε όλους για το σεβασμό και την  αγάπη τους και τους κάλεσε στην αίθουσα υποδοχής της Αρχιεπισκοπής για μια πιο προσωπική μεταξύ τους υπαπαντή!  

[module-546]

[module-547]

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου