Καθολικοί και Ορθόδοξοι εορτάζουν μαζί τους Πέτρο και Παύλο

Καθολικοί και Ορθόδοξοι εορτάζουν μαζί τους Πέτρο και Παύλο

Καθολικοί και ορθόδοξοι θα μεταβούν μαζί, στην Αντάκια, στην Τουρκία, στην αρχαία «Grotta di Pietro»,ένα Ναό λαξευμένο σε βράχο που ξανάνοιξε το 2015 μετά από μια μακρά αποκατάσταση, για να τελέσουν τον εορτασμό των Αγίων Πέτρου και Παύλου.

Ύμνοι, προσευχές και ανάγνωση της Καινής Διαθήκης θα ζωντανέψουν, το πρωί της 29ης Ιουνίου, από τον αποστολικό Βικάριο της Ανατολίας, τον Σεβασμιότατο Paolo Bizzetti SJ, και από τον απεσταλμένο του ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Αντιοχείας. Κατά την τέλεση του εορτασμού θα παρέμβει επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Paul Fitzpatrick Russell, αποστολικός Νούντσιος στην Τουρκία από τον περασμένο Μάρτιο.

Οι ρίζες αυτού  του λαξευμένου στο βράχο Ναού χρονολογούνται από την εποχή των σταυροφόρων, οι οποίοι τον έχτισαν το 1098 στην αρχαία Αντιόχεια, στην πόλη όπου για πρώτη φορά οι μαθητές του Χριστού ονομάστηκαν χριστιανοί και όπου επίσκοπος ήταν ο Πέτρος. Αργότερα, οι Βυζαντινοί θα τον αναδείξουνσε τόπο όπου συναντιούνταν οι πρώτοι βαπτισμένοι κατά τις περιόδους των διωγμών.

 

Ο Ναός τελικά αποκαταστάθηκε μετά από χρόνια εγκατάλειψης. Ωστόσο, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί στην περιοχή αποτελεί λόγο ανησυχίας που μετριάζει τον ενθουσιασμό για την αποκατάσταση που έγινε.  «Δυστυχώς – σημειώνει στο πρακτορείο Fidesο πατέρας Domenico Bertogli OFM Cap, εφημέριος της τοπικής Καθολικής κοινότητας – η πολιτικοκοινωνική κατάσταση είναι ανησυχητική, και ο κόσμος δεν είναι ήσυχος… οι προσκυνητές σχεδόν δεν έρχονται πια. Το 2011 οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Αντάκια ήταν πάνω από 80 χιλιάδες, το 2015 μειώθηκαν σε λιγότερο από 10 χιλιάδες… στα ανατολικά της χώρας πολλαπλασιάζονται οι βομβιστικές επιθέσεις, πολλοί πεθαίνουν ακόμη και στην αστυνομία και στο στρατό. Μόνο στην περιοχή μας, κατά τους τελευταίους μήνες, πέθαναν 21, και μόνο στο Hatay, οι πρόσφυγες, κυρίως Σύριοι, είναι 400 χιλιάδες. Για όλα αυτά θα ζητήσουμε τη βοήθεια του αγίου Πέτρου, του αγίου Παύλου και της Παρθένου Μαρίας».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου