ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΧΙΟΥ – Μεγάλη Εβδομάδα στις ενορίες Μυτιλήνης και Χίου.

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΧΙΟΥ

Μεγάλη Εβδομάδα στις ενορίες Μυτιλήνης και Χίου.

Ιδιαίτερα κατανυκτικές ήταν οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στα δύο ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ο εφημέριος π.Λέων τέλεσε τη Θ.Λειτουργία των Βαίων στη Μυτιλήνη το Σάββατο 4 Απριλίου, και στη Χίο την Κυριακή 5 Απριλίου. Στη Μυτιλήνη πάλι την Μ.Τρίτη και τη Μ.Τετάρτη, και στη Χίο το Ιερό Πασχαλινό Τριήμερο Μ.Πέμπτης, Μ.Παρασκευής και Μ.Σαββάτου.

Τα δύο ακριτικά νησιά της Επισκοπής Χίου έχουν τις ιδιαιτερότητές τους: στη Μυτιλήνη διαβιώνει ένα μικρότερο καθολικό ποίμνιο, που όμως είναι πολύ δυναμικό και θερμό. Εκείνες τις Κυριακές που ο εφημέριος αδυνατεί να ειναι παρών, το ποίμνιο συνάζεται και τελεί την Ακολουθία του Λόγου και περισκέπτεται στην ομιλία που εφημέριος τούς στέλνει.

Στη Μυτιλήνη, χάρη και στις πολύχρονες προσπάθειες του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Νάξου Τήνου και Τοποτηρητού της Επισκοπής Χίου π.Νικολάου, υπάρχουν άριστες σχέσεις με τους δύο ορθοδόξους Μητροπολίτες, Μυτιλήνης και Μηθύμνης, ενώ είναι ουσιαστική η στήριξη των τοπικών πολιτικών Αρχών.

Το γεγονός πως ο ενοριακός Ναός Μεταστάσεως της Θεοτόκου βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο και είναι ανοιχτός καθημερινά, χάρη σε δύο ενορίτισσες που εθελοντικά τον ανοίγουν, συμβάλλει ώστε πάρα πολλοί Μυτιληνιοί, αλλά και τουρίστες, να τον επισκέπτονται. Ο διάλογος μαζί τους βοηθάει στην αλληλογνωριμία, στην εξάλειψη προκαταλήψεων, και στην οικοδόμηση κλίματος σεβασμού κι εμπιστοσύνης. Οι Μυτιληνιοί διακρίνονται για ευρύτητα πνεύματος, κι έχουν αγκαλιάσει τον Ιερό Καθολικό Ναό, καθώς έχουν επίγνωση πως αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.

Στα πλαίσια των καλών σχέσεων με την τοπική κοινωνία, την Παρασκευή 3 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε συναυλία θρησκευτικής μουσικής στον Ναό, με μεγάλη προσέλευση κόσμου,  από την χορωδία Animato, με έργα από την Καθολική Μουσική Παράδοση, ενώ ο ο εφημέριος προσκάλεσε την χορωδία να ψάλλει στον Ναό στην εορτή του Αγίου Βαλεντίνου, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.

Η Χίος, από τη μεριά της, έχει μια αδιάκοπη Καθολική παρουσία από τον 14ο αιώνα. Το ποίμνιο είναι μεγαλύτερο από της Μυτιλήνης, με την παρουσία πολλών παιδιών, που υπηρετούν ως λειτουργοϋπηρέτες και παρακολουθούν όλα την Κατήχηση, η οποία γίνεται την Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία. Δυστυχώς η υπάρχουσα εκκλησιαστική κατάσταση, υπό τον τωρινό ορθόδοξο Μητροπολίτη, δεν ευνοεί τον οικουμενισμό σε επίσημο επίπεδο, όμως η γνωριμία συντελείται σε προσωπικό επίπεδο τόσο με μεμονομένους ορθοδόξους ιερείς όσο και απλούς Χιώτες ορθοδόξους. Καλές είναι επίσης στη Χίο οι σχέσεις με τις πολιτικές Αρχές.

Ο εφημέριος προωθεί τις αμοιβαίες σχέσεις με τη γειτονική Καθολική Αρχιεπισκοπή Σμύρνης, στην οποία υπάρχουν 9 καθολικοί Ναοί με 15 ιερείς και στην οποία διαβιούν ακόμα 2000 περίπου Καθολικοί – οι λεγόμενοι Φραγκολεβαντίνοι – , πολλοί από τους οποίους έχουν Χιώτικη καταγωγή και μιλούν ακόμη ελληνικά και γράφουν στα Φραγκοχιώτικα. Στα πλαίσια αυτής της αλληλογνωριμίας, ομάδα Σμυρνιών Καθολικών επισκέφτηκε το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα τη Χίο και την τοπική Καθολική κοινότητα. Το καλοκαίρι θα ακολουθήσει προσκύνημα των ενοριών Χίου και Μυτιλήνης στη Εκκλησία Σμύρνης και στο Θεομητορικό Προσκύνημα της MeryemAnaστην Έφεσο

Λάθη του μακρινού παρελθόντως, και ιδαιτέρως της δεκαετίας 1950, όταν θεωρήθηκε πως η Καθολική Εκκλησία στη νήσο έχει σβήσει, συντέλεσαν ώστε η Καθολική  Επισκοπή Χίου να χάσει σχεδόν όλη την ακίνητη περιουσία της, με ότι αυτό συνεπάγεται σήμερα. Έτσι η πάλαι ποτέ ενδοξότατη Καθολική Επισκοπή Χίου τυγχάνει να είναι σήμερα η φτωχότερη υλικά, αλλά όχι πνευματικά. Οι Εκκλησίες και οι Επισκοπές γνωρίζουν περιόδους ακμής και παρακμής. Το Πνεύμα όμως του Κυρίου δεν τις αφήνει να εκκλείψουν. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες και τη συνεχή μέριμνα του Σεβασμιοτάτου Τοποτηρητού π.Νικολάου, οι Καθολικές κοινότητες των νησιών Χίου, Λέσβου, Σάμου, ξαναγεννιώνται. Ο Κύριος έχει μεγάλη φαντασία.

Ο εφημέριος: Π. Λέων

[module-435]

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου