ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ – ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ!
1. Έχουμε αναφερθεί ξανά στο μεγάλο αριθμό καθολικών σχολείων που λειτουργούν στις περιοχές ευθύνης του Λατινικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, τα οποία έχουν εκπαιδευτική φήμη, δέχονται μαθητές ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας και στηρίζονται οικονομικά από το Τάγμα του Παναγίου Τάφου (μεσαιωνικό Ιππικό Πολεμικό Τάγμα και πλέον Διεθνής Καθολικός Θεσμός, που στηρίζει οικονομικά το Πατριαρχείο, μ` Επικεφαλής οριζόμενο από τον Πάπα, από διετίας τον Καρδινάλιο F.Feloni).
Στην Ιορδανία το Πατριαρχείο διατηρεί 25 σχολεία όλων των βαθμίδων και 18 νηπιαγωγεία, με υπεύθυνο για τη λειτουργία τους τον π. Wissam Mansοur. Στις ετήσιες πανιορδανικές εξετάσεις έλαβαν μέρος 186.000 τελειόφοιτοι μαθητές και πήραν πτυχίο οι 113.000. Τα ποσοστά επιτυχίας στα καθολικά σχολεία ήταν τα υψηλότερα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το σχολείο θηλέων στη Jubeina: από τα 37 κορίτσια με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε όλη τη χώρα, άνω του 1/2 αυτών ήταν από το συγκεκριμένο σχολείο, που σημείωσε 100% επιτυχία! Επίσης τα αντίστοιχα σχολεία αρρένων σε Malaba και Fuheis είχαν επιτυχία 99,75%, ενώ ο καλύτερος μαθητής της χώρας ήταν ο Almad Fayez Al-Ajalin από τη Malaba, τον οποίο επισκέφθηκε προσωπικά για να τον συγχαρεί ο π. Mansοur την 21-8-21 παραδίδοντάς του προσωπική επιστολή του Πατριάρχη Πέτρο Βαπτιστή Pizzaballa.
Να σημειώσουμε ότι το πρώτο καθολικό σχολείο της σημερινής Ιορδανίας ιδρύθηκε το 1869 από τον ιταλό ιεραπόστολο π. Alessandro Macagno, γνωστό με το όνομα “ Abuna Skandar” όπως τον ονόμαζαν οι χριστιανοί Βεδουίνοι, τους οποίους ακολουθούσε για χρόνια, υιοθετώντας τον τρόπο ζωής τους (ζώντας σε μεταφερόμενη σκηνή, την οποία “μετέτρεπε” και σε χώρο τέλεσης της Θείας Λειτουργίας και μετακινούμενος με καμήλα). Η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε επανειλημμένα αρνηθεί τη χορήγηση σχετικής άδειας, όμως οι Βεδουίνοι, Χριστιανοί αλλά και Μουσουλμάνοι, πίεσαν ως προς αυτό, έχοντας πεισθεί ότι η μόρφωση είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους. Αργότερα καθολικά εκπαιδευτικά τάγματα ίδρυσαν επίσης σχολεία, με αποτέλεσμα, όταν δημιουργήθηκε το σημερινό Βασίλειο της Ιορδανίας, τα καθολικά σχολεία να αποτελούν το μόνο γηγενές εκπαιδευτικό σύστημα!
Πλέον, πετυχημένα σχολεία στη χώρα, εκτός του Λατινικού Πατριαρχείου, άλλων Ανατολικών Καθολικών Πατριαρχείων και καθολικών ταγμάτων, διατηρούν το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και προτεσταντικές εκκλησίες
2. Τα σχολεία στην Ιορδανία ήδη υπάρχουν, η Καθολική Θεολογική Σχολή της Δαμασκού όμως θα αρχίσει τη λειτουργία της 21-22 Σεπτεμβρίου 2021!
Ονειρο, εδώ και είκοσι χρόνια, του Ελληνικού Καθολικού Μελχιτικού Πατριαρχείου και έχοντας λάβει σχετικό προεδρικό διάταγμα λειτουργίας από το 2019, προβλέπεται να λειτουργήσει με 90 καταρχήν σπουδαστές, στη συνοικία Bab – Charki, σε χώρους της έδρας του Πατριαρχείου, στην παλαιά πόλη της Δαμασκού, με Πρύτανη τον ίδιο τον Πατριάρχη Yoyssef Absi και υπεύθυνο σπουδών τον Αρχιμανδρίτη π. Youssef Lajin. Εχουν ήδη προσληφθεί 25 καθηγητές και υπεύθυνοι διαλέξεων, οι σπουδές θα είναι 5 ετών (2 φιλοσοφίας και 3 θεολογίας), το δε φάσμα γνώσεων θα περιλαμβάνει το σύνολο των καθολικών εκκλησιών, λατινικής και ανατολικών.
Σε συνεργασία με τον Νούντσιο, Καρδινάλιο Μ. Zenari, έχει ετοιμασθεί πλήρης φάκελος που στάλθηκε στη Ρώμη, ώστε αφενός η Σχολή να λειτουργήσει σύμφωνα με τις οδηγίες της Συνόδου για την Καθολική Παιδεία αφετέρου να μπορέσει να αναγνωρισθεί ως Ποντιφική.
Η Σχολή έχει την υποστήριξη καθολικών θεσμών όπως το “Oeuvre d` Orient” και φυσικά πολλά τεχνικά προβλήματα να επιλύσει, ακόμα σε μια εμπόλεμη χώρα, όπως η έλλειψη γεννητριών για σταθερή παροχή ρεύματος. Ομως θέλει να γίνει ένα μήνυμα ελπίδας “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΕ, ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΔΕ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ”
Πληροφόρηση για Ιορδανία και φωτογραφία μαθητή από Πρακτορείο FIDES
Πληροφόρηση και φωτογραφία για θεολογική σχολή στη Συρία από VaticanNews
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ