Ιωβηλαίο Ευσπλαχνίας

Ιωβηλαίο Ευσπλαχνίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν ευχάριστη έκπληξη για τους περισσότερους από τους αναγνώστες μας που έλαβαν το προηγούμενο τχ. των Τ.Μ. με το αφιέρωμα στην ιστορική περιπέτεια της Τήνου που συνέβη πριν 300 χρόνια (1715). Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι «ανώνυμοι», που δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε και με τον Θεό κι έχουν ως μόνιμο σκοπό στη ζωή τους να γκρινιάζουν συνεχώς με τους άλλους, κρύβοντας υποκριτικά τον δικό τους σάκο πίσω στη πλάτη τους. Αλλά αυτοί παραμένουν πάντα στο περιθώριο από ιδιοσυγκρασία.
Για μας, όλους τους άλλους, τους ατελείς και αμαρτωλούς, ο πάπας Φραγκίσκος προκήρυξε το νέο Άγιο Έτος του Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας. Για να μας δώσει την ευκαιρία, για όσους δεν την έχουμε χρησιμοποιήσει όσο θα έπρεπε, να επιστρέψουμε στον σπλαχνικό Πατέρα που συνεχίζει να μας περιμένει παρά το γεγονός ότι θεωρούμε τους εαυτούς μας δίκαιους. Είναι ένα δύσκολο Άγιο Έτος. Απαιτεί σοβαρή εξέταση συνειδήσεως!
Ορισμένοι, και εδώ και αλλού, έχουν τη λανθασμένη εντύπωση πως ο πάπας Φραγκίσκος μοιράζει σε όλους από κάποιο συγχωροχάρτι, ανάλογα με τις ανάγκες του. Δεν είναι αλήθεια. Ποτέ η Καθολική Εκκλησία, παρά τα όσα της καταμαρτυρούν, δε χρησιμοποίησε συγχωροχάρτια, ούτε πουλώντας, ούτε και χαρίζοντας. Ούτε κι ο Θεός ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Αν θες να σε συγχωρέσει, πρώτο πρέπει να αποδεχτείς την αμαρτία σου.
Δεύτερο να ζητήσεις την ευσπλαχνία του και τρίτο να δείξεις την ίδια ευσπλαχνία προς τον αδελφό σου με τον οποίο έχεις να μοιράσεις κάτι (ή έχει να μοιράσει εκείνος μαζί σου). Αλλιώς δε μπορείς να επικαλείσαι ευσπλαχνία, επειδή δεν την πιστεύεις (Μτ 18,21-35).
Αν, όμως φανούμε τίμιοι με τον εαυτό μας και με τον πλησίον και κυρίως με τον Θεό, το Ιωβηλαίο αυτό θα αναδειχτεί μια μεγάλη Εορτή Ευσπλαχνίας του Θεού προς όλους. Όχι μόνο εμείς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, αλλά και όλος ο κόσμος, παρ’ όσα τραγικά συμβαίνουν.

Πηγή: ΤΗΝΙΑΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου