Ιωβηλαίο Ευσπλαχνίας

Ιωβηλαίο Ευσπλαχνίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν ευχάριστη έκπληξη για τους περισσότερους από τους αναγνώστες μας που έλαβαν το προηγούμενο τχ. των Τ.Μ. με το αφιέρωμα στην ιστορική περιπέτεια της Τήνου που συνέβη πριν 300 χρόνια (1715). Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι «ανώνυμοι», που δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε και με τον Θεό κι έχουν ως μόνιμο σκοπό στη ζωή τους να γκρινιάζουν συνεχώς με τους άλλους, κρύβοντας υποκριτικά τον δικό τους σάκο πίσω στη πλάτη τους. Αλλά αυτοί παραμένουν πάντα στο περιθώριο από ιδιοσυγκρασία.
Για μας, όλους τους άλλους, τους ατελείς και αμαρτωλούς, ο πάπας Φραγκίσκος προκήρυξε το νέο Άγιο Έτος του Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας. Για να μας δώσει την ευκαιρία, για όσους δεν την έχουμε χρησιμοποιήσει όσο θα έπρεπε, να επιστρέψουμε στον σπλαχνικό Πατέρα που συνεχίζει να μας περιμένει παρά το γεγονός ότι θεωρούμε τους εαυτούς μας δίκαιους. Είναι ένα δύσκολο Άγιο Έτος. Απαιτεί σοβαρή εξέταση συνειδήσεως!
Ορισμένοι, και εδώ και αλλού, έχουν τη λανθασμένη εντύπωση πως ο πάπας Φραγκίσκος μοιράζει σε όλους από κάποιο συγχωροχάρτι, ανάλογα με τις ανάγκες του. Δεν είναι αλήθεια. Ποτέ η Καθολική Εκκλησία, παρά τα όσα της καταμαρτυρούν, δε χρησιμοποίησε συγχωροχάρτια, ούτε πουλώντας, ούτε και χαρίζοντας. Ούτε κι ο Θεός ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Αν θες να σε συγχωρέσει, πρώτο πρέπει να αποδεχτείς την αμαρτία σου.
Δεύτερο να ζητήσεις την ευσπλαχνία του και τρίτο να δείξεις την ίδια ευσπλαχνία προς τον αδελφό σου με τον οποίο έχεις να μοιράσεις κάτι (ή έχει να μοιράσει εκείνος μαζί σου). Αλλιώς δε μπορείς να επικαλείσαι ευσπλαχνία, επειδή δεν την πιστεύεις (Μτ 18,21-35).
Αν, όμως φανούμε τίμιοι με τον εαυτό μας και με τον πλησίον και κυρίως με τον Θεό, το Ιωβηλαίο αυτό θα αναδειχτεί μια μεγάλη Εορτή Ευσπλαχνίας του Θεού προς όλους. Όχι μόνο εμείς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, αλλά και όλος ο κόσμος, παρ’ όσα τραγικά συμβαίνουν.

Πηγή: ΤΗΝΙΑΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου