Ιταλία: o «αντίπαλος της καμόρα» π. Maurizio Patriciello

Παρασκευή 7-10-22 ανήμερα της εορτής της Παναγίας του Ροδαρίου, το τηλεφώνημα ήταν από άγνωστο αριθμό. Ο εφημέριος της ενορίας του Αγίου Αποστόλου Παύλου στο Caivano της Νάπολης π. Maurizio Patriciello απάντησε. Στην άλλη γραμμή άκουσε το χαιρετισμό «Γεια, είμαι ο Πάπας Φραγκίσκος… γνωρίζω τον αγώνα σου για την προστασία του περιβάλλοντος. Μαθαίνω τα προβλήματα σας, είμαι στο πλευρό σας και προσεύχομαι για σας. Ελπίζω σύντομα να σας επισκεφθώ… Να προσεύχεσαι και εσύ για μένα».

O π. Maurizio είχε συναντήσει τον Φραγκίσκο στη Ρώμη, πριν λίγα χρόνια και είχε ακούσει από τον ίδιο, όταν του παρουσίασε τα προβλήματα της περιοχής του, ότι «η υγεία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι προτεραιότητα για κάθε άνθρωπο». Η παπική εγκύκλιος « Laudato Sii »για την προστασία της Κοινής μας Οικίας, τον έχει ενθουσιάσει. Όμως και το προσωπικό τηλεφώνημα του Ποντίφικα του δίνει κουράγιο να συνεχίσει.

Δε χρειαζόταν η δημοσιοποίηση της παπικής συμπαράστασης, για να γίνει γνωστός ο εφημέριος από την περιφέρεια της Καμπανίας. Εδώ και μια δεκαετία μάχεται δημόσια για το περιβαλλοντικό πρόβλημα, προερχόμενο από μια μεγάλη περιοχή μεταξύ Νάπολης και Καζέρτας, όπου έχει θαφτεί, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, μεγάλη ποσότητα βιομηχανικών αποβλήτων, που έχουν μολύνει τη γη. Φυσικά πίσω από το έργο, αξίας άνω των 100.000.000 ευρώ, βρίσκεται η μαφία της περιοχής, γνωστή και ως Καμόρα.

Όσες πολιτικές υποσχέσεις και να έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια για την

την αντιμετώπιση της ρύπανσης και της δυσοσμίας (ιδίως το καλοκαίρι…)  δεν έχουν τηρηθεί. Η επονομαζόμενη Terra dei Fuocchi ( Γη των Πυρκαγιών) ξερνά θάνατο: Ο ίδιος ο π. Maurizio έχει χάσει δύο αδέλφια από καρκίνο. Κατά τα άλλα, κατηγορείται ότι εμποδίσει την ανάπτυξη!

Η προσωπική του ιστορία είναι ενδιαφέρουσα. Εργαζόταν ως νοσοκόμος, όταν γνώρισε ένα φραγκισκανό ιερέα, που βοήθησε την επαναπροσέγγισή  του με την εκκλησία. Στα 30 του μπήκε στο ιερατικό σεμινάριο. Μετά τη χειροτονία του τοποθετήθηκε εφημέριος στο Caviano. Ένα καλοκαιρινό βράδυ μη μπορώντας να κοιμηθεί από τη δυσοσμία έγραψε στο διαδίκτυο: «Μόνο εγώ δεν μπορώ να κοιμηθώ από τη μυρωδιά;» Έλαβε εκατοντάδες μηνύματα που συμφωνούσαν μαζί του. Από την επομένη άρχισε να διαμαρτύρεται σε όλους τους «υπευθύνους» και ανέφερε δημόσια ποιος εμποδίζει τη λύση του προβλήματος: η διαμάχη δύο μαφιόζικων οικογενειών, που προσπαθούν με τα όπλα να ελέγξουν την περιοχή… Δημοσίευσε δύο βιβλία και πρωτοστάτησε στην οργανωμένη αντίσταση των κατοίκων. Φυσικά απειλήθηκε αλλά δεν πτοήθηκε. Απειλήθηκαν επίσης οι κάτοικοι, να μη στέλνουν τα παιδιά τους στις δραστηριότητες της ενορίας… ΟΙ περισσότεροι δεν υπόκυψαν. Την 12η Μαρτίου φέτος, ημέρα της εορτής του εφημερίου, μια βόμβα έσκασε στην είσοδο του Ναού… Ο, φίλος του, αστυνομικός διοικητής της περιοχής, «υποχρέωσε» τον εφημέριο να λάβει μόνιμη προστατευτική φρουρά.

Όμως ο αγώνας  ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ των κατοίκων συνεχίζεται. Τα δικαστήρια έχουν αρχίσει να εκδίδουν αποφάσεις κατά υπευθύνων του συντελεσθέντος οικολογικού εγκλήματος. Αναζητούνται όμως και αποφασιστικοί πολιτικοί που θα επιστρέψουν την ελπίδα, για μια ασφαλέστερη ζωή, στην όμορφη Νάπολη…

Ο Πάπας είχε προγραμματίσει επίσκεψη στην περιοχή πέρυσι, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Ελπίζεται να τα καταφέρει σύντομα.

 

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από Vatican News και Avvenire

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου