Ιταλία: περιοδικό Mondo e Missione: «εδώ και 150 χρόνια περιγράφουμε τον κόσμο και την ιεραποστολή»

Το PIME (Ποντιφικό Ινστιτούτο Ιεραποστολών Εξωτερικού) ιδρύθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας το 1850. Το 1872 ξεκίνησε την έκδοση του περιοδικού «Le Missioni Cattoliche» με σκοπό να παρουσιάσει ιστορίες ιεραποστόλων και να γνωρίσει το αναγνωστικό κοινό χώρες και πολιτισμούς όπου δραστηριοποιούνται.

Πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 150 χρόνια ιστορίας του περιοδικού (από το 1969 έχει μετονομασθεί σε Mondo e Missione).

Σε αυτά τα χρόνια πέρασαν 30 διευθυντές: ο πρώτος ήταν ο π. Giacomo Scurati. Σημαντικοί διάδοχοί του οι π.π. Paolo Manna (1872-1952), Giovanni Battista Tragella (1885-1968), Pierro Gheddo (διευθυντής για 35 χρόνια τα έτη 1959-84 ) και ο σημερινός Mario Ghezzi. Το περιοδικό εκδίδεται σε 40.000 αντίτυπα και παρουσιάζει τη ζωή των 500 περίπου ιεραποστόλων του PIME σε Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική κα ι Ωκεανία.

Το Ινστιτούτο στη διάρκεια της ιστορίας του έχει αναγείρει περίπου 2000 Ναούς και Παρεκκλήσια και έχει στηρίξει, μέσω των ιεραποστόλων του, εκατοντάδες νοσοκομεία, κλινικές , σχολεία και εκκλησιαστικές δομές.

Οι συντάκτες και οι συνεργάτες του περιοδικού στις 13-10-22 έγινα δεκτοί από τον Πάπα Φραγκίσκο, με αφορμή την150ετία έκδοσης του. Ο Ποντίφικας τους συνεχάρη για το έργο τους, υπογράμμισε ότι η έκδοση του περιοδικού πρόσφερε στην επικαιρότητα και νεοτερικότητα της εποχής της και τους παρότρυνε, τώρα που οι αποστάσεις έχουν μικρύνει, να εξακολουθούν να γνωρίζουν στους αναγνώστες τον πλούτο της διαφορετικότητας, αλλά και τις στρεβλώσεις, τις αδικίες κα τις ανισότητες των σύγχρονων κοινωνιών.

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από τον ιστότοπο του περιοδικού.

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου