Ιταλία: ο εφημέριος της νήσου Λαμπεντούζα

ΙΤΑΛΙΑ: Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ

Είναι δυναμικός, 42 ετών και συμπλήρωσε πέντε έτη ως ο μοναδικός εφημέριος στο νοτιότερο σημείο της Ιταλίας, στο νησί της Lampedusa. Έγινε διεθνώς γνωστός από τις προσπάθειές του για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που φθάνουν συνεχώς στο νησί. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η μετάθεσή του στην περιοχή του Agrigento. Θα αντικατασταθεί από τον π. Carmelo Rizzo. Αναφερόμενος σε μια πλούσια εμπειρία “που ισοδυναμεί σε 30 χρόνια σε μια άλλη ενορία” ο αποχωρών ιερέας έδωσε συνέντευξη στην ιταλική Manifesto αναφέροντας μεταξύ άλλων:
“Αποχαιρετώντας τους πιστούς στην τελευταία Θεία Λειτουργία εξέφρασα την ευγνωμοσύνη μου για την εξαιρετική εμπειρία που έζησα μαζί τους και ζήτησα να θυμούνται πάντα ότι το να ζεις σε αυτό το μέρος μπορεί να φαντάζει εμπόδιο αλλά είναι μια ευκαιρία να είσαι παρών στο πέρασμα της Ιστορίας.

Ως μοναδική ενορία στο νησί (σημ. υπολογίζεται ότι έχει 5.000 κατοίκους) έζησα μια πραγματική εμπειρία κοινότητας. Σε ένα τόπο μικρό όλα περιστρέφονται γύρω από την εκκλησία. Ήταν απαραίτητο να συναντηθούμε μέσα από τις διαφωνίες μας, να μοιραστούμε ιδέες και να αποφασίσουμε τι θα πράξει ο καθένας. Δεν είναι όλοι οι κάτοικοι υπέρ της βοήθειας στους πρόσφυγες, υπάρχουν και εχθρικοί και αδιάφοροι. Οι επικρίσεις συχνά επιβεβαίωναν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Όταν όλοι μας χειροκροτούν ίσως κάνουμε λάθη… Όταν συνάντησα τον Πάπα Φραγκίσκο μου είπε απλά “Έτσι να συνεχίσεις”. Ήταν η μεγαλύτερη ενθάρρυνση!
Φεύγω με μια πικρία: Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πτώματα στο βυθό της θάλασσας, σε βάθος 80 μέτρων, από το ναυάγιο της 30ης Ιουνίου. Στοιχίζει πολλά, μου είπαν οι Αρχές αν ήταν Ιταλοί, κάτι θα γινόταν… Τουλάχιστον 9 πρόσφυγες, θύματα στην προσπάθειά τους να φύγουν από την πατρίδα τους, που δικαιούνται μια αξιοπρεπή κηδεία και δε θα την έχουν λόγω καταγωγής…

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από ιταλική εφημερίδα Il Manifesto

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ


κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου