Ιταλία: η ελληνοϊταλιδα συγγραφέας Μαρία Τάτσος και το νέο της μυθιστόρημα για την αγία Bakhita

 

 

Περί τα τέλη του 2022 κυκλοφόρησε στην Ιταλία το νέο βιβλίο της δημοσιογράφου και συγγραφέα Μαρία Τάτσος. Πρόκειται για μια μυθιστορηματική βιογραφία της αδελφής Fortunata Magdalena Quasce «Bakhita»,από το προσωνύμιο που απόκτησε μετά την απαγωγή της από δουλεμπόρους.

Το βιβλίο έχει τίτλο το όνομά της και τη φράση «Μια γυναίκα ελεύθερη απέναντι στη σκλαβιά» και περιγράφει την πνευματική και προσωπική ιστορία μιας γυναίκας που είχε γεννηθεί ελεύθερη στο Σουδάν, αλλά από τα 7 ως τα 30 της χρόνια έζησε απίστευτα βασανιστήρια από διάφορους «ιδιοκτήτες» … Τελικά βρέθηκε στην Ιταλία (τέλη του 19ου αιώνα) ως σκλάβα Ιταλού εμπόρου, όπου και απελευθερώθηκε με απόφαση Δικαστηρίου και με την πρωτοβουλία των Κανοσιανών Μοναζουσών της Βενετίας.

Βαπτίστηκε χριστιανή και έγινε μοναχή στο ίδιο Τάγμα. Υπηρέτησε για 45 περίπου χρόνια τη Μονή στην πόλη Schio του Βένετο, όπου οι κάτοικοι αγάπησαν τη μοναχή με το σκούρο δέρμα, το πλατύ χαμόγελο και τον καλό λόγο για όλους που διατήρησε ακόμα και τα τελευταία χρόνια της ζωής της, που τα πέρασε σε αναπηρικό καρότσι.

Αποβίωσε το 1945. Θεωρείται Προστάτιδα του Σουδάν και όσων σώζονται από εμπορία ανθρώπων.

Με αφορμή το αφιέρωμα του τεύχους Φεβρουαρίου του «Donne Chiesa Mondo» (γυναικείου περιοδικού του Osservatore Romano), στις Γυναίκες Ιεραποστόλους, το βιβλίο για την αγία Bakhita παρουσιάστηκε στη Ρώμη στις 20-1-2023, από στην ίδια τη συγγραφέα, τις υπεύθυνες του περιοδικού και εκπροσώπους των Κομπονιανών μοναζουσών.

 

Η συγγραφέας Μαρία Τάτσος γεννήθηκε το 1965 στο Κόμο, από Έλληνες γονείς. Έχει μακρά θητεία ως δημοσιογράφος σε σημαντικά ιταλικά έντυπα. Πλέον εργάζεται ως freelancer συγγραφέας και παραδίδει σεμινάρια για συγγραφή αυτοβιογραφιών. Με ευαισθησία σε θέματα δικαιωμάτων, έχει γράψει μεταξύ άλλων τα βιβλία: «Το κορίτσι της Μαύρης Θάλασσας» για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (2016) και «Ποτέ πια σκλάβοι!» (2018)

Όλα στις εκδόσεις Paoline.

Συνεργάζεται μεταξύ άλλων με το PIME και το περιοδικό «Mondo e Missioni»

 

Πληροφόρηση και φωτογραφία εξωφύλλου από Εκδόσεις Paoline

Πληροφόρηση και φωτογραφία συγγραφέως από e-Pontos

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου