ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟ

Ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας θα γραφτεί στις 12 Φεβρουαρίου, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο στην Αβάνα, Κούβα. Μια ιστορική συνάντηση που είχε στην καρδιά του ο Βενέδικτος XVI, αλλά ακόμη και πριν από αυτόν ο Ιωάννης Παύλος Β ', αλλά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.

Η ανακοίνωση έγινε χθες το πρωί, από τον πατέρα Φεντερίκο Lombardi στο γραφείο Τύπου του Βατικανού διαβάζοντας μια κοινή δήλωση από την Αγία Έδρα και το Πατριαρχείο της Μόσχας, όπου ανακοίνωσε ότι: «Με τη χάρη του Θεού, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Κύριλλος θα συναντηθούν στις 12 Φεβρουάριο. "

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Κούβα, σε ένα «ουδέτερο έδαφος», – δήλωσε ο Lombardi – όπου ο Πάπας θα περάσει πριν από το ταξίδι του στο Μεξικό, και όπου ο Πατριάρχης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Ραούλ Κάστρο τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στη Μόσχα. Επίσκεψη μετά την οποία Κάστρο έκανε μια στάση στη Ρώμη και συναντήθηκε με τον Πάπα, δηλώνοντας αμέσως μετά τον Τύπο: «Αν αυτό συνεχιστεί θα μπορούσα να επιστρέψω στην Καθολική Εκκλησία"

Δεν είναι σαφές ποιόν ρόλο θα παίξει ο Κάστρο στη συνάντηση και παραστεί σ’ αυτήν.
Είναι βέβαιο είναι ότι ο Επίσκοπος Ρώμης και ο Επίσκοπος της λεγόμενης «τρίτης Ρώμης» (η δεύτερη είναι η Κωνσταντινούπολη), θα περιλαμβάνει μια συνέντευξη τύπου στο διεθνές αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί και θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή μιας κοινής επίσημης Δήλωσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την ανταλλαγή των δώρων στην οποία θα είναι παρών και Κάστρο, και δύο σύντομες ομιλίες του Πάπα και Πατριάρχη.

"Δεν θα υπάρχουν γραπτά κείμενα για τις ομιλίες», είπε ο Lombardi, «αλλά θα είναι μια προσωπική έκφραση των αισθημάτων γι’ αυτή την θαυμάσια ευκαιρία." Ο εκπρόσωπος του Βατικανού υπενθύμισε επίσης στους δημοσιογράφους ότι «η συνάντηση των Προκαθημένων της Καθολικής Εκκλησίας και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προετοιμαζόταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον δύο χρόνων. Θα είναι η πρώτη στην ιστορία και θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βαθμό βελτίωσης στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
«Η Αγία Έδρα και το Πατριαρχείο Μόσχας θεωρούν σημάδι ελπίδας για όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης. Προσκάλεσε όλους τους Χριστιανούς να προσεύχονται θερμά ώστε ο Θεός να ευλογήσει αυτή τη συνάντηση, η οποία θα παράγει καλούς καρπούς. "

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η συνέντευξη μεταξύ Φραγκίσκου και Κυρίλλους θα διαρκέσει μερικές ώρες: από 14:20 μέχρι τις 16. Όπως και στο παρελθόν ο Ραούλ Κάστρο θα υποδεχθεί τον Άγιο Πατέρα στο διάδρομο του αεροδρομίου. Ο Πάπας θα οδηγηθεί στην ειδική αίθουσα επισήμων, όπου και δώσει συνέντευξη τύπου με την παρουσία δύο διερμηνέων για τα ρωσικά και τα ισπανικά – ο δε Πατριάρχης θα φθάσει στην Κούβα στις 11 Φεβρουαρίου.
Ο Κάστρο θα είναι παρών κατά την ανταλλαγή των δώρων, της παρουσίασης των αντιπροσωπειών και την υπογραφή κοινής Δήλωσης Φραγκίσκου και Κυρίλλου μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες.

Το κεντρικό θέμα της Δήλωσης θα είναι ο διωγμός των Χριστιανών στον κόσμο.
«Όλα θα πρέπει να διεκπεραιωθούν σε τρεις ώρες, μετά ο Κάστρο θα συνοδέψει τον Ποντίφικα στο αεροσκάφος με το οποίο ο Πάπας θα συνεχίσει το ταξίδι του για τη Χώρα του Μεξικού, σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρόγραμμά του »

Η συνάντηση με τον Κύριλλο, «δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση το πρόγραμμα του Πάπα στο Μεξικό», δήλωσε ο Lombardi, επισημαίνοντας ότι η απόφαση να σταματήσει στην Κούβα ήρθε από το γεγονός ότι, ο Πατριάρχης επιθυμούσε η συνάντηση αυτή να γίνει εκτός Ευρώπης. " Το νησί της Καραϊβικής, στην πραγματικότητα, εκτός του ότι είναι "ένα σταυροδρόμι στο σημερινό κόσμο και τις εξελίξεις της», είναι επίσης «ένα μέρος γνωστό στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και στην Αγία Έδρα", μετά τις επισκέψεις των τριών Παπών από το 1998 σήμερα (η τελευταία του Φραγκίσκου τον Σεπτέμβριο του 2014).

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ενημερωθείς για την προγραμματισμένη αυτή συνάντηση εκδήλωσε την χαρά και ικανοποίησή του, διότι πρόκειται για ένα εναγκαλισμό μεταξύ του Προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας και του Προκαθημένου της μεγαλύτερης Ορθοδόξου Εκκλησίας".

Για τη σημασία αυτής της συνάντησης "θα μπορούσαμε να μιλούμε για πολλές ώρες», πρόσθεσε στη συνέχεια Πατέρας Lombardi, σημειώνοντας ότι η συνάντηση αυτή "δεν είναι τυχαία " αλλά "ετοιμαζόταν από πολύ καιρό». Πραγματοποιείται δύο χρόνια μετά την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου αλλά έχει προετοιμαστεί από δεκαετίες ενώ αναμενόταν και κατάλληλη ευκαιρία."
Στους δημοσιογράφους που ζήτησαν, αν υπάρχει πρόβλεψη για μία παπική επίσκεψη στη Μόσχα, ο Πατέρας Lombardi απάντησε λακωνικά: «Είναι η πρώτη φορά εδώ και αιώνες που ο Πάπας θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτό το γεγονός είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η ιστορική συνάντηση θα σκεφθούμε και το αύριο. Ας διαθέσουμε τώρα τον απαραίτητο καιρό για να χαρούμε το σήμερα».


 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου