Ιστορική συνάντηση Πάπα και Ρώσου Πατριάρχη στην Κούβα

Πάπας Φραγκίσκος επιβιβάζεται στο αεροπλάνο που θα τον μεταφέρει στην Κουβανική πρωτεύουσα, Reuters)

Μια ιστορική συνάντηση πραγματοποιούν σήμερα οι προκαθήμενοι της Καθολικής και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αβάνα, την πρώτη συνάντηση ηγετών των δυο δογμάτων από το σχίσμα που διαίρεσε την χριστιανική πίστη το 1054.

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Κύριλλος θα συναντηθούν στο αεροδρόμιο της κουβανικής πρωτεύουσας όπου ο Ποντίφικας θα βρεθεί για δυο μόλις ώρες καθ οδόν προς το Μεξικό όπου και θα πραγματοποιήσει επίσημη  περιοδεία.

Οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν και ένα κοινό ανακοινωθέν σχετικά με τις διώξεις που υφίστανται χριστιανικοί πληθυσμοί σε εμπόλεμες περιοχές και πιο συγκεκριμένα στο Ιράκ και την Συρία.

Η συνάντηση που σχεδιάζεται εδώ και δεκαετίες πραγματοποιείται υπό το φως και των γεωπολιτικών εξελίξεων, με πολλούς να θεωρούν ότι το «άνοιγμα» των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας σχετίζεται και με τον ρόλο της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή και την επανενεργοποίηση της ως βασική παγκόσμια δύναμη.

(ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος)

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου, Αλεξάντερ Βόλκοφ δήλωσε ότι «εγγυάται 100% ότι δεν υπάρχει πολίτικος λόγος πίσω από την συνάντηση των δυο ηγετών» και πρόσθεσε ότι «ελπίζει η συνάντηση να ανοίξει νέες προοπτικές στην αμοιβαία συνεργασία των δυο εκκλησιών».
Νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα, ο ίδιος ο Ποντίφικας είχε πει σε συνέντευξη του ότι «θέλει να τιμήσει και να αγκαλιάσει τα Ορθόδοξα αδέρφια του».

(η συνάντηση Φραγκίσκου-Βαρθολομαίου στα Ιεροσόλυμα το 2014)

Τον Μάιο του 2014 είχε πραγματοποιηθεί η ιστορική συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος δείχνει προσηλωμένος στην «συμφιλίωση» των δυο δογμάτων, με τον προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, στα Ιεροσόλυμα.

Πηγή: iefimerida.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου