Ιστορική Εκκλησία στο Μόλενσκ της Ρωσίας κινδυνεύει με κατάρρευση

(Καλύτερα, από το να την επιστρέψουμε στους καθολικούς…)

Αν η πικρή διαπίστωση είναι αληθινή, ας βγάλει ο αναγνώστης τα δικά του συμπεράσματα. Το γεγονός είναι ότι στην Ρωσική πόλη του Μόλενσκ, όχι μακριά από τα σύνορα με Πολωνία και Λιθουανία, υπήρχε, στο τέλος του 19ου αιώνα ανθούσα Καθολική κοινότητα. Ο προηγούμενος Ναός ήταν μικρός για να τους χωρέσει και έκτισαν, σε νεογοτθικό ρυθμό έναν νέο που τον αφιέρωσαν στην Αμίαντη Σύλληψη της Αειπαρθένου Μαρίας, που εγκαινιάσθηκε το 1898.
Ο ναός έκλεισε το 1936 και ο Λευκορώσος Εφημέριος π. Ignat Zolneroxic εξορίσθηκε και πέθανε στο Καζακστάν το 1939. Ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως χώρος αρχείων της πολιτικής αστυνομίας και αργότερα ως χώρος αρχείων της Επαρχίας.
Από το 1992 παραμένει άδειος και υπό κατάρρευση.

Η Καθολική κοινότητα του Σμόλενσκ, από 30 χρόνια, ζητά να επισκευάσει με δικά της έξοδα το Ναό, αρκεί φυσικά να της παραχωρηθεί για εκκλησιαστική χρήση.
Η τοπική Κυβέρνηση, παρόλο που το κτίριο έχει χαρακτηρισθεί “αρχιτεκτονικό μνημείο ομοσπονδιακής αξίας”, δε βρίσκει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση να το επισκευάσει. Όμως δε συζητά την παραχώρηση στους Καθολικούς “ούτε τώρα ούτε στο άμεσο μέλλον”. Προειδοποιεί όμως ότι “χωρίς κατάλληλες εργασίες η Εκκλησία θα έχει το ίδιο τέλος με τα παλαιά τείχη της πόλης”, μεγάλο τμήμα των οποίων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια…
Γιατί, λοιπόν, δε γίνεται δεκτή η μόνη πρόταση αξιοποίησης, αφού κινδυνεύει με καταστροφή; Διότι η τοπική Ορθόδοξη εκκλησία δε θέλει η Καθολική κοινότητα να λάβει ένα τόσο αξιοζήλευτο κτίριο στο κέντρο της πόλης, στην πρώην “οδό των Καθολικών”!
Ήδη την ενοχλούσε που ο χώρος του πρεσβυτερίου, κολλητά στο κτίριο, χρησιμοποιούταν από τη δραστήρια Κάριτας.
Πλέον όλο το συγκρότημα είναι κλειστό λόγω επικινδυνότητας.

Η Καθολική κοινότητα χρησιμοποιεί ως “Ενορία” ένα διαμορφωμένο χώρο, ιδιοκτησίας Καθολικής οικογένειας, κοντά στο Κοιμητήριο της πόλης! Εφημέριος από το 1992 είναι ο Πολωνός Φραγκισκανός π. Ptolomewsz Kuczmik.

Πληροφορίες και φωτογραφίες: AsiaNews.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου