Ιράκ: Εκλογή νέου Πατριάρχη των Ασσυρίων

ΙΡΑΚ: ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΣΣΥΡΙΩΝ

 

Έχουμε παρουσιάσει ήδη την Ορθόδοξη Εκκλησία των Ασσυρίων (της ίδιας οικογένειας με την Καθολική συριακή εκκλησία των Χαλδαίων) μια από τις αρχαίες πρωτοχριστιανικές εκκλησίες που άνθισαν στην περιοχή του σημερινού Ιράκ και διέδωσαν το χριστιανισμό ως την Ινδία (εκκλησίες συρο–μαλαμπαρικής παράδοσης). Είναι από τα μικρότερα σε αριθμό πιστών Πατριαρχεία, αναγνωρίζει τις δύο πρώτες Οικουμενικές Συνόδους, χρησιμοποιεί τη συριακή και αραμαϊκή γλώσσα στη Λειτουργία. Απαριθμεί 330.000 με 400.000 πιστούς οι οποίοι κατανέμονται σε 19 Εκκλησιαστικές Επαρχίες, στο Ιράκ, στη Συρία, την Ινδία, σε περιοχές του Περσικού Κόλπου, στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Η ιστορική έδρα του ήταν στη Βαγδάτη αλλά “μετακόμισε” λόγω διωγμών στις ΗΠΑ το 1933. Το 2006 με την εκλογή του Πατριάρχη Mar Gewargis ΙΙΙ “επέστρεψε” στο σημερινό Erbil (στα ελληνικά “Αρβιλα”, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν). Ο 80χρονος Πατριάρχης παραιτήθηκε για λόγους υγείας στις αρχές 2020, όμως η πανδημία εμπόδισε τη σύγκληση της Πατριαρχικής Συνόδου για την εκλογή του διαδόχου του. Ο Πατριάρχης Gewargis, παρά τα προβλήματα υγείας, συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ιράκ ( βλ. φωτό). 

 

Η Σύνοδος συνεκλήθη στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 και εξέλεξε 125ο Πατριάρχη τον 46χρονο Mar Awa Royel μέχρι τότε Επίσκοπο Καλιφόρνιας και Γραμματέα της Πατριαρχικής Συνόδου. Είναι ο πρώτος Ιεράρχης ιστορικά που έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ (Σικάγο) και έχει κάνει σημαντικές θεολογικές σπουδές σε Καθολικά Πανεπιστήμια. Σκοπός του είναι η διατήρηση ταυτότητας, της γλώσσας, της κουλτούρας και του πολιτισμού της Εκκλησίας και των πιστών της. Σημειώνεται ότι ο ίδιος προσωπικά, όπως και η Ασσυριακή Εκκλησία ιστορικά, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Καθολική Εκκλησία σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

 

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από Πρακτορεία Asia News.it και Fides

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 20ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 16 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου