ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: Απεβίωσε ο Καθολικός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος PANDJI WISAKSANE

Ο Pandji Wisaksana, καθολικός επιχειρηματίας της Ινδονησίας, πέθανε στις 24-2-2022, στα 96 του χρόνια, διατηρώντας ως το τέλος αξιοσημείωτη φυσική και διανοητική κατάσταση. Την επομένη μέρα ο καρδινάλιος Ignatius Suharyo, φίλος της οικογένειας, τέλεσε Θεία Λειτουργία στη μνήμη του, παρουσία της 92χρονης συζύγου του Trijeni, των 5 παιδιών τους, όλα επιτυχημένα επαγγελματικά και πολλών άλλων συγγενών και φίλων.

Στη γνωστή ως μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, ο κινεζικής καταγωγής καθολικός επιχειρηματίας διακρίθηκε σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιήθηκε και πίστευε ως το τέλος ότι δεν είχε εχθρούς αλλά ούτε κι εκείνος είχε ζηλέψει επιτυχίες άλλων. Όλα αυτά ακούγονται ειδυλλιακά αλλά αφετηρία τους ήταν η βαθιά πίστη και η διάθεση για εξυπηρέτηση των πιο αδυνάμων που χαρακτήριζε πάντα τον πετυχημένο businessman, γιατί “ αυτό θέλει ο Ιησούς Χριστός”!

Η καριέρα ξεκίνησε από την αξιοποίηση των φυσικών αποθέματα της Χώρας και συνεχίσθηκε με ελαστικά, για να καταλήξει σε είδη σπιτιού δημιουργώντας την εταιρεία πλαστικών ειδών “Pioneer”, από το 1960 σε κάθε ινδονησιακό σπίτι, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο “ο πατέρας του πλαστικού”. Από το 1975 έκανε και εταιρεία παραγωγής ειδών PVC, πρωτοποριακό υλικό για την εποχή. Στα εργοστάσιά του υπήρχε κοινωνική υπευθυνότητα και παροχές προς τους εργάτες, οι οποίες ήταν αδιανόητες για τις συνηθισμένες εργοδοτικές πρακτικές !

Ο πατέρας του είχε μεταναστεύσει από την Κίνα στην Ινδονησία, όπου εργάστηκε για χρόνια σε ορυχείο, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απώλεια της όρασής του, μεγαλώνοντας. Ο γιος του, ξέροντας πόσο δύσκολη είναι η ζωή για όσους δεν έχουν τα χρήματα να φροντίσουν για την υγεία τους, ίδρυσε, μαζί με φίλους του, ένα “ Κίνημα Συνειδητοποίησης” που προσφέρει δωρεάν επεμβάσεις “καταρράκτη” σε φτωχούς Ινδονήσιους: 25.000 άνθρωποι, εντός δεκαετίας, βελτίωσαν την όραση τους και την κοινωνική τους ενσωμάτωση χάρη στην πρωτοβουλία αυτή.

Στη χώρα είχε γίνει γνωστός ήδη από το 1961, όταν είχε προσφέρει ένα αμύθητο ποσό (2 κιλά χρυσό) στον Πρόεδρο Sukarno για την ανέγερση του εθνικού μνημείου!

Στη διάρκεια της ζωής του στήριξε γενναιόδωρα την τοπική Καθολική Εκκλησία (ανέγερση ναών, ενίσχυση ιεροσπουδαστηρίου, την πολυτεχνική σχολή που διευθύνουν οι Ιησουίτες, το καθολικό νοσοκομείο «Άγιος Κάρολος» στην πρωτεύουσα και δεκάδες άλλα ιδρύματα).

Πίστευε στην «κοινωνική υπευθυνότητα» όσων μπορούσαν να βοηθήσουν και έδινε ο ίδιος το παράδειγμα σ` αυτό, επομένως εύκολα μπορεί να γραφτεί ότι, το πέρασμά του από τη γη υπήρξε χριστιανικό και καρποφόρο.

Πληροφόρηση και φωτογραφία από Asia News.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου