Ινδονησία: τα καθολικά μοναχικά τάγματα στον αγώνα για την πανδημία

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΜΟΝΑΧΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Στη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, την Ινδονησία των 270 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, το 11% είναι Χριστιανοί, ανάμεσά τους 8.000.000 Καθολικοί, οι οποίοι αποτελούν πολύ ενεργό τμήμα της κοινωνίας, όπως έχουμε συχνά παρουσιάσει. Να σημειώσουμε ότι η Καθολική Εκκλησία της χώρας χωρίζεται σε 10 Αρχιεπισκοπές που περιλαμβάνουν 27 Επισκοπές και μια “Εκκλησιαστική Στρατιωτική Διοίκηση”. 

Δυστυχώς ο κορωνοϊός, ιδιαίτερα η μετάλλαξη Δ, έχει σημαντική διάδοση και η Ινδονησία ξεπέρασε πρόσφατα τους 100.000 νεκρούς. Από 1-7-21 υπάρχει αυστηρό lockdown στα νησιά Ιάβα και Μπαλί, όμως τα κρούσματα αυξάνουν γιατί δεν έχει γίνει εμβολιασμός σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Στα πλαίσια αυτά, τα καθολικά μοναχικά τάγματα που δραστηριοποιούνται στη χώρα προσπαθούν να συνδράμουν όπως μπορούν. Ας δούμε κάποιες προσπάθειες  

1. ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ “SERVIAM” ΤΩΝ ΟΥΡΣΟΥΛΙΝΩΝ

Οι Ουρσουλίνες διατηρούν 3 σχολεία στην πρωτεύουσα Τζακάρτα της Ιάβας. Σε συνεννόηση με το σύλλογο των αποφοίτων μαθητών τους αποφάσισαν να προμηθευθούν μικρά πούλμαν και με τη βοήθεια εθελοντών να επισκέπτονται τα απομακρυσμένα σχολεία, για την αύξηση του εμβολιασμού των παιδιών 7-12 ετών. Πριν λίγες μέρες έγινε ο αγιασμός των 7 μίνι Volkswagen και ενός ασθενοφόρου, από τον Καρδινάλιο και Αρχιεπίσκοπο Σ/ότατο Ignatius Suharyo Hardjoatmatjo, παρουσία του Υφυπουργού Υγείας της χώρας Dante Laksono Harbuwono. Ήταν φυσικά παρούσες οι Αδελφές και Εκπρόσωποι των Αποφοίτων. Ο Υφυπουργός εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια, επειδή οι μικροί μαθητές μεταδίδουν εύκολα τον ιό στις οικογένειές τους και δήλωσε ότι θα προμηθεύσει με τις κατάλληλες ποσότητες εμβολίων το Κέντρο.

2. ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ “ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ” ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι όσοι νοσούν πρέπει να αυτοπεριορίζονται με δική τους πρωτοβουλία, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι δημόσιοι χώροι. Λίγοι όμως έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν, μένοντας σε “άλλο χώρο” από την υπόλοιπη οικογένειά τους. Για το λόγο αυτό οι Αδελφές του Αγίου Καρόλου Βορρομαίου (διατηρούν δομές υγείας, σχολεία και εκπαιδευτικά κέντρα στη χώρα) και οι Ιησουίτες διέθεσαν δωρεάν όσα οικήματα έχουν στην Ιάβα: Οι Αδελφές  με την οικονομική βοήθεια πρώην μαθητών παραχώρησαν Κέντρο Αποκατάστασης 154 δωματίων στη Yoguakarta και κτίριο 32 δωματίων στο Semaramy ενώ οι Ιησουίτες αποκλειστικά σε απόλυτα φτωχούς, τα ποιμαντικά τους κέντρα.

3. ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ 8 ΝΕΩΝ ΙΗΣΟΥΙΤΩΝ!

Την 17-8-21 στο ναό του Αγίου Αντωνίου της Παδούης, στην περιοχή της Yoguakarta της Κεντρικής Ιάβας, ο Αρχιεπίσκοπος Robertus Rubijat Moko χειροτόνησε 8 νέους Ιησουίτες, προερχόμενους απ` όλη τη  χώρα, ζητώντας τους να είναι “άνθρωποι της Εκκλησίας, της Προσευχής και του Ευαγγελισμού”. 

Είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό χειροτονία στην ιστορία της Επαρχίας των Ιησουιτών στην περιοχή και απόδειξη άνθησης των κλήσεων.

Να σημειώσουμε ότι στην Ινδονησία υπάρχει επίσης ζωηρό ενδιαφέρον των λαϊκών πιστών να προσφέρουν στο έργο της Κατήχησης. Όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα σπουδάζουν θεολογία σ` αναγνωρισμένα ιδρύματα, οι υπόλοιποι παρακολουθούν εντατικά πολύμηνα σεμινάρια που οργανώνουν οι Επισκοπές. 

Επιστρέφοντας στους νεοχειροτονηθέντες Ιησουίτες να αναφέρουμε ότι προορίζονται για να εξυπηρετήσουν πραγματικά απομονωμένες περιοχές. Ο πρώτος έφυγε ήδη για την Επισκοπή Ketapany για τις περιοχές των ιθαγενών Dayau όπου το ενοριακό κέντρο που θα αναλάβει βρίσκεται σε απόσταση 10-12 ωρών με το αυτοκίνητο από την έδρα της Επισκοπής! Για το ταξίδι απαιτούνται 2-3 μπιτόνια βενζίνη, γιατί στο δρόμο δεν υπάρχει βεζινάδικο… Εκεί οι ιθαγενείς αρχίζουν να εγκαταλείπουν τις πατρογονικές εστίες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους… Μόνη ελπίδα τους οι Αυγουστινιανοί Μοναχοί, οι Μικρές Αδελφές της Αμιάντου Μαρίας και οι Ιησουίτες, που οργανώνουν σχολεία στις περιοχές που ζουν τόσους αιώνες .

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από AsiaNews.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου  της ημέρας

Τρίτη της 2ης Εβδομάδας της Τεσσαρακοστής  18 Μαρτίου  2025    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  ΑμήνΕπικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με