Ινδία: γεννήσεις και θρησκευτική διάρθρωση του πληθυσμού

ΙΝΔΙΑ: ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

 

 

Η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα παγκοσμίως απαριθμούσε το 2011 1,2 δισεκατομμύρια κατοίκους. Η αναλογία παιδιών ανά οικογένεια είναι σε σταθερά φθίνουσα πορεία: από 5,9 (1950). σε 3,4 (1992) και 2,2 πλέον, όταν η μέση αναλογία σε όλες τις χώρες του ΟΗΕ είναι 1,6 παιδιά ανά οικογένεια. Βέβαια, η αναλογία παιδιών, έστω και μειωμένη, εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη στις μουσουλμανικές οικογένειες της Ινδίας: από 4,4 (1992) σε 2,6 (2015 ), όταν η αναλογία παιδιών στις ινδουιστικές οικογένειες είναι 2,1 παιδιά.

Φυσικά, ύστερα από το 1950 (έτος ανεξαρτησίας της Ινδίας, δημιουργία των κρατών Πακιστάν και Μπαγκλαντές και μετανάστευση στη Δύση) έχουν υπάρξει σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμών στην περιοχή, αλλά δεν έχει υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση των ποσοστών των θρησκευτικών ομάδων που κατοικούν στη σύγχρονη Ινδία, αν εξαιρέσουμε ένα ποσοστό λίγο πάνω από 4% μεταξύ Ινδουιστών – Μουσουλμάνων.

Μεταξύ των ετών 1951 και 2011 το ποσοστό ων Ινδουιστών κατοίκων έχει μειωθεί από το 84,1% σε 79,8% ενώ των Μουσουλμάνων της Ινδίας έχει αυξηθεί από 9,8% σε 14,2%. Αντίθετα σταθερός παραμένει ο χριστιανικός πληθυσμός (2,3%) και ο βουδιστικός (0,7%) ενώ οι Σιχ έχουν υποστεί μείωση πληθυσμού ( από 1.9% στο 1,7%) 

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από αγγλόφωνο ινδικο σάιτ Dewforun

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου