Ιερουσαλήμ: οι θρησκευτικοί ηγέτες ενώνουν τη φωνή τους για την Ουκρανία

Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και εκπρόσωποι διαφόρων Θρησκειών συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Ρωσικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, που βρίσκεται στην αρχαία συνοικία της Αγίας Πόλης, εκεί όπου υπάρχουν δομές φιλοξενίας Ρώσων προσκυνητών, για να προσευχηθούν για τον τερματισμό του πολέμου. Συνυπέγραψαν μάλιστα και επιστολή που απευθύνουν προς τον Πατριάρχη Κύριλλο, την οποία έχουν ήδη υπογράψει 150 θρησκευτικές προσωπικότητες.

Σύμφωνα με το Λατινικό Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων η πρωτοβουλία της εκδήλωσης  οφείλεται στο Διαθρησκειακό Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ICSD) και το Διαθρησκειακό Ινστιτούτο Elijah.

Μεταξύ άλλων έλαβε μέρος ο Λατίνος Πατριάρχης Πιερμπατίστα Pizzaballa, ο Πρόεδρος του Μεγάλου Ραβινάτου της Ισραηλινής Επιτροπής Διαλόγου με την Αγία Έδρα ραβίνος Rasson Arousi, ο Σεΐχης της Ραχάτ Hassan Abu Galion, ο Πατριαρχικός εφημέριος των Ιεροσολύμων της Ελληνομελχιτικής Καθολικής Εκκλησίας π. Yasser Ayyash και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Επισκοπής Ιερουσαλήμ Suheil Dawani.

Μετά από πρόσκληση του ραβίνου Yonatan Neril  ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους εξέφρασαν τις σκέψεις τους για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής. «Η ζωή που μας έδωσε ο Θεός είναι ιερό πράγμα – είπε ο εκπρόσωπος του Σεΐχη Mowafaq Tarīf. Στη θανάτωση αυτών των ανθρώπων βλέπουμε την ίδια τη δολοφονία του Ιησού Χριστού. Πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας έτσι ώστε οι ηγέτες του κόσμου να αφυπνιστούν και να θέσουν τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και σε αυτές τις σφαγές».

Ο Πατριάρχης Pizzaballa δήλωσε ότι αυτή τη σύναξη θέλει «να εκφράσει αλληλεγγύη, προσευχή και ενότητα» στον ουκρανικό λαό. «Δεν είμαστε εναντίον κανενός – πρόσθεσε – αλλά οι εικόνες που βλέπουμε από τα μέσα ενημέρωσης είναι τρομερές και αδικαιολόγητες». Η ελπίδα του Λατίνου Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ είναι όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας συμβάλλουν για την εύρεση μια λύσης.

Στο τέλος της προσευχής, οι συμμετέχοντες υπέγραψαν έκκληση για ειρήνη που περιέχεται σε επιστολή που απευθύνουν στον Πατριάρχη Κύριλλο 150 παγκόσμιοι θρησκευτικοί ηγέτες, και η οποία αναρτήθηκε στον τοίχο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας. Το κείμενο εκφράζει την ανησυχία για το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και επιβεβαιώνει την επιλογή της ειρήνης μέσω του διαλόγου. «Ο ρόλος μας – γράφουν οι θρησκευτικοί ηγέτες – είναι να προσευχόμαστε και να υποστηρίζουμε ειρηνικές λύσεις σε καταστάσεις σύγκρουσης. Με λύπη βλέπουμε μάχες που οδηγούν πιστούς ανθρώπους τον έναν εναντίον του άλλου. Η τρέχουσα σύγκρουση έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες ζωών, τόσο στρατιωτών όσο και αμάχων».

Η επιστολή αναφέρει ότι ο τρέχων πόλεμος «ενέχει επίσης πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο καταστροφής πέρα από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πραγματικής απειλής ενός πυρηνικού ατυχήματος και μιας ευρύτερης σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων» και ζητά από τον Κύριλλο να αξιοποιήσει τη στενή του σχέση με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας του να «ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της κλιμάκωσης της σύγκρουσης και να αναζητήσουν μια ειρηνική λύση».

(πηγή: vaticannews.va)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου