ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

 

Από τις 11 έως και τις 14 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην Ιερά Μονή των Καπουκίνων Πατέρων, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής,  η τακτική φθινοπωρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.

Οι Ιεράρχες είχαν τη χαρά να υποδεχθούν τους δύο νέους Αδελφούς τους στην Αρχιεροσύνη και μέλη της Ιεράς Συνόδου: τον Σεβασμιότατο Επίσκοπο Σύρου, Θήρας και Αποστολικό Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης, π. Πέτρο Στεφάνου και τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών και Αποστολικό Τοποτηρητή της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου π. Σεβαστιανό Ροσσολάτο.

Η Ιερά  Σύνοδος στη διάρκεια των εργασιών της ασχολήθηκε με:

α.- Την ποιμαντική των Μυστηρίων και το κατηχητικό  έργο της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Η μελέτη των θεμάτων αυτών έγινε με τη συνεργασία  Εκπροσώπων του Συνδέσμου Καθολικού εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος.

Οι Ιεράρχες ζήτησαν από τον ΣΚΕΚΕ να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την ανανέωση του θεσμού με σκοπό  να συμβάλλει  ακόμη περισσότερο στο σύνδεσμο αγάπης μεταξύ των εφημερίων και την αποτελεσματικότερη συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο.   

β.- Θέματα σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου 4301/2014 που αφορά  την οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων  και των ενώσεών τους στην Ελλάδα.

    Τα θέματα αυτά εξετάστηκαν με την παρουσία του συμβουλίου των νομικών, φοροτεχνικών και λογιστών της Ιεράς Συνόδου.

    Από όλους εκφράστηκε  μια αισιοδοξία ότι η ψήφιση και  στη συνέχεια η εφαρμογή του  Νόμου θα είναι προς μία  σωστή κατεύθυνση για οριστική λύση του προβλήματος της νομικής προσωπικότητας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Όλοι συμφώνησαν ότι χρειάζονται διευκρινίσεις σε αρκετά σημεία του Νόμου, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα που αφορούν την εφαρμογή του. Από τις διευκρινίσεις που θα δοθούν  σε κάποιες ασάφειες του Νόμου και από τις ικανοποιητικές απαντήσεις θα αποδειχθεί και ο βαθμός λύσης που δίνει στο πρόβλημα της νομικής προσωπικότητας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

    γ.-Το πρόγραμμα του Προσκυνήματος στους Τάφους των Αγίων Αποστόλων στη Ρώμη (adliminaapostolorum) της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, που προβλέπεται να γίνει από τις 3 ως τις 6 Φεβρουαρίου 2015.

Το Πρόγραμμα προβλέπει:

–      προσκύνημα στις  τέσσερεις Βασιλικές της Ρώμης,

–      συνεργασία με τους Υπευθύνους κεντρικών Οργανισμών της Αγίας Έδρας και

–      προσωπική αλλά και ομαδική συνάντηση των Ιεραρχών με τον  Επίσκοπο και Πάπα Ρώμης  Φραγκίσκο.

δ.- Την  συμπλήρωση των κενών θέσεων που δημιουργήθηκαν σε Συνοδικούς Θεσμούς με την παραίτηση δύο Αρχιερέων από την επισκοπική διακονία.

Η Ιερά Σύνοδος στη διάρκεια των εργασιών της δέχτηκε σε συνεργασία:

    α.- Τον Αποστολικό Νούντσιο, Σεβασμιότατο κ. Edward Joseph ADAMS, ο οποίος συνοδευόταν από τον Σύμβουλο της Αποστολικής Νουντσιατούρας Παν/τατο π. Μάρκο  Kadima.

    Ο Αποστολικός Νούντσιος εξέτασε με τους Ιεράρχες θέματα που αφορούν στην Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα.

β.- Τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και της εφημερίδας «Καθολική», κ. Σεβαστιανό Ρούσσο, ο οποίος ενημέρωσε τους Ιεράρχες:

 – για την Συνάντηση στην Αθήνα της Επιτροπής των Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE) που ασχολείται με την ποιμαντική της ηλεκτρονικής κοινωνικής επικοινωνίας, και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 3 έως 5  Νοεμβρίου 2014. Τα οργανωτικά θέματα στην Αθήνα είχε αναλάβει το Γραφείο Τύπου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος.

 – για την προετοιμασία ενός ηλεκτρονικού Ταμείου κειμένων βιβλικών, λειτουργικών και ποιμαντικών τα οποία θα ευρίσκονται στη διάθεση όσων θα ήθελαν να τα συμβουλεύονται και να τα χρησιμοποιούν.

Ο Επίσκοπος πρώην Σύρου, Θήρας και Κρήτης Σεβασμιότατος Φραγκίσκος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση  του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου.  Οι  Ιεράρχες ομόφωνα δεν έκαναν δεκτή την παραίτηση και του ζήτησαν να συνεχίσει με την ίδια αγάπη και αποτελεσματικότητα τα καθήκοντά του.

 Η Ιερά Σύνοδος εξέτασε  όλα τα άλλα θέματα που προέβλεπε η ημερήσια διάταξη των εργασιών της και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τακτική εαρινή Σύνοδό της στην Νάξο, Έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου, από την Τρίτη 28 Απριλίου έως την Παρασκευή 2 Μαΐου 2014.

 

                                                  Αθήνα 14/11/2014

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου