ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

Όπως είναι γνωστό, κατά τη χθεσινή εορτή των Θεοφανείων, η μαρτυρική πόλη της Σμύρνης έζησε ιστορικές στιγμές στην προκυμαία της, όταν για πρώτη φορά μετά τη Mικρασιατική Kαταστροφή του 1922 πραγματοποιήθηκε επίσημα η τελετή Αγιασμού των Υδάτων, με την άδεια των τουρκικών αρχών.

Ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, μάλιστα, ο οποίος τέλεσε τον Αγιασμό μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης, δήλωσε συγκινημένος στα παιδιά που βούτηξαν για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό στα παγωμένα αλλά και κάποτε ματοβαμμένα νερά της πόλης: “να ξέρετε ότι δεν θα βουτήξετε να πιάσετε μόνο τον Σταυρό, αλλά θα ανασκαλέψετε τη θάλασσα για να αισθανθούν οι πρόγονοί μας πού εί-ναι μέσα σε αυτή τι ακριβώς γίνεται σήμερα”!
Ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής είναι ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922. Από το 1990 ερχόταν περιστασιακά για να τελέσει λειτουργίες καθώς δεν υπήρξε ποτέ σταθερός ιερέας στη Σμύρνη μέχρι τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τού εμπιστεύθηκε μόνιμα τη θέση.
Υπενθυμίζεται βέβαια, ότι και πριν 10 χρόνια είχε τελεστεί η ίδια ακολουθία, αλλά ανεπίσημα. Φέτος, 94 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα της Καταστροφής, αναβίωσε επίσημα το πανάρχαιο έθιμα σε μια αρχαία Εκκλησία.

Πηγή: http://constantinoupoli.com/
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ   Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 48 [47], 10-11) Αναπολούμε, Κύριε, το έλεός σου, μέσα στο ναό σου. Όπως,

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 12ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 25 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου