ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΡΥΣΙΩΤΙΣΣΑ»

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η Παναγία του Βρυσιού αποτελεί το Θεομητορικό Προσκύνημα της Εκκλησιαστικής Επαρχίας Νάξου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου. Ακολουθώντας το δρόμο προς την Εξωμεριά φτάνουμε στο σταυροδρόμι της Αγίας Μαρίνας, και παίρνοντας το δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Ρωμανό συναντάμε το Προσκύνημα της Βρυσιώτισσας.
Υπάρχουν διάφορες πιθανές εκδοχές για το όνομα του Βρυσιού:
α) από την φυσική πηγή του νερού που υπάρχει εκεί,
β) η «Παναγία της Βρύσης», επειδή η εικόνα βρέθηκε κοντά στην πηγή,
γ) «Βρεσί» από την λέξη «εύρεση» και
δ) «Η Παναγία, Βρύση της Χάριτος», ως μία πνευματική εξήγηση.

Στο χωριό Ταραμπάδος, ζούσε μία Μοναχή του τρίτου Τάγματος του Αγίου Φραγκίσκου. Σε όνειρό της, της εμφανίστηκε η Παναγία που της υπέδειξε την τοποθεσία όπου βρίσκονταν θαμμένο το εικόνισμά της.
Η εύρεση της εικόνας πραγματοποιήθηκε τον 17ο αιώνα, στα 1600 – 1619. Επιστημονική έρευνα δείχνει πως το εικόνισμα ζωγραφίστηκε στα τέλη του 14ου με αρχές του 15ου αιώνα.

Μετά το 1830 το εικόνισμα της Παναγίας μεταφέρεται στην Κωνσταντινούπολη για να ασημωθεί. Ήταν η επιθυμία μιας γυναίκας από την Αετοφωλιά, που με θαυματουργικό τρόπο θεραπεύτηκε, η οποία πουλά ένα κτήμα της και τα χρήματα τα προσφέρει για το σκοπό αυτό.
Υπάρχει και μία άλλη εκδοχή ότι ενώ το εικόνισμα βρίσκονταν στην Πόλη, μία γυναίκα που θεραπεύτηκε ασήμωσε την εικόνα και στη συνέχεια στέλνει στην Τήνο ένα αντίγραφό της κρατώντας η ίδια στο σπίτι της το πρωτότυπο. Όταν οι τηνιακοί της Πόλης πληροφορήθηκαν το συμβάν ενήργησαν ώστε να επιστέψει στην Τήνο. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1936 επιστρέφει στην Αθήνα. Την 1η Αυγούστου του 1937 το εικόνισμα φτάνει στην Ξινάρα της Τήνου και την επομένη 2 Αυγούστου με λιτανεία στο Βρυσί.

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΡΙΩΝ

Η Παναγία των κεριών, όπως τον αποκαλούσαν, είναι ο πρώτος Ναός που οικοδομήθηκε γύρω στα 1642. Τμήματα από τοιχογραφίες μαρτυρούν την παλαιότητά του. Διευρύνθηκε τρείς φορές όπως το μαρτυρούν και οι υψομετρικές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του. Το Παρεκκλήσιο αυτό αφιερώθηκε στον Μακάριο Πάπα Ιωάννη 23ο, στις 13 Αυγούστου του 2004. Στις 27 Απριλίου 2014 ο Πάπας Φραγκίσκος ανακήρυξε Αγίους τον Πάπα Ιωάννη 23ο και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο 2ο, ημέρα κατά την οποία το Παρεκκλήσιο αυτό αφιερώθηκε στους Αγίους αυτούς Πάπες. Σ΄ αυτό βρίσκονται τα εξομολογητήρια όπου ο κάθε πιστός προσέρχεται για να λάβει την άφεση των αμαρτιών του.

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΣ

Ο Ναός της Μεταστάσεως οικοδομήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα (1880). Στις 15 Αυγούστου του 1937 ο Σεβασμιότατος Άγγελος Ιωσήφ Roncalli, ο μετέπειτα Πάπας Ιωάννης 23ος, επισκέπτεται το Βρυσί, όπου τελεί την πρώτη του Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στην Ελλάδα. Στις 3 Μαΐου του 1938 προσφέρει το ασημένιο δισκοπότηρό του. Σε ανάμνηση αυτής της επίσκεψής του τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του Ναού της Μεταστάσεως μία μαρμάρινη πλάκα όπου δεσπόζει η μορφή του αξέχαστου Πάπα Ιωάννη 23ου, όπου είναι χαραγμένα αποσπάσματα από την επιστολή του.

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΕΣΕΩΣ

Ο Ναός της Ευρέσεως εγκαινιάστηκε στις 2 Αυγούστου 1937, οικοδομημένος στην τοποθεσία όπου βρέθηκε το εικόνισμα της Παναγίας. Δύο μαρμάρινες επιγραφές, η μία στην ελληνική και η άλλη στην λατινική γλώσσα αναφέρονται στην χρονολογία της εύρεσης: 17οςαιώνας.

Δίπλα στο Ναό της Ευρέσεως βρίσκεται το Επιτροπικό, χώρος υποδοχής των προσκυνητών, οικοδομημένος το 1937.

Ο ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ

Ο Υπαίθριος Ναός εγκαινιάστηκε στις 8 Μαΐου 1994 για να μπορέσουν όλοι οι πιστοί στις μεγάλες εορτές να συμμετέχουν ενεργά. Στο χώρο αυτό βρίσκεται ξενώνας, χτισμένος στις αρχές του 1900 για τη διαμονή όσων προσκυνητών ήθελαν να διανυκτερεύσουν στο Βρυσί.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ – ΞΕΝΩΝΑΣ

Ο νέος ξενώνας οικοδομήθηκε το 1980, διώροφος με πολλούς βοηθητικούς χώρους ο οποίος έχει μετατραπεί σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Από τις 7 Οκτωβρίου 2018 διαμένει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο η γυναικεία Μοναχική Κοινότητα των «Δούλων του Κυρίου και της Αειπαρθένου Θεοτόκου Μαρίας».

Μία κατοικία κτισμένη το 1981 φιλοξενεί όποιον προσκυνητή θέλει να αφιερώσει λίγες μέρες προσευχής, περισυλλογής και ξεκούρασης στο προσκύνημα.

Το προσκύνημα πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου. Από την 1η μέχρι τις 13 Αυγούστου τελείται καθημερινά η Παράκληση προς τιμή της Θεοτόκου. Στις 14 Αυγούστου, παραμονή της πανήγυρης, τελείται Αρχιερατικός Εσπερινός, Αγρυπνία προσευχής και η μεσονύχτια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ανήμερα της πανήγυρης τελούνται τις πρωινές ώρες Θείες Λειτουργίες για την εξυπηρέτηση των πολλών προσκυνητών καθώς και Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στις 22 Αυγούστου, εορτή της Θεοτόκου Βασίλισσας του κόσμου τελείται πανηγυρική Θεία Λειτουργία για όλους τους ασθενείς.

Μία δεύτερη πανήγυρη τελείται 1η Κυριακή του Μαΐου. Η εορτή αυτή ξεκίνησε το 1912, στην αρχή του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, από τους κληρωτούς που ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν για τον πόλεμο.
Από το 1967 γίνεται μία ειδική ευλογία για τους οδηγούς.
Την παραμονή στον Ενοριακό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ταραμπάδο, όπου φυλάσσεται το εικόνισμά της, τελείται Αρχιερατικός Εσπερινός και την Κυριακή στις 9 το πρωί ξεκινά η λιτάνευση της εικόνας προς το Βρυσί όπου τελείται η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Μετά τη Θεία Λειτουργία απαγγέλλεται η προσευχή του οδηγού και ευλογούνται στη συνέχεια οι οδηγοί και τα πάσης φύσεως οχήματα.

Κάθε τελευταία Πέμπτη του Μήνα τελείται η Θεία Λειτουργία για τις Ιερατικές και Μοναχικές κλήσεις.

Υπεύθυνος του Προσκυνήματος: π. Φραγκίσκος Βιδάλης

Για πληροφορίες: στο τηλ. 2283051326 και κιν. 6977775182.

Email: pvidalis@otenet.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

H_ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 23ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 9 Σεπτεμβρίου 2024                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου