Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ Π. ΙΩΣΗΦ

Στις 23 Μαΐου του Σωτηρίου έτους 2021, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Τήνο, έλαβε χώρα η επισκοπική χειροτονία του Σεβασμιοτάτου π. Ιωσήφ Πρίντεζη.

Ο Σεβασμιότατος Ιωσήφ έφτασε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στο χωριό της Ξινάρας, όπου τον υποδέχθηκε ο Ιερός Κλήρος της Αρχιεπισκοπής Νάξου, Τήνου, και της Επισκοπής Χίου, και πιστοί που εκπροσωπούσαν τις ενορίες Νάξου και Τήνου.

Η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ξεκίνησε με κάθε επισημότητα, με προεξάρχοντα τον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο, Αρχιεπίσκοπο πρώην Νάξου, Τήνου.
Κύριοι συγχειροτονούντες Επίσκοποι ήταν ο Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός, Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών και ο Σεβασμιότατος π. Πέτρος, Επίσκοπος Σύρου. Επίσης, συγχειροτονούντες ήταν και οι Σεβασμιότατοι: π. Savio, Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα, π. Γεώργιος, Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, π. Ιωάννης, Αρχιεπίσκοπος πρώην Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας και π. Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος πρώην των εν Αθήναις Καθολικών.

Συλλειτούργησαν ο Ιερός Κλήρος της Αρχιεπισκοπής Νάξου, Τήνου, ο Κλήρος της Επισκοπής Χίου, και εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Επισκοπής Σύρου.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου και την ανάγνωση της Αποστολικής Εντολής, ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος απεύθυνε στον νέο Αρχιεπίσκοπο, αλλά και σε όλο το εκκλησίασμα την ομιλία του.
Στην συνέχεια ακολούθησε το τυπικό της επισκοπικής χειροτονίας, με τις υποσχέσεις του νέου Αρχιεπισκόπου, την επίθεση των χεριών με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος και την παράδοση των Επισκοπικών Εμβλημάτων.

Η Θεία Λειτουργία συνεχίστηκε σύμφωνα με τον κανονικό τυπικό έως και τη Δέηση του Μετακοινωνικού. Έπειτα τον λόγο πήραν ο Σεβασμιότατος π. Savio, Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα, ο Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός, Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος και ο Σεβασμιότατος κ.κ Δωρόθεος Β´, Μητροπολίτης Σύρου – Τήνου και τέλος ο νέος Αρχιεπίσκοπος π. Ιωσήφ.

Στο τέλος ο Σεβασμιότατος π. Ιωσήφ έδωσε στην παρούσα Εκκλησία και σε όσους παρακολουθούσαν την τελετή μέσω των μέσων μαζικής επικοινωνίας την πατρική του ευλογία.

Το παρόν στην ιεροτελεστία έδωσαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου – Τήνου κ.κ. Δωρόθεος Β’, συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, οι Βουλευτές Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, κ. Φίλιππος Φόρτωμας και κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Σιώτος, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και Έπαρχος Τήνου κ. Αναστασία Δεληγιάννη, Αντιδήμαρχοι & Δημοτικοί Σύμβουλοι Τήνου και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών Τήνου.

Η τοπική Εκκλησία νοιώθοντας την πνοή και τη δύναμη του Παναγίου Πνεύματος το οποίο επικαλέστηκε, έζησε στιγμές ευφροσύνης.
Ολόκληρο το εκκλησίασμα αλλά και όσοι, με διαφορετικά μέσα, παρακολούθησαν την άρτια προετοιμασμένη Τελετή, ευχαριστούν την Αγία Τριάδα, γιατί μέσω αξίων και ζηλωτών Ποιμένων αποδεικνύει την αγάπη της προς το Ποίμνιο.
Αυτό επιβεβαιώνεται από την σχεδόν τριακονταετή προσφορά του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου, ενός ακούραστου, πρωτοπόρου και οραματικού θαλασσόλυκου που με τα περισσότερα από 2.500 ταξίδια του φρόντιζε τα οκτώ νησιά του Αρχιπελάγους. Μια προσπάθεια αξιοζήλευτη ακόμα και από τους κατά πολύ νεότερους σε ηλικία, την οποία ο ζηλωτής Επίσκοπος ολοκλήρωσε με επιτυχία. Έσπειρε πλούσια το σπόρο του Ευαγγελίου και τώρα παρέδωσε τη σκυτάλη στο Σεβασμιότατο π. Ιωσήφ, στο πρόσωπο του οποίου ο Χριστιανικός λαός βλέπει την χαρά, την ελπίδα και τη γλυκύτητα που απορρέουν από το χαμόγελό του και ταυτόχρονα τη σιγουριά και βεβαιότητα που αποπνέει η ηρεμία του.

Μαζί με την πίστη, την προσευχή και τη δική μας συνεργασία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος.

 

Φωτογραφίες: Φωτογωνία

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου